TAPTE: Kunstmaler Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. (Foto: Scanpix)
TAPTE: Kunstmaler Odd Nerdrum i Borgarting lagmannsrett. (Foto: Scanpix)

Nerdrum anker trolig til Høyesterett etter skjerpet dom

Odd Nerdrum tapte ankesaken og er i lagmannsretten dømt til fengsel i to år og ti måneder for skatteunndragelse. – Vi mener dommen er gal, og vil selvsagt vurdere en ny anke, sier forsvareren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er på nytt satt foreløpig punktum i saken mellom Odd Nerdrum (67) og Skatt Øst. Kunstmaleren må sone to år og ti måneder bak lås og slå etter at lagmannsretten nå har sagt sitt.

Nerdrum ble i fjor høst dømt til to års ubetinget fengsel for å ha unnlatt å betale skatt av 10,5 millioner kroner han tjente på salg av bilder til utenlandske kjøpere.

Nerdrum anket dommen fra Oslo tingrett, og nektet straffskyld da saken kom opp på nytt i Borgarting lagmannsrett tidligere denne måneden. Onsdag ble det altså klart at lagmannsretten skjerper straffen fra tingretten.

LES OGSÅ: Nerdrum nekter straffskyld

I tråd med aktor sin påstand

Kunstmaleren sto i utgangspunktet tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i utlandet i perioden 1998-2002 uten å ha ført inntektene opp på selvangivelsen.

LES OGSÅ: Nerdrum tiltalt for skattejuks

Tingretten reduserte beløpet og fant ham skyldig i å ha unndratt skatt for 10,5 millioner kroner. Selv har Nerdrum hele tiden omtalt beskyldningene som «tull og tøys».

Dommen fra Borgarting lagmannsrett er helt i tråd med aktors påstand. Forsvaret ba om full frifinnelse. (Artikkelen fortsetter under videoklippet)

621608

– Hevder seg uskyldig dømt

Advokat Pål S. Berg i advokatfirmaet Brækhus Dege har vært Odd Nerdrums forsvarer siden kunstneren vraket Tor-Erling Staff etter det første nederlaget i retten.

– Jeg har bare fått snakket fem minutter med Nerdrum etter domsavsigelsen i dag. Han er tydelig på at han er uskyldig dømt, og mener å ha oppgitt de inntektene han har hatt. Vår oppfatning er helt klart at dommen er gal, sier Berg til tv2.no.

Opererer med ulike summer

Berg sier det spesielle ved denne saken er at norske myndigheter mener Nerdrum har solgt malerier for større verdier enn det amerikanske skattemyndigheter har kommet frem til.

LES OGSÅ: Tror ikke Nerdrum vil overleve i fengsel

Odd Nerdrum har i mange år hatt et forumgalleri med base i USA. Dette galleriet har hatt eneretten på å selge hans malerier internasjonalt.

– Galleriet har oppgitt hvor mye de har solgt for på vegne av Nerdrum. Det dreier seg totalt om 1.486.000 amerikanske dollar. Dette er tall bekreftet av amerikanske skattemyndigheter, seier advokat Berg.

Dette er langt lavere enn de 10,5 millioner norske kronene Nerdrum nå er dømt to ganger for å ha underslått beskatning.

LES OGSÅ: Nerdrum-venn tror fengsling vil glede samfunnet

– Når både galleriet og myndighetene i USA har oppgitt et konkret beløp er det veldig merkelig at norske skattemyndigheter kan operere med et annet. Vi forstår ikke hvordan de har kommet opp den summen tiltalen og dommen bygger på, sier Berg til tv2.no.

– Siste ord ikke sagt

Etter at både tingretten og lagmannsretten har kommet frem til at Nerdrum er skyldig etter tiltalen er det bare selve straffeutmålingen som eventuelt kan ankes til Høyesterett.

– Vi holder alle muligheter åpne, og jeg ser ikke bort fra at vi vil anke straffeutmålingen. Det må vi ta en vurdering på så snart som mulig, sier Pål S. Berg.

LES OGSÅ: Odd Nerdrum dømd til to års fengsel

Advokaten er uansett tydelig på at siste ord på ingen måte er sagt. Nerdrum har også anlagt sivilt søksmål mot Skatt Øst. Den saken kommer for retten i oktober.

– Det er vanligvis slik at ligningen prøves først, og så kommer eventuell straff etterpå. Ettersom vår sivile sak kommer opp først etter at dommen i straffesaken allerede er falt blir det motsatte tilfelle her. Det er veldig spesielt, sier Nerdrums forsvarer til tv2.no.