Det er ingen hemmelighet at al Qaida-nettverket er ute etter å skaffe seg masseødeleggelses-våpen.

Nå er vestlige etterretningstjenester bekymret for at disse våpnene skal ende i hendene på terroristorganisasjoner dersom den syriske staten går i oppløsning.

Les også: Assad: – Syria er i krig

Før han ble drept av en amerikanske drone i Jemen i september i fjor, hadde al-Qaida-lederen Anwar a-Awlaki følgende budskap til sine tilhengere:

«Kjemiske og biologiske våpen rettet mot store befolknings-konsentrasjoner er ikke bare tillatt, det er sterkt å anbefale. For det vil ha en enorm effekt på fienden».

Finnes fem produksjonssteder

Syria har siden 1980-årene systematisk bygget opp store lagre av sennepsgass og nervegasser som Sarin og VX.

Programmet kom i gang med hjelp fra Sovjetunionen, og skulle være et svar på Israels atomvåpen-program.

Siden den gang har det syriske regimet utvidet programmet, og har nå kjemiske våpen som kan spres både med SCUD-raketter og artilleri-granater.

Se videoinnslag øverst i artikkelvinduet.

Ifølge en rapport fra det amerikanske James Martin Center for Non-proliferation Studies, finnes det fem produksjonssteder for kjemiske våpen i Syria. Et utenfor Aleppo, et ved Latakia, et i Homs-provinsen og to utenfor Damaskus.

Våpnene skal være plassert flere titalls steder rundt i landet, blant annet i underjordiske bunkre.

Kan ende i kaos

Hvis den syriske staten bryter sammen frykter vestlig etterretning og eksperter at sennepsgass og nervegass skal ende opp hos terrorister og ekstreme muslimske militser. Det er allerede kjent at al-Qaida opererer inne i Syria.

Det gjør også større grupper fra den libanesiske shia-muslimske militsen Hezbollah som støtter Assad-regimet.

En borgerkrig i Syria kan ende i kaos og full oppløsning.

Den amerikanske forsvarssjefen, general Martin E. Dempsey, sier amerikanerne er forberedt på at «ekstremister og andre fiendtlige aktører kan forsøke å utnytte situasjonen».

-– Vi må spesielt ha høy beredskap når det gjelder Syrias kjemiske og biologiske våpen. De må forbli nøyaktig der de er nå, sa general Dempsey i en høring i det amerikanske senatet tidligere i år.