Boasson Hagen3
Boasson Hagen3

Dette er Edvalds vei fra gårdsgutt til verdensstjerne

Fra løk- og jordbærplukking til Team Skys hitman.

Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra 30 juni!

Liège (TV 2 Sporten): Edvald Boasson Hagen kom til verden på selveste nasjonaldagen 17. mai 1987. Den lavmælte sykkelstjernen var et aktivt barn, men han har alltid vært rolig av natur. Det forteller mamma Signe Boasson.

– Edvald var fryktelig rolig da han var liten. Fra han var ett år til han nådde skolealder var det knapt lyd i ham. Han var beskjeden og gjorde som han fikk beskjed om. Han var som unger flest, eller kanskje roligere. Det fikk jeg høre av andre mødre, sier Edvalds mamma.

Diltet etter broren
På gårdstunet på Follebu lekte sykkelstjernen seg på to hjul sammen med sin fire år eldre bror Stian. Da storebroren meldte seg inn i Lillehammer Cycle Klubb gjorde Edvald som lillebrødre flest - diltet etter.

LES: Sjekk når Edvald starter Tour de France-prologen
LES: Her er sykkelekspertens tips til Tourmanager

Mamma Boasson forteller at Edvald fikk interesse for sykkel tidlig i barneårene.

– Han begynte å sykle mye da han ble god nok til å sykle uten støttehjul, hehe. Da gikk det mye i sykling. Etter hvert ble det et lite gangfelt nedenfor huset vårt. Det tok sin tid, så det var ganske farlig til å begynne med, husker moren.

Sammen gikk brødrene mye på ski. Det ble også mye løping i tillegg til syklingen.

– Ingen av oss har hatt interesse for fotball, forteller storebror.

Jeg liker å lage mat, men jeg lager ikke noe fancy greier. Jeg er ikke akkurat Hellstrøm.

Syklet til trening
Stian og Edvald syklet alltid til trening i Lillehammer. Mor og far hadde ikke tid til å kjøre brødrene.

– Det ble ofte litt ekstratrening for dem. De ble ikke kjørt på trening av mor og far. Det hadde vi aldri tid til. Med litt ekstra dose blir en jo sprek, humrer moren.

Sommertid Boasson Hagen
Sommertid Boasson Hagen

Etter hver sykkeltrening ventet den fryktede bakken opp til gårdstunet.

– Den er jo lang og seig, forteller Stian.

– Vi har hatt noen interne fighter opp der, humrer han.

– Vi trente mye sammen da vi var yngre. Da ble det stadig dueller opp den bakken, sier Edvald.

– Kan du beskrive bakken?

– Grus og mellom en og en halv og to kilometer lang. Ganske rett opp. Det var en fin bakke mot slutten. Jeg får håpe at den har gjort meg sterk i bakkene i de tre ukene som kommer, smiler sykkelstjernen.

Det er aldri noen grunn til å stresse mer enn man må.

Kokken Edvald
Edvald hadde nok å gjøre på det lille småbruket. Det var ikke tid til å hive seg foran TV-skjermen eller datamaskinen etter skoleslutt.

– De var egentlig nødt til å hjelpe til hjemme, for vi hadde ganske mye å gjøre. Vi drev med produksjon av løk og jordbær da de var små. Det var nok å henge fingrene i, så de var vant til å hjelpe til. Kjøre traktor, plukke stein og litt forskjellig, forteller Signe.

 Edvald Boasson Hagen på pressekonferanse før Tour de France 2012. (Foto: Lauten, Daniel Sannum/NTB scanpix)
Edvald Boasson Hagen på pressekonferanse før Tour de France 2012. (Foto: Lauten, Daniel Sannum/NTB scanpix)

Edvald måtte sågar lage middag til foreldrene sine. Den sto på bordet da mor og far kom hjem fra jobb.

– Han var en tidlig kokk. De er ganske gode til å lage mat begge to. Det er sikkert ikke så dumt å lære det tidlig, sier moren.

Sky-rytteren bekrefter at han fortsatt liker å lage mat.

– Jeg klarer i hvert fall å lage mat til meg selv slik at jeg ikke står og sulter foran kjøkkenbenken. Jeg liker å lage mat, men jeg lager ikke noe fancy greier. Jeg er ikke akkurat Hellstrøm, smiler sykkelstjernen.

