Her er representanter for noen av lagene som sykler i Tour de France. (Foto: MONTASJE/)
Her er representanter for noen av lagene som sykler i Tour de France. (Foto: MONTASJE/)

Forvirret? Dette er Tour de France-lagenes sponsorer

Gjødselprodusenter, stålprodusenter og oljeselskaper spytter penger inn i sykkellagene.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Ag2r-La Mondiale:
AG2R-gruppen driver med forsikring og pensjon. La Mondiale er med på gildet, og selskapet driver også innenfor samme bransje. AG2R har vært med i sykkelsporten siden 1997. La Mondiale ble med som sponsor i 2008.

Argos-Shimano:
Argos er et oljeselskap med base i Nederland. De kom inn som sponsor i april i år. Argos-Shimano het Skil-Shimano i fjor, men skiftet navn til Project 1T4i før årets sesong. Det navnet ble altså bare brukt i årets fire første måneder. Shimano er en japansk produsent av sykkeldeler, fiskeutstyr og routstyr.

Arvesen blogger: «Vi får se mye av Edvald tidlig i Touren»

Astana:
Astana-gruppen er en koalisjon av statseide kasakhstanske selskaper, og selskapet er oppkalt etter hovedstaden i Kasakhstan. Astana kom inn i sykkelsirkuset midt i 2006. De tok over sponsoratet fra Liberty Mutual og senere Würth. Liberty Seguros-Würth-laget stod med kvikksand opp til knærne i Operasjon Puerto-skandalen, noe som resulterte i at sponsorene trakk seg ut.

BMC Racing Team:
BMC er en sveitsisk sykkelprodusent. BMC designer, lager og distribuerer sykler og sykkelprodukter. De har vært med i sykkelsporten siden 2007.

Les også: Disse skal hjelpe Evans til ny Tour-seier

Cofidis:
Cofidis er et fransk kredittselskap. Kredittselskapet gyver løs på sin 15. sesong som hovedsponsor.

Europcar:
Europcars hovedbeskjeftigelse ligger i navnet. I likhet med selskaper som Avis, Hertz og Sixt driver Europcar med bilutleie. Europcar tok over etter Bbox Bouygues Telecom i 2011.

Europcar, med Thomas Voeckler i gult. (Foto: JOEL SAGET/Afp)
Europcar, med Thomas Voeckler i gult. (Foto: JOEL SAGET/Afp)

Euskaltel-Euskadi:
Telefoni er nøkkelordet når det kommer til dette baskiske laget. Euskaltel er et telekommunikasjonsselskap. Euskadi er et konstruert navn på de tre regionene Gipuzkoa, Bizkaia og Araba (Alava) som sammen utgjør en spansk autonom enhet. Euskaltel har vært med siden 1998.

FDJ-BigMat:
FDJ er et nasjonalt lotteriselskap. I 2012 fikk de selskap av det belgiske konstruksjons- og byggeselskapet BigMat. FDJ har vært med siden 1997, da under navnet La Française Des Jeux.

Garmin-Sharp:
Garmin er en amerikansk GPS-produsent. Sharp ble nylig en del av lagnavnet. Det japanske elektronikkselskapet tok over for Barracuda, som nå spiller tredjefiolin i lagnavnet. Tidligere var Cervelo en del av sykkellagets navn, men nå nøyer Cervelo seg med å levere sykler til laget.

Katjusja:
Team Katjusja ble opprettet i 2009 ut av det tidligere kontinentallaget Tinkoff Credit Systems. Bak laget står stiftelsen Russian Global Cycling Project. Stiftelsen støttes av en rekke store internasjonale selskaper, blant andre Rostechnologii, Itera og Gazprom.

Lampre-ISD:
Stålproduksjon er Lampre sin hovedbeskjeftigelse. Co-sponsor ISD er et ukrainsk stålproduksjonsselskap. Lampre har vært et protour-lag siden starten i 2005. Det var samme år Lampre slo seg sammen med det legendariske Saeco-laget. Stålprodusenten har figurert i lagnavn siden 1991.

