Balotelli banker inn 2 0 (Foto: Gregorio Borgia/Ap)
Balotelli banker inn 2 0 (Foto: Gregorio Borgia/Ap)
balomål2
balomål2
Balotelli markerer at han har scoret sitt andremot Tyskland.
Balotelli markerer at han har scoret sitt andremot Tyskland.
Andrea Pirlo redder på streken mot Tyskland. (Foto: Tv 2)
Andrea Pirlo redder på streken mot Tyskland. (Foto: Tv 2)
Mario Gomez
Mario Gomez

Balotelli-dobbel sendte Italia til EM-finale

Mario Balotelli scoret to i første omgang, og da hjalp det lite at Mesut Özil reduserte fra straffemerket på overtid. Italia vant 2-1 i Warszawa.

Tyskland-Italia 1-2
Sjekk sammendrag av kampen i videovinduet øverst i saken!

Italia er klare for EM-finalen mot Spania etter 2-1 mot Tyskland i Warszawa. Mario Balotelli ble den store helten med to scoringer for de asurblå.

Super-Marios første scoring kom etter 20 minutter, da han stanget inn et presist innlegg fra Antonio Cassano. Kvarteret senere doblet samme mann ledelsen, da han alene med keeper var sikkerheten selv og banket 2-0 i nettet bak en sjanseløs Manuel Neuer.

- Jeg tror dette bare er starten for Balotelli. Dette er bare begynnelsen, sa Italia-trener Cesare Prandelli etter kampslutt.

Etter kampen løp Balotelli opp på tribunen og ga sin adoptivmor en lang og god klem.

– Kveldens høydepunkt var da jeg så min mor etter kampen. Jeg fortalte henne at målene var for henne, sier han.

På overtid reduserte Mesut Özil fra straffemerket etter at Federico Balzaretti hadde handset i eget felt, men det holdt ikke for tyskerne. Italia er i EM-finalen.

TV 2 Play: Sjekk Balotellis 1-0-mål her
TV 2 Play: Sjekk Balotellis 2-0-mål her
TV 2 Play: Sjekk Özils redusering her

Mario Balotelli har et rørende øyeblikk med sin adoptivmor Silvia etter at han har scoret to mot Tyskland og sikret Italia finaleplass i EM. (Foto: TV 2)
Mario Balotelli har et rørende øyeblikk med sin adoptivmor Silvia etter at han har scoret to mot Tyskland og sikret Italia finaleplass i EM. (Foto: TV 2)

- Vi hadde mange muligheter til å score det siste kvarteret, men vi var slitne og måtte dermed forsvare oss, men jeg syns vi spilte en fantastisk kamp i kveld. Vi gjorde det vi kunne for å gjøre det vanskelig for Tyskland. Vi prøvde å gi ballen til Montolivo og få Cassano èn-mot-èn, sa Prandelli.

Skuffede tyskere
– Det felles tårer der inne, og det er helt stille. Skuffelsen er stor for oss alle. Etterpåklokskap hjelper ikke. Med to baklengsmål i første omgang ble det vanskelig. Begge mål kom etter feil i bakerste rekke. Laget viste et stort hjerte i annen omgang, men det var ikke nok, sa den tyske landslagssjefen Joachim Löw etter kampslutt.

Tysklands kaptein Philipp Lahm var selvsagt også skuffet etter kampslutt.

- Når vi gjør feil som på både 1-0 og 2-0 blir det veldig vanskelig mot et lag så taktisk sterkt lag som Italia. Vi hadde sjanser, men det ville seg ikke. Laget prøvde alt, men når du kommer under Italia blir det veldig vanskelig, sa den tyske kapteinen.

Tyskland nære drømmestart
Det var ingen av lagene som ønsket å gi motstanderen ro i åpningsminuttene, og begge lag gikk ut med høyt press for å stresse sin motstander.

I det femte minutt fikk tyskerne kampens første hjørnespark, og i feltet kom midstopper Mats Hummels til avslutning. Treffpunktet på ballen var ikke rent, men lurte de fleste italienske forsvarerne. På streken stod derimot Andrea Pirlo akkurat der han skulle og fikk avverget faren.