LES: Team Sky-sjefen lover Edvald-show på søndag: – Han er vår hitman
LES: Arvesen blogger: – Vi får se mye av Edvald tidlig i Touren

Stresset aldri
Selv om Edvald var en god hjelperytter på gården måtte han av og til sparkes i baken.

– Jeg har ikke latt meg irritere av det, men han har jo aldri stresset. Han får jo ting unna etter hvert. Det kunne hende at jeg ble litt oppgitt over at det ikke skjedde akkurat når jeg ga beskjed, ler moren.

Det er stål i den gutten.

Den beskrivelsen kjenner Boasson Hagen seg igjen i.

– Det er aldri noen grunn til å stresse mer enn man må. Det er en fordel til tider, sier 25-åringen.

Boasson Hagen klarte seg greit på skolen. Ifølge broren var han ganske random. Leksene måtte han passe selv, forteller moren.

– Han gjorde lekser og gjorde det han fikk beskjed om. Han fikk ganske gode karakterer. Det gikk vel egentlig som det burde gjøre. Vi har liksom ikke vært av de flittigste foreldrene til å sitte og passe på leksene. Vi ga beskjed at det var deres jobb å passe på det. Det har de gjort. De har greid seg bra, sier moren.

– Uvirkelig at det er ungen vår det er snakk om
Boasson Hagen brukte sommeren til terrengsykling og vinteren til å gå langrenn. Da han var 16 år gikk han over til landeveissykling. Rudsbygdingen la skiskoene på hylla. Storebroren fortsatte med terrengsykling.

LES: Her er TV 2s nye Tour de France-apper
LES: Forvirret? Dette er Tour de France-lagenes sponsorer

I 2006 ble Edvald hentet til Team Maxbo Bianchi (nå kjent som Team Joker Bianchi). Senere gikk ferden til T-Mobile og Team Columbia High Road. Der syklet han sammen med Mark Cavendish.

Edvald Boasson Hagen  (Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS / SCANPIX)
Edvald Boasson Hagen (Foto: STEFANO RELLANDINI/REUTERS / SCANPIX)

I september 2009 ble det bekreftet at Boasson Hagen hadde signert for det nyoppstartede laget Team Sky. Fremgangen har bare fortsatt i det britiske storlaget. Det toppet seg med to etappeseirer i fjorårets Tour de France.

Boasson Hagen er en av de beste likte rytterne på laget. Det forteller Sky-sjef Dave Brailsford.

– Edvald er en vinner i livet. Han liker ikke å tape. Edvald er høflig og lett å være rundt, men boy oh boy, ikke kom i veien for ham hvis han øyner en seier. Det er stål i den gutten, sier Brailsford.

Edvald Boasson Hagen (Foto: Christophe Ena/Ap)
Edvald Boasson Hagen (Foto: Christophe Ena/Ap)

Om Edvald ikke var på alles lepper før Tour de France 2011 så var han det definitivt etter treukersrittet. Familien merker at oppmerksomheten rundt Edvald har skutt i taket.

– Noen ganger er det litt uvirkelig at det er ungen vår det er snakk om. Det er helt merkelig at folk rundt omkring i verden skal vite hvem sønnen min er. For oss er Edvald Edvald. Vi ser ikke på Edvald med de øynene som andre ser, sier moren.

Populær blant jentene
Det er ikke bare pressefolk og sykkelentusiaster som trykker Edvald til sitt bryst. Stian mener lillebroren har en personlighetsprofil som passer det norske folk.

Suksessen har også ført til økt oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, men det forteller ikke Edvald til mamma Signe.

– Edvald har alltid hatt mye venner fordi han var så omsorgsfull og snill. Jeg har aldri hørt at han hadde noen uoverenskomst med noen i klassen eller på skolen, forteller moren.

– Var han populær blant jentene på skolen?

– Det hørte jeg egentlig ikke så veldig mye om. Noe holdt de for seg selv, disse karene, humrer moren.

– Men han er populær blant jentene nå?

– Det kan nok hende. Det hører jeg heller ikke noe om. Det går stort sett i andre samtaleemner når vi prates. Jeg regner med jeg får høre det når det skjer noe, sier moren.