Den rød og hvite klatretrøyen i Tour de France er en av de mest kjente og ikoniske innen sykkelsporten.

Det prikkete tekstilet - også kjent som polkadotten - gis til den rytteren som kaprer flest klatrepoeng gjennom Touren. Det vil som regel si den beste klatreren, men også solide allroundrytter som liker å gå i brudd kan sanke en del poeng.

Hvem er dine klatrere på laget? Spill Tour-manager her!

TV 2s sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg, har finstudert startlisten og plukket ut sine fem favoritter til å ikle seg trøyen i år.

Arvesen blogger: «Vi får se mye av Edvald tidlig i Touren»

Men utvelgelsen var ingen enkel oppgave.

– Det er vanskelig trøye å spå noe om. Det er mange ryttere som starter Touren med å tenke på sammendraget, men som kanskje bytter fokus til klatretrøyen underveis. Mens andre ryttere er i utgangspunktet bundet opp i en hjelperytterrolle i sitt lag, men kan få muligheten hvis noe uforutsett skjer, forklarer han til tv2.no.

Ole Kristian Stoltenberg (Foto: Tore Rørtveit)

– Jeg håper og tror på en jevnere og tøffere konkurranse om klatretrøyen i år. Det at det er så mange tempoetapper i år kan tale for det. Mange klatrere har en svakhet der og tenker kanskje klatretrøyen fra start, sier Stoltenberg.

Og påpeker:

– Jeg har valgt ut mine fem favoritter, men mye kan endre seg. Denne konkurransen har bydd på store overraskelser før.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Her er Ole Kristian Stoltenbergs polkadottfavoritter:

Johnny Hoogerland:
– Han er en av de få som har uttalt at klatretrøyen er et mål i år. Hoogerland er en aggressiv og morsom rytter, som også får gå for klatrepoeng ettersom han ikke er markert i sammendraget. Han blir i hvert topp-tre i denne konkurransen.

– Han hadde en god sjanse til å ta trøyen i fjor, men fikk det ødelagt på grunn av den mye omtalte piggtrådvelten. Skal han vinne trøyen må han imidlertid gå i mange brudd i årets Tour, og samtidig tørre å slippe i de bratteste bakkene i finalene for å spare krefter.

Samuel Sánchez:
– Han vant klatretrøyen i fjor og må regnes med i år også. Han starter i utgangspunktet som en sammenlagtrytter, og kan ta mange poeng på tøffe fjelletapper. Dette er fordi han har et bedre rykk enn de fleste andre klatrerne. Han har et ekstra gir mot slutten som få kan matche.

– Men hvis Sánchez tenker primært sammendrag så vil han bli en markert rytter. Da er det ikke så lett for han å gå i brudd i fjellene.

Pierre Rolland:
– Rolland har forventningspresset fra et samlet Frankrike etter fjorårets strålende Tour. Jeg håper han kjører enda mer offensivt i år. Rolland kan vinne flere fjelletapper og ta mange poeng på den måten.

– Men også han er en markert mann. Det blir en utfordring for han å gå i brudd og sanke poeng. Han ble nummer 10 sammenlagt i fjor, og vil kanskje tenke for mye på å bedre det.

David Moncoutié:
– Moncoutié er en ekte klatrer og angrepsrytter. Det hadde vært utrolig moro om han gikk helhjertet inn for klatretrøyen og lykkes med det. Han har fire strake klatretrøyer fra Vuelta a España og vet definitivt hvordan en klatretrøye skal erobres.

– Men han begynner å dra på årene nå og er blitt 37 år gammel. Motivasjonen har også svingt litt under hjelmen til den godeste Moncoutié. Enten så vinner han klatretrøyen eller så tar han knapt et klatrepoeng underveis. Det vil ikke være noen mellomting med ham.

Chris Anker Sørensen:
– Også Anker Sørensen er en rytter som har klatretrøyen som et mål i år. Han har også full støtte fra lagsjef Bjarne Riis på dette. I tillegg er han på et lag med helt frie tøyler. De kjører ikke for noen i sammendraget, og dermed står ryttere fritt til å jakte etappeseirer og klatrepoeng.

– Anker Sørensen er derfor ingen markert rytter i feltet, og vil kunne få gå i brudd. Han er en bra klatrer, men er avhengig av god taktikk for å vinne trøyen. Det kan også være at han er for svak i de avsluttende og bratteste stigningene. Han må begynne å sanke poeng tidlig, hvis han skal ha noen sjanse til å vinne trøyen.

Les også: Disse rytterne kjører årets Tour de France

Hvem tror du vinner klatretrøyen? Si din mening under og stem til høyre!

Se nye TV 2 SPORT gratis her (åpent tilgjengelig i to måneder)