Liquigas-Cannondale:
Liquigas er en italiensk gassleverandør. Cannondale er en amerikansk sykkelprodusent. Liquigas startet opp i 2. divisjon i 1999. Etter sammenslåingen med Team Bianchi i 2005 fikk laget protour-status. Cannondale erstattet Bianchi i 2007.

Lotto-Belisol:
Lotto-Belisol består av Lotto, det belgiske lotteriet, og Belisol, en belgisk vindu- og dørprodusent. Lotto begynte å sponse sykkellag allerede i 1984. Siden den gang har co-sponsorer som Domo, Davitamon, Silence og Omega-Pharma kommet og gått. Omega-Pharma forsvant til Quick Step før årets sesong. Det banet vei for Belisol.

Andre Greipel (Foto: Mark Gunter/Afp)
Andre Greipel (Foto: Mark Gunter/Afp)

Movistar:
Movistar sponses av det spanske telekommunikasjonsselskapet Telefonica. Movistar er en spansk mobiloperatør som eies av Telefonica. Sponsoren tok over etter Caisse d'Epargne i 2011. Tidligere har laget gått under navn som Reynolds, Banesto, Illes Balears-Banesto, Illes Balears-Caisse d'Epargne og Caisse d'Epargne-Illes Balears

Orica-GreenEDGE:
Orica-GreenEDGE er et australsk lag som sykler Tour de France for første gang i år. Orica er en multinasjonal korporasjon som produserer diverse kjemiske produkter. Det er verdens største leverandør av eksplosiver til gruve- og anleggsindustrien. Green Edge er et Brisbane-basert selskap som har spesialisert seg innenfor sunn og organisk mat.

Omega Pharma-Quick Step:
Quick Step er en belgisk produsent av laminatgulv. Omega Pharma er et belgisk farmasøyt-selskap. Quick Step har vært med i sirkuset siden 2003. Omega Pharma meldte overgang fra Lotto før årets sesong.

Rabobank:
Rabobank er en nederlandsk bank med røtter i landbruk. Banken har sponset sykkellaget siden 1996.

Les også: Rabobank satser på denne mannen

RadioShack-Nissan-Trek:
RadioShack-Nissan-Trek. Smak på det navnet. Leopard Trek startet opp i 2011 med Brian Nygaard og Kim Andersen som managere. I 2012 slo laget seg sammen med RadioShack. Skjønt, det var uenighet om lagene fusjonerte eller om Leopard Trek overtok sponsorene og rytterne til RadioShack. Uenighet har vært et stikkord for laget denne sesongen. Trek er en sykkelleverandør, Nissan er en bilprodusent og RadioShack er en amerikansk forhandler av forbrukerelektronikk.

Les også: Fuglsang vraket til Tour de France

Saur-Sojasun:
Saur-Sojasun sponses av Saur, som er et konsortium som jobber for miljøvennlig utvikling og Sojasun, som produserer soyabaserte matprodukter. Laget så dagens lys i 2009 under navnet Besson Chaussures-Sojasun.I 2010 erstattet Saur Besson Chaussures.

Saxo Bank-Tinkoff Bank:
Saxo Bank er en dansk investeringsbank. De fikk nylig selskap av russiske Tinkoff Bank. Saxo Bank kom inn som sponsor i 2008. Laget hadde tidligere kjørt under navn som Team Home-Jack & Jones, Team Memory Card-Jack & Jones og Team CSC-Tiscali.

Sky:
Team Skys hovedsponsor og eier er det britiske kringkastingsselskapet British Sky Broadcasting. Laget sykler på sykler fra Pinarello, og bruker tøy sponset av Adidas. Laget bruker biler fra Jaguar, mens Marks and Spencer, Oakley, Gatorade og IG Markets er andre sponsorer. Team Sky ble opprettet i februar 2009.

Les også: Boasson Hagen blir hovedopptrekkeren til Cavendish

Vacansoleil-DCM:
Vacansoleil er et europeisk reiseselskap som arrangerer luksuriøse campingferier, mens DCM er en belgisk gjødselprodusent. Vacansoleil ble etablert i 2009, og er oppfølgeren til P3 Transfer-Batavus. I 2011 ble DCM co-sponsor.

Se nye TV 2 SPORT gratis her (åpent tilgjengelig i to mån