Mange nordmenn har slanket seg med lavkarbodietten. Samtidig har lommeboka blitt betraktelig slankere.

Lavkarbo-dietten er nemlig ingen billig slankekur. Ifølge tidsskriftet Norsk Familiøkonomi koster trenddietten hele 40 prosent mer enn et vanlig sunt kosthold.

– Det er ingen tvil om at et lavkarbo-kosthold vil gi utslag i folks matbudsjett, og at det blir vesentlig dyrere enn et tradisjonelt og sunt kosthold, sier forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea til tidsskriftet.

Slik bruker du lavkarbo riktig

Koster flesk

Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har beregnet månedsforbruket på mat til å ligge på henholdsvis 2.020 kroner for kvinner og 2.520 for menn.

Slår man over til lavkarbodietten vil denne summen bli merkbart høyere.

Forbrukerøkonomen har regnet på at for en kvinne vil en lavkarbodiett utgjøre 768 kroner ekstra per måned. Dette utgjør 9.216 kroner per år.

Et par som legger om til lavkarbodietten vil få økte kostnader på 1.725 per måned, noe som utgjør 20.702 kroner i året.

Les også: Lavkarbo til grillen

Billig og usunt

Vi nordmenn er prisbevisste, men bør det være et mål at maten er billigst mulig?

– Dessverre viser det seg at mye av den billigste maten også er den mest usunne. Det betyr ikke at man ikke kan spise sunt og variert til en billigere penge enn lavkarbo-dietten, sier Warloe til Norsk Familieøkonomi.

Les også: – Jeg forstår at folk blir forvirret av lavkarbo-debatten

– En narsissistisk meny

Den siste tiden har kritikken av lavkarbodietten økt. For lavkarbo er ikke bare økonomisk kostbart. Stadig flere hevder at lavkarbo er uetisk og lite bærekraftig.

– Folk som går på lavkarbo bryr seg ikke om effekten maten har på verden eller på dem selv. Det er en narsissistisk meny, sier TV-kokk Andreas Viestad til God morgen Norge.

Viestad tror lavkarbotrenden vil stoppe av seg selv.

– Vi kommer til å se mange tynne og pene lik i årene som kommer, som en følge av tette blodårer og høyt kolesterol, sier han.