– For meg blir dette helt umulig. Det eneste jeg kan gjøre er å kikke på boliger, men å kjøpe har jeg ingen sjanse til, sier Malin Camilla Andreassen.

Malin Camilla tørr ikke en gang å drømme om å kjøpe sin egen leilighet. Tv2.no møter henne i Slottsparken i Oslo, der hun sammen med tanten nyter sommersola og dagens aviser. Men forsidene de har foran seg spår ingen lys boligframtid for Camilla. Hun er 23 år, og leter etter fast arbeid - samtidig viser nye tall fra boliganalytikerne at prisene bare skal vokse.

– Det er ikke aktuelt å kjøpe med det første. Da må jeg nesten flytte opp til Nord-Norge, sier hun til tv2.no.

I mangel på bedre alternativer har hun flyttet inn til tanten, Malin Larsen, som eier egen leilighet.

Optimister

En ny rapport som Norges Eiendomsmeglerforbund har hentet inn viser at optimismen blant boligkjøpere og eiendomsmeklere i Norge er langt sterkere enn i de andre nordiske landene.

Bjornstad

Over 60 prosent av eiendomsmeklerne her til lands tror boligprisene skal fortsette å stige.

LES OGSÅ: Bolig solgt på et halvt døgn

Og skal vi tro nye tall fra analyseselskapet Pöyry er det all grunn til å være optimist. I en ny rapport spår selskapet en vekst på 19 prosent de neste tre årene.

SE INNSLAG: Førstegangskjøpere frykter ikke boligboble

Analytiker Roger Bjørnstad forstår godt at unge haster ut på markedet.

– Det er store forventninger, og de unge er engstelige for å vente. Selv om forventningene ikke må skrus for høyt opp, er optimismen forståelig. Vi tror på fortsatt vekst, fordi de ulike tendensene som driver prisene i Norge oppover fortsatt er til stede.

Stavanger mot skyene

Bjørnstad viser da spesielt til lav rente, lav arbeidsledighet og lavere boligbygging enn befolkningsvekst. Prisene vil ifølge Bjørnstad stige mest i Stavanger og Oslo, mens Kristiansand kan vente seg en mer moderat prisvekst.

– Stavanger har lav boligbygging og ikke minst en het oljeøkonomi som gir press i markedet, sier han til tv2.no.

LES OG SE REPORTASJE FRA STAVANGER: Historiske boligpriser i Norge nå

Men Bjørnstad er ikke bare glad for utviklingen. Han advarer spesielt unge boligkjøpere mot høy risiko.

– Jo høyere boligprisene blir jo større er faren for alvorlige konsekvenser. Jeg er bekymret for prisveksten, og anbefaler myndighetene til å gjøre noe med balansen i boligmarkedet, sier han til tv2.no.

Frykter boligboble

Professor ved Norges Handelshøyskole, Ola Grytten går enda lenger. Han mener Norge allerede nå er inne i en boligboble.

Grytten220_2
VIL DU HELLER LEIE BOLIG: Dette må du passe på!

– Vi har egentlig en boble når folk kjøper en bolig, og egentlig vet at boligen de kjøper har for høy pris, men regner med at man en kan kjøpe den likevel fordi boligprisene skal stige. Da har vi en forventning om at boligprisene skal stige nesten uansett, og det er det første tegnet på boble, sier Grytten til TV 2 Nyhetskanalen.

– Det vanskelig å vite når bristepunktet på en boble er. Jo lenger den fortsetter jo større er sannsynligheten at det ender med et fall.

LES OGSÅ: Dansk boligmarked har falt 25 prosent siden 2009

Dermed støtter Grytten forskere tilknyttet den norske og den amerikanske sentralbanken som i en ny artikkel gir uttrykk for at Norge er inne i en boligboble. Også den anerkjente professoren fra Yale University, Robert Schiller har uttalt at han ser på det norske boligmarkedet som en boble.

– Kaksene stikker av med gevinsen

Tilbake i Slottsparken i Oslo, treffer vi paret Jørgen Bakke og Mathilde Salmli Marjavara, sammen med moren Anne Salmi. De lar seg skremme over den ukontrollerte veksten i boligmarkedet.

– Det er skikkelig kjipt. For meg som er student er dette helt umulig, sier Mathilde.

Moren er enig, og provosert over boligbaronene.

– Det er kaksene som legger føringene for dette. Det er dem som bygger opp store pallasser til seg selv og sitter igjen med gevinsten, sier hun.

Mathilde har bare et triks igjen for å kunne håpe på egen bolig.

– Jeg tror jeg må begynne å tippe mer, eller kjøpe skrapelodd.

BoligtrobbelBUNN