Underholdningsselskapet vil blant annet omfatte TV-nettverket Fox, filmselskapet 20th Century Fox og TV-kanaler i Europa og India. Forlagsvirksomheten inkluderer den amerikanske avisen Wall Street Journal, den britiske tabloiden The Sun og bokforlaget Harper Collins.

Avlyttingsskandale

Kursen på aksjer i News Corp sank med 0,8 prosent på børsen i New York, etter at News Corp kunngjorde oppsplittingen torsdag. Murdoch varslet at han selv blir styreformann for begge selskapene og administrerende direktør for underholdningsselskapet.

News Corp er fortsatt under sterkt press etter avlyttingsskandalen som ble rullet opp i Storbritannia i fjor sommer, og som førte til at et av konsernets flaggskip, tabloidavisen News of the World, ble lagt ned. Men Murdoch nekter for at dette er grunnen til oppdelingen.

– Dette er ikke en reaksjon på noe som har skjedd i Storbritannia, sier han.

LES OGSÅ: News of the World i hylla for siste gang

Frykter for stor eiermakt

Enkelte analytikere ser oppdelingen som et forsøk fra News Corp på å skyve oppmerksomheten bort fra avlyttingsskandalen, og gi Murdoch en ny sjanse til å ta over kringkastingsselskapet BSkyB.

Denne overtakelsen har vært satt i fare av avlyttingsskandalen. Den har bidratt til mange politikere og vanlige briters frykt for at for mye mediemakt skal bli samlet på for få hender, og at etiske hensyn skal bli skjøvet i bakgrunnen i jakten på fortjeneste. (©NTB)