Tyrkias statsminister Recep Tayyip Erdogan har brukt svært krasse ord etter at Syria skjøt ned et tyrkisk jagerfly fredag 22. juni.

Les også: Kraftig eksplosjon i syrisk regjeringsbygning

Tyrkia innrømmer at flyet var innom syrisk luftrom, men hevder at det ble skutt ned mens det befant seg i internasjonalt luftrom.

Tirsdag sa statsminister Erdogan at alle syriske militære som nærmer seg den tyrkiske grensen vil bli betraktet som en trussel.

Les også: Tyrkias statsminister raser mot Syria

Tunge våpen på vei mot grensen

Nå har Tyrkia fulgt opp ord med handling. Den tyrkiske tv-kanalen TRT rapporterer om at antiluftskyts settes opp ved grensen til Syria.

En militærkolonne bestående av 30 kjøretøy med blant annet rakettbatterier skal også være observert på vei mot grensen.

HARDE ORD: Erdogan understreket alvoret under en tale tirsdag. (Foto: Burhan Ozbilici/Ap)

Opplysningene bekreftes av tyrkiske tjenestemenn, som forklarer mobiliseringen med at Tyrkia øker sikkerheten etter nedskytingen av det tyrkiske jagerflyet.

Isfront

Det siste året har det vært en markert forverring i forholdet mellom Tyrkia og Syria.

Erdogan hadde siden 2002 drevet en vellykket tilnærmingspolitikk med Assad-regimet, men den systematiske voldsbruken mot den syriske befolkningen siden mars i fjor har ført til en isfront mellom de to landene.

Titusenvis av syriske flyktninger har flyktet over grensen i nord. Det blir også rapportert om at Den frie syriske hæren, som slåss mot Assad-regimet, får smuglet våpen inn over den tyrkiske grensen.

Det kan på sikt være med på å trekke Tyrkia inn i en militær konflikt med Syria.

Liten krigsvilje

I en analyse for CNN skriver den tyrkiske journalisten Mustafa Akyol at det er liten krigsvilje i Tyrkia. Grunnen er at landet har blitt en maktfaktor takket være økonomisk vekst og demokratiske reformer, ikke på grunnlag av sin militære styrke.

Spørsmålet er om omstendighetene nå likevel fremtvinger en militær konflikt med nabolandet.

(NTB/TV 2)