VIL HA EU DEBATT: Leder i Europeisk Ungdom Ninni Høver vil ha en debatt rundt EU medlemsskap, derfor overrakte hun fem EU ønsker til Høyre leder Erna Solberg. (Foto: Viktor Wiese / Unge Høyre)
VIL HA EU DEBATT: Leder i Europeisk Ungdom Ninni Høver vil ha en debatt rundt EU medlemsskap, derfor overrakte hun fem EU ønsker til Høyre leder Erna Solberg. (Foto: Viktor Wiese / Unge Høyre)

Europeisk Ungdom: – Udemokratisk å legge lokk på EU-debatten

– Regjeringen har bestemt at man ikke skal debattere EU, sier leder i organisasjonen Ninni Høver som ga fem EU-ønsker til Erna Solberg, dersom de borgerlige skulle vinne valget i 2013.

Det var under Unge Høyres landsmøte på Gardermoen at leder i Europeisk Ungdom Ninni Høver leverte de fem punktene til Høyre-lederen.

– Det var viktig å få levert våre ønsker til Erna Solberg fordi dagens regjering har lagt lokk på debatten. Det synes vi er uheldig og udemokratisk. Om de borgerlige vinner valget i 2013 håper jeg de vil ta tak i dette, sier lederen i Europeisk Ungdom til tv2.no.

LES OGSÅ: En av fire vil dele oljefondet med Europa

Høyre lover ingenting

Europeisk Ungdom arbeider for norsk medlemskap i Den europeiske union (EU). Organisasjonen ble stiftet i 1973, etter den første folkeavstemningen om norsk medlemskap i Det europeiske fellesskap (EF) i 1972.

Høyre er for et EU-medlemskap, men partileder Erna Solberg kunne ikke love at ønskene til Europeisk Ungdom blir en realitet om de borgerlige vinner valget neste år.

– Takk skal dere ha for at dere fortsetter å kjempe for saken, og takk for fine ønsker. Jeg kan ikke umiddelbart kvittere ut alle sammen, men tar de med meg videre, sa Høyre-lederen.

LES OGSÅ: EU-tilhengere tror Venstre snur i EU-spørsmålet

– Vi vil unngå «selvmordsparagrafen»

Europeisk Ungdom er en tverrpolitisk ungdomsorganisasjon, så Høver er nøye på at de ikke jobber for et regjeringsskifte.

– Nei, vi synes det bare er synd at den sittende regjeringen gjennom Soria Moria-erklæringen har bestemt seg for at EU-medlemskap ikke skal tas opp eller debatteres, forklarer hun.

FEM ØNSKER: Leder i Europeisk Ungdom Ninni Høver overrekker fem EU-ønsker til Høyre-leder Erna Solberg. (Foto: Viktor Wiese / Unge Høyre)
FEM ØNSKER: Leder i Europeisk Ungdom Ninni Høver overrekker fem EU-ønsker til Høyre-leder Erna Solberg. (Foto: Viktor Wiese / Unge Høyre)

– Derfor er et av de fem punktene våre at man skal unngå en «selvmordsparagraf» som setter munnkurv på all EU-debatt. Vi er allerede tre fjerdedeler integrert, derfor ønsker vi en åpen debatt, fortsetter Høver.

I tillegg vil de ha EU inn i pensum på skolen, tettere og mer aktiv oppfølging av europeisk politikk og opprettelse av en Europaministerpost.

– Det siste er det flere som har ytret ønske om, og det er uavhengig av et EU-medlemskap. En Europaminister skal bli flinkere til å fremme norsk politikk og det skal bli lettere å fremme sine ønsker i EU. Selv om vi er for EU er vi ikke enige i alt de gjør, men da vil en Europaminster påvirke politikken i Norges favør, sier Høver.

LES OGSÅ: Støre tviler i EU-troen

Fordeler ved EØS-avtalen

Flere av landene i Europa opplever gjeldskrise og Nei til EU-siden har det siste halvåret fått mye vind i seilene, også når det kommer til full løsrivelse fra EØS-avtalen. Derfor vil Europeisk Ungdom fremheve fordelene med avtalen.

– Vi ser mange klare ulemper ved EØS-avtalen. Blant annet har Norge null innflytelse på politikken. Men på en annen side har den tjent norsk økonomi, og bidratt til vekst, økt kjøpekraft og sysselsettingsvekst, sier Høver.

Nå når gjeldskrisen sprer seg i Europa mener Høver at det er viktigere enn noensinne å samarbeide gjennom et EU-medlemskap.

– Vi håper at landene i Europa kan løse den i fellesskap. Selv om det ikke alltid blir fremstilt slik, så er ikke gjeldskrisen skapt av EU, men av enkelte land, forteller hun.

LES OGSÅ: Ønsker ny EU-debatt

Europeisk Ungdoms fem punkter:

1. EU må inn i pensum på skolen

2. Det må opprettes en egen Europaminister

3. Fremheve fordelene av EØS-avtalen

4. Unngå en ”selvmordsparagraf” som setter munnkurv på all EU-debatt

5. Tettere og mer aktiv oppfølging av europeisk politikk