Det er populært å kjøpe elektronisk utstyr ved utenlandsreiser.

Men hvordan frakter du den nye Macen hjem igjen? I bagasjen? Der er den ikke nødvendigvis trygg, selv om kofferten skulle være låst.

TV 2 hjelper deg har mottatt flere henvendelser fra personer som har opplevd å få verdifulle gjenstander stjålet fra innsjekket bagasje.

Les også: Hotellet i Tyrkia ødela familien Høies ferie

Ble frastjålet ny Apple-TV

En mann som hadde vært i New York på ferie opplevde at en splitter ny Apple-TV forsvant på vei hjem til Norge.

«Jeg gledet meg veldig til å få den med tilbake til Norge for å bruke den. Da jeg skulle pakke ut Apple-TV-en og laptopen min, som ligger i innsjekket bagasje, legger jeg merke til at hengelåsen på kofferten er borte, og jeg får bange anelser. Jeg åpner kofferten og ser at både laptop og Apple-TV-en var borte.»

Les også: Familien Ullern stod uten hotell – Allinclusive.no hadde tatt helg

Fikk ingen erstatning

Men det var lite hjelp å få fra forsikringsselskapet, som sendte dette svaret til mannen:

«Nå er det dessverre uansett slik at vi blir nødt til å avkorte erstatningen din i saken med 100 %. Dette fordi tyveriutsatte gjenstander ikke skal sendes som ekspedert bagasje, nettopp på grunn av tyverifaren.»

Historier som dette finnes det mange av. Hos forsikringsklagenemda mottar de årlig flere henvendelser fra mennesker som ikke får utbetalt forsikringspenger for stjålne varer.

– I fagavdelingen er det en rekke saker til behandling som er knyttet til tap av innsjekket bagasje, sier administrerende direktør i Finansklagenemda Harald Sverdrup til TV 2 hjelper deg.

– Det er ulike årsaker til at folk sender slike gjenstander som innsjekket bagasje. Det kan være begrunnet i at det er praktisk, de har for mye håndbagasje til at de får ta alt med på flyet, eller rett og slett at de ikke har tenkte noe over det.

Les også: Thomas inviterte til nachspiel: – Jeg ble rundstjålet

Ikke legg verdisaker i innsjekket bagasje

Mange forsikringsselskaper tillater ikke at du frakter ting som pc, tv eller andre verdifulle ting i bagasjen din.

– Når man skal ut og fly er det viktig å være klar over at verdisaker, som elektronisk utstyr og smykker, ikke må legges i bagasje som man sjekker inn. Verdisaker skal i håndbagasjen, sier informasjonssjef Ann Håkonsen i Finansnæringens fellesorganisasjon til TV 2 hjelper deg.

– Det er to viktige grunner for at verdisaker ikke skal sendes i bagasjen. Det ene er at bagasjen får hard medfart når den transporteres inn og ut av fly og på bagasjebånd. Faren for skade er derfor stor. Det andre er at det kan være risiko for at noen forsyner seg fra bagasjen.

Les også: Guttegjeng fikk hotellrom med «barnesenger» og knøttebad

Dette kan du ikke legge i innsjekket bagasje

På Norwegians liste over uakseptabel bagasje står blant annet: Verdifulle gjenstander som: penger, smykker/edelstener, datautstyr, spillkonsoller, foto/videokamera og mobiltelefon.

Forsikringsselskapet Terra skriver i reisevilkårene for sin reiseforsikring:

Sikrede/forsikrede skal ikke sende penger, smykker, edelstener, edelt metall, ur, kamera-/ video-/datautstyr, mobiltelefon, radio/TV, musikkanlegg, skjøre gjenstander og bedervelige varer i innsjekket bagasje.

Europeiske reiseforsikring, nevner dette om verdifulle gjenstander i sine forsikringsvilkår:

Du skal ikke sende skjøre gjenstander, bedervelige varer, penger, smykker, armbåndsur, briller, edelstener, edelt metall, foto-/video- og data -utstyr, audiovisuelt utstyr med tilbehør, mobiltelefon og annet elektronisk utstyr i innsjekket bagasje.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter