Edvald Boasson Hagen på pressekonferanse før Tour de France 2012. (Foto: Lauten, Daniel Sannum/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen på pressekonferanse før Tour de France 2012. (Foto: Lauten, Daniel Sannum/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen (Foto: PA Wire/Pa Photos)
Edvald Boasson Hagen (Foto: PA Wire/Pa Photos)
Edvald Boasson Hagen i sin norske mesterskapstrøye. (Foto: Christophe Ena/Ap)
Edvald Boasson Hagen i sin norske mesterskapstrøye. (Foto: Christophe Ena/Ap)

Team Sky-sjefen lover Edvald-show på søndag: – Han er vår hitman

Sean Yates tror Boasson Hagen vil vise hvorfor han kalles «Eddy Boss».

Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra 30 juni!

Verviers (TV 2 Sporten): Team Sky-sjef Sean Yates har klokkertro på at Edvald Boasson Hagen vil sette spor etter seg den første uken av Tour de France. Etter morgendagens prolog venter en etappe som passer Edvald perfekt.

– Hvis Edvald føler seg pigg og motivert, så har en god sjanse til å få et godt resultat. Peter Sagan vil være den store favoritten, men i mitt hode er Edvald topp tre på den etappen, sier Yates.

Team Sky-sjefen tror også at Edvald kan vinne den tredje etappen til Boulogne-Sur-Mer.

– Den andre etappen er flat. Da vil vi kjøre for Cavendish. Avslutningen på den tredje etappen er hard. Den er for tøff for Kittel, Petacchi og Greipel. Mark vil forsøke. Hvis han ikke henger med vil Edvald gå på egenhånd. På etappe fire og fem kjører vi for Cav, forteller Yates.

LES: Sjekk når Edvald starter Tour de France-prologen
LES: Arvesen blogger: – Vi får se mye av Edvald tidlig i Touren

– En hitman
Det er ventet at Team Sky og BMC må gjøre mesteparten av jobben i feltet på de tøffere fjelletappene. Yates vil bruke Boasson Hagen til å sette stor fart inn i de bratteste bakkene.

– Han kan gjøre stor skade i fjellene, i hvert fall i begynnelsen av fjellene. Det er godt mulig han blir brukt i den rollen. Vi vet han kan trekke opp Cavendish og vi vet at han kan spurte selv på de litt tøffere avslutningene. Jeg ser på Edvald som en hitman - en «snikmorder», smiler Yates.

Team Skys Sean Yates. (Foto: PA Wire/Pa Photos)
Team Skys Sean Yates. (Foto: PA Wire/Pa Photos)

Går for 1. etappe og 3. etappe
Boasson Hagen har ingen spesielle målsettinger før prologen. 25-åringen fra Rudsbygd håper på en topp 10-plassering. Det vil i så fall sette ham i posisjon til å kapre den gule trøya i løpet av de første dagene.

– Hvis jeg hadde klart det hadde det vært utrolig kult. Det hadde absolutt vært en drøm. Det er en mulighet, men den er ganske liten. Det er ikke bonussekunder. Jeg tror ikke jeg vil klare å få en luke opp den bakken. Hvis det skjer er det en bonus, sier Boasson Hagen.

LES: Her er sykkelekspertens tips til Tourmanager
LES: TV 2s ekspert chattet om Tour de France: – Pass opp for Edvald søndag

Han innrømmer at første etappe passer ham bra.

– Jeg kan vinne den første etappen, og jeg kan vinne den tredje etappen, sier Sky-rytteren.

Cavendish-skryt
På de flate etappene vil Boasson Hagen fungere som spurtopptrekker for Mark Cavendish. Det er Manx-ekspressen godt fornøyd med.

– Han viste i fjor hvor sterk han er. Edvald er en allsidig rytter. Han kan vinne på egenhånd, og han har hjulpet meg til flere av mine største seire. Han er en utrolig lojal fyr. Det blir vanskelig å se ham i den hvite trøya i stedet for Sky-drakten. Han må nok bruke albuene litt, sier Cavendish.

Det lover Edvald å gjøre.

– Man må alltid det i en spurt. Jeg er forberedt på å gjøre det så godt jeg kan. Jeg skal brøyte Cavendish frem til en best mulig posisjon. Vi har ikke kjørt så mye sammen i år, men vi vet begge hva som må til. Han er veldig flink til å følge det hjulet han skal. Jeg får bare spurte som om mållinjen er 200 meter lenger frem, så får Cavendish ta resten, sier nordmannen.

LES: Cavendish avviser ryktene: – Jeg har ikke tenkt å bryte Tour de France
LES: Cavendish beroliger norske sykkelfans: – Edvald vil vinne en etappe i Tour de France

Han og Cavendish har et godt forhold også utenfor konkurranse. Boasson Hagen mener Cavendish ikke er så sur og tverr som han av og til fremstår i media.

– Han er absolutt en trivelig kar. Han kan virke litt hissig i media, men han er ikke sånn egentlig. Han er absolutt en bra og sympatisk kar.

Gleder seg til Sagan-duell
Spurtkometen Peter Sagan blir garantert en av Edvalds tøffeste konkurrenter på søndagens etappe.

LES: Spurtfenomenet Sagan til TV 2: – Jeg frykter ingen

Rudsbygdingen gleder seg til å måle krefter med den seiersvante slovaken.

– Det blir spennende. Han er en veldig bra rytter. Jeg tror ikke jeg har kjørt løp mot ham, så det blir veldig gøy. Han har en bra spurt og han kjører godt i litt kortere bakker. Det er det samme som jeg gjør, så det er noen likheter. Forhåpentlig er jeg bedre enn ham, men han har vist utrolig form i de siste løpene han har kjørt. Han virker veldig sterk, sier Boasson Hagen.