TV 2 Play: Se Hummels sin avslutning her

Hummels med stor sjanse mot Tyskland. (Foto: TV 2)
Hummels med stor sjanse mot Tyskland. (Foto: TV 2)

Etter tolv minutter kom tyskerne til nok en stor mulighet. Innlegget fra Jérôme Boateng på høyresiden så ut til å være problemfritt for Gianluigi Buffon, men Italia-keeperen klønet det til og slo ballen rett i beina på Andrea Barzagli. Heldigvis for italienerne gikk ballen deretter utenfor mål og til hjørnespark og ikke rett i det tomme målet.

TV 2 Play: Se Buffon sin opptreden her

Etter det påfølgende hjørnesparket prøvde Toni Kroos skuddfoten fra distanse, men denne gangen var Buffon mer parat og reddet med en flott parade.

Italienske forsøk fra distanse
Etter 17 minutter kom det første italienske skuddforsøket. Riccardo Montolivo vendte fint og skjøt fra rundt 20 meter, men Manuel Neuer hadde full kontroll på avslutningen.

TV 2 Play: Se Montolivos avslutning her

Minuttet etter forsøkte også Antonio Cassano seg, men nok en gang var Neuer parat.

TV 2 Play: Se Cassano sitt forsøk her

Balotelli sendte Italia foran
Tre minutter senere valgte Cassano i stedet tilrettelegger-rollen, og da var Neuer sjanseløs. Innlegget fra AC Milan-spissen fant spissmakker Mario Balotelli, som stanget ballen i mål til ledelse 1-0 for italienerne.

TV 2 Play: Sjekk Balotellis 1-0-mål her

Mario Balotelli scorer mot Tyskland. (Foto: TV 2)
Mario Balotelli scorer mot Tyskland. (Foto: TV 2)

I det 27.minutt var det Tyskland sin tur til å prøve seg på ny. Mesut Özil kom til skudd fra 25 meter, men forsøket var for løst og havnet i klypene på Gianluigi Buffon.

Montolivo kom aldri til avslutning
Drøye ti minutter før pause burde Riccardo Montolivo doblet den italienske ledelsen, men etter å ha blitt spilt gjennom kom den offensive midtbanespilleren aldri til avslutning.

Like etter var det nok en tysker som forsøkte seg fra distanse. Denne gangen var det Sami Khedira som forsøkte seg, men Buffon reddet med en strålende parering.

TV 2 Play: Se Khediras langskudd her

Strålende av Balotelli til 2-0
Kun minutter etter Montolivo burde doblet for Italia viste han seg i stedet fra en mer positiv side. Hans pasning gjennom til Mario Balotelli, som hadde lurt den tyske offside-fellen, var strålende, og alene med keeper gjorde Italia-spissen ingen feil.

Mottaket var strålende og avslutningen ikke noe dårligere. Et kontant skudd i det nærmeste hjørnet var utagbart for Manuel Neuer i Tyskland-målet.

TV 2 Play: Sjekk Balotellis 2-0-mål her

I jubelscenene som oppstod dro Balotelli av seg drakten og fikk det gule kortet.

Balotelli markerer at han har scoret sitt andremot Tyskland.
Balotelli markerer at han har scoret sitt andremot Tyskland.

Italia gikk dermed til pause med en meget sterk 2-0-ledelse i den polske hovedstaden.

Tyske pausebytter
Joachim Löw bestemte seg for å ta tak mannskapsmessig allerede i pausen, og erstattet Lukas Podolski og Mario Gomez med Marco Reus og Miroslav Klose. Med dette ble Miroslav Klose historisk. Ingen har tidligere spilt fem semifinaler i EM-og VM-sammenheng.

Både Reus og Klose startet kvartfinalen mot Hellas, men var erstattet av spillerne som ble byttet ut til dette oppgjøret. Allerede to minutter ut i omgangen kunne Reus-byttet vist seg å være en genistrek. Kantspilleren dro seg inn i banen og avsluttet med venstrefoten, men fikk ikke god nok klem på skuddet og Buffon hadde full kontroll.

