Sandnes (TV 2 Sporten): Henrik Ingebrigtsen slo den 36 år gamle norgesrekorden på 1500 meter i våres. Nå skal 21-åringen løpe for finaleplass i EM og en mulig OL-plass.

Til det har han god hjelp av familien.

«Alt» dreier seg om løping
Hjemme hos familien Ingebrigtsen i Sandnes er det nemlig alltid liv. Fire av fem brødre er aktive løpere, og pappa er med som trener.

- Som du ser er det nok av skopar. Rundt 100 par tror jeg. Jeg alene har sikkert 20 par, forklarer Henrik Ingebrigtsen når tv2.no er på besøk hjemme i Sandnes.

Under samme tak bor åtte stykker Ingebrigtsen. Av dem er det ikke mange som ikke er interessert i løping.

- Vi er fire stykker på trening bare fra vår familie, for vi pleier å løpe sammen. Så selv om det bare er oss på trening er vi jo ganske mange, sier Henrik.

Det kan være godt for motivasjonen, forteller han.

- Ja, når det regner og er fem grader er det lettere å komme seg ut. Særlig i fjor høst da jeg skulle trene meg opp igjen etter tretthesbrudd var det godt for motivasjonen.

Gode gener og et godt hode
Pappa Gjert og mamma Tone mener det ikke ligger noe hemmelig bak suksessen.

- God, sunn, norsk mat. Også må jo Gjert og jeg ha vært en god kombinasjon av gener, smiler Tone.

- En blanding av fysikk og et godt hode. Du må ha et godt hode for å hevde deg, særlig internasjonalt, mener pappa Gjert.

At det står «Running sucks» på t-skjorta hans er høyst ironisk, bedyrer han.

Da Henrik slo Lars Martin Kaupangs 36 år gamle norgesrekord på 1500 meter under et løp i USA i slutten av april, satt hele familien samlet foran tv-skjermen.

- Ja, vi satt og streamet det på nett. Vi hadde håpet på en god tid, men at det ble rekord var fantastisk gøy. Da ble det champagne klokka fire-fem om natta, det ble en tung dag på jobb, ler Gjert.

EM bare et delmål
Det kan bli flere «tunge» dager, for onsdag reiste Henrik til Helsinki og EM – der er målet å komme seg til finalen.

- Jeg har klart tidsmålet for i år, nå gjenstår det å komme seg til finalen i EM. Det er utrolig jevnt i toppen. Kort opp til de aller beste i Europa, men også kort ned til de 12-15 neste på lista, sier Henrik.

Rekordløpet den 29. april holder til en foreløpig 12. beste tid i Europa. Samtidig er det 89 hundredeler bak A-kravet til OL i London.

- Så lenge jeg bare har klart b-kravet holder de nok igjen, de som tar ut løperne til London. Men jeg er bare 21 år og har godt av erfaringen, så det regner jeg med at de tar hensyn til. Men de venter nok med å se om jeg klarer a-kravet, det beste er å gjøre det i EM, mener Henrik.

Hårete OL-ambisjoner
På sikt er målet derimot langt mer hårete.

- Jeg har alltid drømt om å ta OL-gull. Det er det vi trener for, proklamerer han temmelig selvsikkert.

- Er det realistisk da, i en idrett så dominert av øst-afrikanere?

- Ja, jeg løp mot verdenseliten på Bislett Games, og avstanden er ikke avskrekkende.

- Klart, de løp fra meg på sisterunden, men hvis jeg fortsetter utviklingen de neste fire årene, kan det bli bra i Rio 2016, runder han av.

Se reportasje i videovinduet øverst.