De 17 eurolandene er enige om å opprette en mekanisme som åpner for at kriserammede land i eurosonen kan få direkte hjelp fra EUs krisefond ESM.

Et mer fleksibelt krisefond

Tidlig fredag morgen sa EU-president Herman Van Rompuy at eurosonen er enig om å åpne for at krisefondet kan bidra til å senke rentene til kriserammede land.

I tillegg kan fondet sørge for sårt trengt kapital til banker som sliter med finansene.

Les også: Gresk president flyr økonomiklasse til toppmøte

Tyskland satt under press

Under forhandlingene ble Tyskland presset av Spania og Italia til å gi mer støtte for å få ned rentene på de to landenes lån. For å få gjennom kravet blokkerte de en ny vekstavtale som EU-landene er enige om.

Eurolederne går med på å endre betingelsene for krisehjelpen til spanske banker. I tillegg åpnes det for at Italia kan gjøre bruk av krisefondet for å redusere rentene landet må betale for lån.

Merkel fikk sitt

Tyskland gikk heller ikke tomhendt hjem. Forbundskansler Angela Merkel fikk innfridd sitt ønske om at Brussel skal ha mer kontroll over euro-landenes finanser, ifølge BBC fredag

Håpet med avtalen er at krisefondets økte fleksibilitet vil berolige markedene og gjenopprette en grad av stabilitet omkring statsobligasjonene til medlemslandene.

(NTB/TV 2)