TV 2 Play: Se Reus sin avslutning her

Nye to minutter senere kom Tyskland til en enda større sjanse. Philipp Lahm kom på et av sine offensive raid, spilte vegg med Toni Kroos og var plutselig på skuddhold rundt sekstenmeteren. Avslutningen var dog for upressis og gikk over Italia-målet.

TV 2 Play: Se Lahm som burde score her

Stort Tyskland-press
Snaue ti minutter ut i omgangen var tyskerne på farten igjen. Mesut Özil tok seg rundt på høyresiden og la inn i retning Real Madrid-lagkamerat Sami Khedira, men en våken Giorgio Chiellini fikk ryddet unna for Italia.

Minuttet etter var det Miroslav Klose som var nære på å brodere seg gjennom Italia-forsvaret. Denne gangen ble tyskernes angrep stoppet av Leonardo Bonucci.

Leonardo Bonucci hadde Miroslav Klose i baklommen i kampen mellom Italia og Tyskland (Foto: JANEK SKARZYNSKI/Afp)
Leonardo Bonucci hadde Miroslav Klose i baklommen i kampen mellom Italia og Tyskland (Foto: JANEK SKARZYNSKI/Afp)
Like etter kom kampens første Italia-bytte. Alessandro Diamanti, som satte den avgjørende straffen mot England, erstattet Antonio Cassano.

Balotelli nære på igjen
Etter en snau time kunne Mario Balotelli blitt tremålsscorer. Den storvokste spissen viste prov på eminent teknikk og styrke og fikk avsluttet fra skrått hold, men skuddet gikk til side for Tyskland-målet.

TV 2 Play: Se Balotellis forsøk her

Reus forsøkte frisparkfoten
Like etterpå fikk Tyskland muligheten på frispark. Leonardo Bonucci fikk gult kort for forseelsen, og frisparket var i meget god posisjon. Marco Reus viste fram skuddfoten, men Gianluigi Buffon var parat og fikk slått til hjørnespark via tverrliggeren.

TV 2 Play: Se Marco Reus sitt forsøk her

I det 63. minutt byttet Italia for andre gang. Thiago Motta erstattet Riccardo Montolivo i Cesare Prandellis midtbaneledd.

Strålende italiensk spill
Nye tre minutter senere viste Italia at de slett ikke hadde sluttet å angripe. Strålende kombinasjonsspill fra Andrea Pirlo, Alessandro Diamanti og Claudio Marchisio gjorde at sistnevnte kom til avslutning fra like utenfor sekstenmeteren.

Midtbanespillerens avslutning skled av foten og gikk like til side for Manuel Neuers nærmeste stolpe.

TV 2 Play: Se Marchisio-avslutningen her

I det 70.minutt byttet Italia igjen. Mario Balotelli så ut til å slite med en krampe og hadde i tillegg et gult kort etter feiringen i 1.omgang, og ble erstattet av Antonio Di Natale.

Minuttet etter spilte også Joachim Löw ut sitt siste kort. Thomas Müller erstattet Jérôme Boateng, i det som var et siste offensivt trekk fra den tyske lagledelsen.

Marchisio burde avgjort
Kvarteret før slutt kunne - og burde - Claudio Marchisio satt inn 3-0 og spikeren i Tyskland-kisten.

Nok en gang var forarbeidet fra lagkameratene strålende, men da Marchisio hadde rundet siste liggende tyske forsvaret og skulle banke ballen i det lengste hjørnet slurvet han på ny og avsluttet til side for mål.

TV 2 Play: Se Marchisios andre store sjanse her

Marchisio bommer på kjempesjanse mot Tyskland.
Marchisio bommer på kjempesjanse mot Tyskland.

Italia var soleklart det farligste laget, og Alessandro Diamanti og Daniele De Rossi kom til farlige innleggsmuligheter fra hver sin kant. Førstnevnte skled i innleggsøyeblikket, mens sistnevnte som var blitt gjennomspilt av en strålende Andrea Pirlo serverte et innlegg som gikk rett i armene på Manuel Neuer.

