Lance Armstrong (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
Lance Armstrong (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
Lance Armstrong vet hvordan det føles å sitte i den gule ledertrøyen i Tour de France. (Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP)
Lance Armstrong vet hvordan det føles å sitte i den gule ledertrøyen i Tour de France. (Foto: PIERRE ANDRIEU/AFP)

USADA innleder dopingsak mot Armstrong

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad: - Dette er alvorlig for Lance.

USAs antidopingbyrå har bekreftet at det skal innledes en dopingsak mot den tidligere sykkelstjernen Lance Armstrong. For drøyt to uker siden ble Armstrong anmeldt for brudd på dopingbestemmelsene av det amerikanske antidopingbyrået (USADA). Blant annet skal blodprøver gi indikasjoner på blodmanipulasjon, ifølge USADA.

Fredag ble det formelt bestemt at det skal tas ut tiltale mot texaneren. Et enstemmig utvalg på tre medlemmer valgte å gå videre med saken etter å ha gått gjennom antidopingbyråets bevis og et tilsvar fra Armstrong.

– USADA kan bekrefte at det tre mann sterke Antidopingutvalget (ADRB) har gjort en full evaluering av anmeldelsen og kommet med en enstemmig anbefaling om å gå videre i den juridiske prosessen i tråd med reglene, sier USADA i en pressemelding ifølge Cyclingnews.

Må stille til høring
40-åringen må møte til høring, der han vil få muligheten til å forsvare seg mot anklagene. Han har hele tiden hevdet sin uskyld.

Hvis Armstrong blir funnet skyldig, risikerer han å miste sine sju Tour de France-titler, som han vant fra 1999 til 2005. Armstrong er flere ganger blitt beskyldt for dopingmisbruk, men han har aldri testet positivt. TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad mener dette er svært alvorlig for Armstrong.

- Dette er en fortsettelse av den prosessen som har foregått rundt Lance i mange uker. USADA mener at de har en så sterk

Les også: Armstrong ber antidopingbyrå frafalle anklagene

I forrige uke sendte Armstrongs advokat Robert Luskin et brev til USADA hvor han ba om at anklagene frafalles. Dette ble ikke tatt til følge.

- Hvordan er det å få denne nyheten rett i forkant av Tour de France-starten?

- Det er ikke jeg så veldig opptatt av. Dette er ei naturlig utvikling i prosessen som startet for mange uker siden. Jeg tror det er tilfeldig faktisk, så det er jeg ikke så veldig opptatt av. Det er uansett begynt å bli en gammel sak, som vi ønsker å bli ferdig med, så jeg syns det bare er positivt.

Ekspert tror på dom
TV 2 Sportens sykkelekspert Mads Kaggestad har fulgt stormen rundt tidenes mestvinnende Tour de France-syklist tett i mange år. Da USADA anmeldte Armstrong tidligere i måneden, mente han at det nå er større sjansen enn noen gang tidligere for at Armstrong blir dømt.

– De har tatt prøver som viser spor av dopingpreparater. Det må være grunn nok til å frata ham de resultatene han har oppnådd, i hvert fall i periodene prøvene er tatt i, sier Kaggestad.

Flere tidligere lagkamerater av Armstrong har bidratt i arbeidet med dopingetterforskningen. Tyler Hamilton er den som har vært mest frittalende. På programmet «60 minutes» fortalte han at hadde sett Armstrong injisere EPO, og at 40-åringen testet positivt i Sveits rundt i 2001.

Disse positive prøvene skal Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) ha bidratt til å dekke over.

- Hvis han blir funnet skyldig - hvor skadelig er dette for sykkelsporten?

- Det er ikke skadelig, snarere tvert i mot et sunnhetstegn på at sporten nå rydder opp og tar grep. Hvis han blir funnet skyldig er det godt å få sannheten på bordet, og det vil stå som et eksempel til skrekk og gru til andre som kan være fristet til å prøve seg på juks.

Flere involverte
Armstrongs tidligere sportssjef Johan Bruyneel risikerer også å bli dømt. Bruyneel var med på alle Tour de France-triumfene. Belgieren er nå manager for RadioShack-Nissan, men har valgt å holde seg unna årets Tour for å unngå å tiltrekke laget negativt søkelys. Kaggestad mener det er svært positivt at bakmennene også skal tas.

- Det er naturlig for Bruyneel har vært en støttespiller for Lance og anklages for å ha hatt en finger med i dette spillet. Det er viktig at det ikke bare er utøveren som straffes, men også sportsdirektører, leger og støtteapparatet må ta sin straff.

USADA anklager Bruyneel for oppbevaring og distribusjon av ulovlige substanser, og for å ha stått bak en omfattende konspirasjon for å dekke over misbruket. Dersom han blir funnet skyldig i anklagene, kan det gå mot utestengelse på livstid. (©NTB/TV 2 Sporten)

Johan Bruyneel (Foto: Eric Gaillard/Ap)
Johan Bruyneel (Foto: Eric Gaillard/Ap)