soling (Foto: Alena Ozerova)
soling (Foto: Alena Ozerova)

Du soler deg vel ikke med sminke?

I verste fall kan du få kraftig betennelse i huden.

Nordmenn elsker å få sol på kroppen, og tilføyer gjerne den ellers så lyse hudtonen litt ekstra glød og farge på sommeren.

I Norge er vi ikke bortskjemte når det gjelder sol og varme, så når anledningen først byr seg er vi ikke sene med å utnytte muligheten.

Det som ofte skjer da er at vi soler oss med sminke. Enten har vi ikke hatt tid til å fjerne den, eller så glemmer vi det.

Økt pigmentering

Når vi går ut døra har vi ofte tatt på oss en dæsj parfyme i halsgropen også, som har lett for å få sollys på seg.

Les også: – Du trenger ikke høy solfaktor

Dette er dessverre uheldige kombinasjoner.

– Det er slik at man ikke anbefaler at man verken sminker seg eller bruker parfyme før man skal sole seg. Både sminke og parfyme kan inneholde stoffer som kan føre til økt pigmentering i huden. I en del av parfymene er det innholdstoff fra planter; bark, lavander, sitrus også videre som kan gi økt pigmentering, forteller hudlege Michael Zangani til God morgen Norge.

Allergisk reaksjon

I tillegg til at pigmentflekker kan oppstå, er det også fare for betennelse i huden.

– En del kremer inneholder også antirynkemidler som fruktsyre og vitamin A-syrer, som kan være uheldig kombinasjon med soling. Man kan få både toksisk og allergisk reaksjon av disse stoffene. Ved en toksisk reaksjon vil man få en kraftig betennelse i huden innen 24 timer, dette skyldes altså en irritasjon på grunn av kombinasjonen av sollys og innholdstoff i parfyme eller sminke. I noen tilfeller kan man utvikle allergisk reaksjon. Da vil sollyset endre karakteren av forskjellige stoffer i parfyme og sminker slik at de gjenkjennes av immunforsvaret som da kan starte en allergisk reaksjon. Denne reaksjonen kommer gjerne senere eller ved neste eksponering, opplyser han.

Les også: Her er triksene som holder deg ung uansett alder

Vanskelig å bli kvitt

Om du skulle være så uheldig å få pigmentflekker grunnet sminke eller parfyme, kan det være vanskelig å bli kvitt det.

– Pigmentforandringer kan forsvinne av seg selv men det kan ta lang tid. Man kan også i samråd med hudlege bruke avblekingskremer, men er man riktig uheldig så kan de bli permanente, sier hudlegen.

Zangani anbefaler alle å droppe sminken når soling står på tapeten.

– Beste tipset er å ikke bruke sminke eller parfyme før soling. Mange kvinner bruker mineralsminke og har god erfaring med det. Det aller beste er nok å bruke hudvennlige solkremer og ikke noe annet dersom man skal ha sol-økter.

Les også: 9 tips for å unngå selvbrunings-blemmene

Sminke med faktor

Camilla Karstensen, kommunikasjonssjef i The Body Shop, forteller at det beste alternativet for sminke som beskytter huden på sommeren, er sminke med faktor.

– Vår mineralserie inneholder faktor 25, som gir beskyttelse mot sola. Den er også mild mot huden, og egner seg til sensitiv hud. Hvis man går rundt på en solfylt dag, er det lurt å bruke en dagkrem med faktor. På stranda kan man også bruke vannfast maskara for eksempel. Men det er selvsagt forskjell på om man ligger og slikker sol, eller om man er i aktivitet ute - på vei til og fra jobb og lignende. Når man soler seg, bør man nok droppe underlagssminken, sier Karstensen til God morgen Norge.