Di Natale burde (også) avgjort
I det 82. minutt var det Antonio Di Natale sin tur til å få muligheten til å avgjøre. Innbytteren var fullstendig alene med keeper, men brukte for lang tid og lot seg stresse da tyskerne nærmet seg. Avslutningen gikk dermed i nettveggen til venstre for Manuel Neuer.

TV 2 Play: Se Di Natales avslutning her

Like etter trodde Federico Balzaretti at han hadde satt inn 3-0-målet, men denne gangen ble italienerne ikke stoppet av egen ineffektivitet, men en helt korrekt offside-avgjørelse fra assistendommeren.

I det 84.minutt kom en ny italiener i dommerens bok. Daniele De Rossi kom for sent i en duell med Bastian Schweinsteiger, og fikk se det gule.

Fem minutter før slutt var Tyskland nære på for første gang på lang tid. Marco Reus prøvde å tråkle seg gjennom, men ble taklet av Federico Balzaretti like før han skulle skyte.

I det 89. minutt fikk Thiago Motta gult kort, også han for en forseelse på Schweinsteiger.

Hummels med gigantsjanse
Minuttet før slutt kom Tysklands midtstopper Mats Hummels til sin andre store sjanse i kampen. Helt til venstre i feltet stod forsvarsspilleren plutselig umarkert, men avslutningsforsøket ble blokkert og gikk ut til hjørnespark.

Tysk redusering fra straffemerket
Ett minutt på overtid fikk tyskerne straffe, da ballen traff Federico Balzarettis hånd i feltet. Mesut Özil satte straffesparket sikkert i mål.

straffetyskland
straffetyskland

TV 2 Play: Sjekk Özils redusering her

Men det var for sent for tyskerne, som denne gang må nøye seg med å se finalen fra tilskuerplass.

Dermed opprettholdes tyskernes grusomme Italia-statisikk i mesterskap. Laget fra støvellandet er fremdeles ubeseiret mot sine germanske motstandere i EM- og VM-sammenheng.

Les også: Dette er statistikken som må brytes for Tyskland

Lagoppstillingene

Tyskland (4-2-3-1):
Manuel Neuer - Jérôme Boateng, Mats Hummels, Holger Badstuber, Philipp Lahm - Sami Khedira, Bastian Schweinsteiger - Toni Kroos, Mesut Özil, Lukas Podolski - Mario Gomez

Italia (4-1-3-2)
Gianluigi Buffon - Federico Balzaretti, Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci, Giorgio Chiellini - Andrea Pirlo - Claudio Marchisio, Daniele De Rossi - Riccardo Montolivo - Antonio Cassano, Mario Balotelli

Les også: Thomas Ravelli til TV 2: – Buffon er «kungen» og Neuer kronprinsen

Før kampen: Økt terrorberedskap
Det italienske landslaget kommer til å spille med svarte sørgebånd, for å hedre en italiensk soldat som ble drept i Afghanistan mandag.

Polske myndigheter har iverksatt økt terroberedskap forut for kampen, etter et skremmende funn i elven Bug. Sprengstoff, en mobiltelefon og et bilde av Nasjonalstadion i Warszawa, der kampen finner sted, ble funnet på en tømmerflåte i grenselven mellom Ukraina og Polen.

Politiet har derfor tatt alle sine forhåndsregler og økt terrorberedskapen til nivå 1, noe som er landets høyeste.

- Vi har mottatt viktig informasjon som tyder på en potensiell terrortrussel, men det er ingenting som indikerer at det virkelig er konkret fare for at det skjer noe mot en bestemt person eller et bestemt sted, sier Polens innenriksminister Jacek Cichocki ifølge Reuters.

Nasjonalstadion (Foto: JANEK SKARZYNSKI/Afp)
Nasjonalstadion (Foto: JANEK SKARZYNSKI/Afp)

Hva synes du om lagene? Følg med, og ta diskusjonen i kommentarfeltet under!