Det var den amerikanske statsborgeren Jonathan Alexander Tagle (43) som omkom i ulykken i Simadal i Eidfjord onsdag. Tagle hoppet fallskjerm sammen med en gruppe ut fra helikopter da han traff fjellveggen.

43-åringen drev med den realtivt ferske hoppgrenen fjellflyging da ulykken inntrakk.

Lensmann i Odda, Øyvind Rossaland, mener nå at ulykken må være en advarsel for andre som vil hoppe i området.

Ikke vært bekymret for ulykker

– For oss vanlige virker dette helt vanvittig, men for dem er det helt normalt. Jeg kan ikke vurdere det, men det er ekstremsport, sier lensmannen til tv2.no.

I tillegg til dødsulykken i Simadal, var det også tre andre luftsportulykker i området onsdag. Rossaland sier likevel at poltiiet ikke har vært bekymret for alvorlige ulykker.

– Det har ikke vært så mye av dette i vårt distrikt, men vi er nabokommunen til Voss og vi har også fantastiske fjell og daler, sier han.

LES OGSÅ: Fyrste fjellflygings-dødsfallet i Noreg

– Strekker egen kompetanse

Under Ekstremsportveko på Voss samles flere tusen mennesker med interesse for ekstremsport. Det bekymrer lensmannen i Odda.

– Det er veldig små marginer, men noen er svært dyktige. Når det samles så mange med samme interesse kan det være at de mindre dyktige strekker kompetansen sin. Det bekymrer meg, men det er lite å gjøre med det, sier lensmannen.

– Mener du ulykken bør være til advarsel for andre?

– Det er hastigheter på rundt 100 kilometer i timen og de er svært nært terrenget. Det er ikke noe for nybegynnere, sier Rossaland.

LES OGSÅ: To paraglidarar styrta i kvart sitt tre

I verdenstoppen

Den omkommende Jonathan Tagle blir omtalt som en av verdens beste fallskjermhoppere. 43-åringen gjorde i følge sin egen hjemmeside sitt første fallskjermhopp i år 2000 og ble bitt av basillen.

Amerikaneren vokste opp i Chicago, men flyttet senere til California. Her fikk han etterhvert stor interesse for fly og datamaskiner. I 2005 markerte han seg med sin første verdenscupseier i såkalt swooping. Øvelsen går ut på å fly lengst mulig langs bakken mens høyden ikke skal være mer enn 1,5 meter over bakken.

Jonathan Alexander Tagle (43) fra USA omkom etter fjellflygning i Simadalen onsdag. © TV 2

Tagle var en del av ekstremsportlaget PD Factory Team, og på lagets Facebookside har de informert om ulykken som skjedde onsdag. Her skriver de blant annet at de har vært i kontakt med Tagles familie og at de jobber med å få han hjem til USA.

– Positiv utvikling

Hovedredningssentralen sendte onsdag ut et Sea King-helikopter for å hente Jonathan Tagle ut fra fjellområdet. Til tross for dødsulykken mener redningsleder Ben Wikøren at det har vært en positiv utvikling i luftsport de siste årene.

– Folk har bedre kunneskap og utstyr, og det virker som at de som hopper er bedre trent, sier han til tv2.no.

Wikørenen understreker at det ikke er Hovedreningssentralens jobb å vurdere om onsdagens dødshopp var forsvarlige eller ikke.