Hver natt de siste dagene har Storgata i Tromsø blitt stengt. To store kranbiler løfter 10 000 kilo tunge øltanker opp og ut av produksjonslokalene til Macks Ølbryggeri. Hver og en av dem representerer et stykke industrihistorie.

Tunge løft

– De  rommer 130 000 liter, er nesten 20 meter høye og skal løftes opp over taket og ned. Det gir spektakulære bilder, sier administrerende direktør Harald Bredrup til TV 2 (Se reportasje øverst i saken).

I 1877 satte Ludwig Mack sitt første brygg i Tromsø, og det sitter mye lukt av malt, humle og gjær i veggene i bygget som tippoldebarnet Harald nå vil gjøre om til et slags industri- og kulturhistorisk opplæringssenter.

LES OGSÅ: Øl servert på bordet uten å stå i kø eller vente på kelneren?

Ølhistorie

pilstank_5
– Her skal du lære noe om øl, du skal kunne lære noe om historien til både Tromsø og Mack. Det er det som blir det sentrale i det vi ønsker å bygge opp her.

Harald Bredrup viser oss rundt i kjelleren som huset bryggeriet de første tiår.

Her ble øl brygget på store eikefat, og i de samme lokalene skal ny virksomhet inn.

Bryggeriets sjel og historie skal få sin naturlige plass, men det blir også åpnet for ny kommersiell virksomhet og et slags bryggerimuseum.

Måteholdstanke

– Det å få lov til å synliggjøre og fortelle historien sin er det som driver oss. Vi er stolte over historien til bedriften, og vi synes vi har mye å fortelle. Blant annet at tippoldefar Ludwig Mack startet ølbryggeri for å kunne tilby innbyggerne noe svakere enn brennevin.

– Han var en måteholdsmann, sier Harald Bredrup.

LES OGSÅ: Nå er Fauske landets eneste kommune uten øl i butikk

Nå er den industrielle virksomheten i Tromsø avsluttet.

Et helt nytt anlegg i nabokommunen Balsfjord står klart, og med de 23 tankene på plass er det klart for oppstart av øl- og mineralvannproduksjon der.

– Trist, ja vel, men beslutningen ble tatt for at vi skulle makte å drive forretningen videre. Så enkelt er det. I tillegg vet vi at vi rent produksjonsmessig flytter til noe bedre, sier Bredrup.