Nyhetsbyrået AP meldte mandag kveld er nordmannen ferdig utdannet og klar til å gjennomføre terrorangrepfor al-Qaida.

Al-Qaidas innflytelse i Afghanistan og Pakistan har vært på retur siden amerikanske styrker drepte Osama bin Ladeni mai i fjor.

Dermed har mye av terrornettverkets aktivitet vokst i andre land, blant annet Jemen.

LES OGSÅ: Norge mangler lover for å ta soloterrorister

Omfattende opplæring

Første del av opplæringen i Jemen er vanlig våpenopplæring, sier terrorforsker Brynjar Lia.

– Men så får de også etter hvert mer spesialisert trening i ferdigheter som dokumentforfalskning, motstå avhør, konstruere bomber og så videre.

PST vil ikke kommentere opplysningene overfor TV 2. Men flere kilder TV 2 har vært i kontakt med, sier at PST vet godt hvem mannen er og har holdt ham under oppsikt i lang tid.

Se reportasje:

Vil forby terroraktiviteter

Mannen skal ha konvertert til islam i 2008 og har vært aktiv innenfor et bestemt islamsk miljø her i Norge før han ble en såkalt operativ.

– Jeg kan ikke gå inn i en enkelt sak. Men det jeg generelt kan si, er at ut fra de trusselvurderinger som PST har gitt åpent, så fremstår et eksempel som det vi ser i avisene i dag som relevant, sier justisminister Grete Faremo (Ap).

De siste fem årene skal flere norske statsborgere ha deltatt på slike treningsleire i utlandet. Nå sender regjeringen ut et lovforlsag til høring som tar sikte på å forby terrorrelaterte aktiviteter.

LES OGSÅ: – Al-Qaida har kontakter i Norge