Uansett hvor Siv Johansen fra Hadsel i Vesterålen beveger seg, følger vennene etter.

– Skynd dere å komme, nå skal vi ut å gå en tur i fjæra for å spise tang, sier Siv Johansen. Bak henne tusler sju sauer lydig etter på rekke og rad.

Les også: Møt satellittsauene fra Kvikne!

Navngitte

Det startet med en, nå har Siv Johansen ti kosesauer som hun kaller dem. Alle har fått navn og har egen personlighet.

– «Dorre» har du egentlig lyst til å bli en vanlig sau igjen? spør matmor og ser ned på kosesauen sin.

– Han liker ikke regn, så han går inne i fjøset og stiller seg der når det er nedbør. Jeg tror de har fått smaken på det gode liv, ikke sant «Dorre»? Sauen blir salig i blikket når Siv Johansen stryker han under haken.

Les også: Securitasvekter måtte hjelpe sau å føde

Tatt vare på

Den varme omsorgen for sauene fikk hun da de var små. Alle hadde de en dramatisk start på livet.

– De har jo mistet mammaen sin, eller har kommet bort fra flokken. Noen var så syke eller skadd da vi hentet de ned fra fjellet at de ville ha dødd hadde det ikke vært for at vi tok vare på dem, forklarer Siv.

– Jeg har aldri vært oppvokst på gård, så jeg ville nok ha blitt en dårlig bonde som ikke hadde hjerte til å sende dyrene til slakteriet. Forresten, jeg bruker ikke slike ord engang, flirer kunstneren fra Vesterålen.

– Jeg ble en skikkelig kosebonde da jeg traff samboeren min, Terje Eide.

Les også: Esel og sau = bestevenninner!

«Sivs sauespa»

Samboeren og sauebonde rister oppgitt på hodet. Han har stort sett vært vant til å sende dyrene til slakteriet når de har vært moden for det.

– Jeg gikk nok i lang tid og tenkte at det der ville ha vært godt butikk og sendt de til slakteriet i stede, sier Terje Eide, og ser ned på sauene som går rundt føttene.

– Jeg har nok slått fra meg til ro med de tankene nå. «Sivs sauespa» er vel kommet for å bli, og jeg tør ikke annet enn å la de leve, humrer Eide.

– Dette er «Pippi», hun vil helst ligge i fanget, men er blitt litt for stor til det. Før, da de var små, så hadde jeg dem i bilen også. En gang at jeg stoppet på en parkeringsplass, og der sto det en bobil. De ble veldig overrasket da det kom tre sau og en hund ut av bilen, humrer Siv Johansen.

– Du kan jo tenke deg når en 90 kilo tung sau kommer hoppende og vil opp i fanget ditt, det blir litt i det tyngste laget, sier kosebonden.

Les også: Erstattet sau og rein for 650 millioner kroner

Frokostblanding og wienerbrød

Sauene til Siv Johansen elsker frokostblanding og wienerbrød, og det blir liv i leiren når det blir en liten sukkersøt godbit til ære for TV 2.

– Jeg tenker at det ikke er helt sunt med wienerbrød, så jeg tror ikke det er lurt at de får det så ofte. Det er helst når det er spesielle anledninger som sauebursdag, 17. mai og julaften, sier hun.

Det er en del utgifter med dyrene, når de ikke havner på slakteriet. Derfor har hun tenkt å lage barnebøker om kosesauene sine.

– De har jo forskjellige personligheter alle sammen, så jeg tenkte å lage en bok for hver sau, sier Siv Johansen på Hadsel i Vesterålen.