Stadig flere bruker redningsvester som blåser seg opp selv hvis du havner i vannet. Men visste du at utløsermekanismen bør byttes ut hvert år, eller annethvert år? Antagelig ikke.

– Mange vet ikke at de trenger å skifte utløsermekanismen eller patronen i vesten. Min personlige erfaring tilsier at kunnskapen ikke er høy nok, sier Tor Jenssen, kategoriansvarlig for flytevester i Helly Hansen.

Les også: Kjøpte GPS for 20.400 kr – nå er kartet utdatert

Sjekk vesten selv

Slik sjekker du vesten, punkt for punkt:

– Du kan sjekke selv om utløsermekanismen fungerer ved å åpne vesten. Les bruksanvisningen og sjekk at utløsermekanismen viser grønt. Utløsermekanismen kan bli treg eller løse ut hvis den utsettes fuktig for mye fuktighet over en lengre periode.

– Skru ut gasspatronen, sjekk at den ikke er punktert, det vil være et tydelig hull i den hvis den er punktert.

– Uten å sette i gasspatronen, sjekk at det er mulig å blåse opp vesten fullstendig med munnstykket som er festet på blæren. La den ligge over natten, eller i 24 timer for å se at den ikke lekker. Da kan du slippe ut luften igjen med munnstykket, pakke den sammen, sette på patronen igjen og lukke igjen vesten. Følg instruksjonene i bruksanvisningen.

– Er gasspatronen skrudd ordentlig igjen i utløsermekanismen? Stram den hvis den ikke er skrudd godt nok til.

Det finnes hovedsaklig tre forskjellige utløsermekanismer og patroner i det norske markedet. Med vesten skal det følge med instruksjoner, eller du kan lese deg opp på nettet på Halkeyroberts.com, Uml.co.uk og Cmhammar.com.

Se også: Kjøpte bruktbåt – den sank etter fire uker

Er du mye i båt? Sjekk oftere

– Utløsermekanismen bør sjekkes hvert år. Er du mye i båt og har vært mye ute i dårlig vær, bør du sjekke utløsermekanismen oftere, helst før hver gang du bruker vesten. Under påvirkning av mye fukt trenger utløsermekanismen mer ettersyn, sier Jenssen.

Mekanismen koster 99 kr hos Helly Hansen, men varierer litt i pris mellom produsentene.

Lurer du på å velge oppblåsbar redningsvest?

– Det er en moteting, men mange synes de nye er mer komfortable, og den er i tillegg en teknisk avansert vest. Det er viktig å ha en vest som sitter tett på kroppen uten at den er ukomfortabel, sier Jenssen.

Saken fortsetter under bildet.

redningsvester2 (Foto: Gry Hellum )

Forskjell på redningsvest og flytevest

– Med de nye oppblåsbare bruker flere redningsvest, men det er et teknisk produkt som altfor få kjenner til at de må holde ved like for å oppretteholde sikkerheten, sier Jenssen.

En redningsvest, både de gamle oransje med skum inni og krage, og de nye, er designet for å snu deg rundt på ryggen hvis du faller i vannet. Dette er for å unngå at du drukner hvis du ikke kan svømme eller er bevisstløs.

– Det er viktig å huske og spenne på seg den oppblåsbare vesten ordentlig, ellers faller du ut av den når den blåses opp. Det kan bli livsfarlig, sier Jenssen.

Les også: Folk peiler båten rett inn på skjær

Flytevest eller redningsvest?

Man skiller mellom redningsvester og flytevester. Sistnevnte brukes innaskjærs, den er lettere, og er for alle som kan svømme.

– Den bør ikke brukes under ekstreme forhold, men skal du drive med vannsport er denne best, sier Jenssen.

– Uansett er alt er bedre enn ingenting, veldig få ulykker får fatal utgang når man bruker rednings- eller flytevest på riktig måte. Vær litt obs på hvordan du oppbevarer vesten, sollys bryter ned materialene i stor grad. Få en forhandler til å se på vesten hvis du er usikker på slitasjen.

Hvis ulykken er ute, er det viktig å sikre personen som har falt ut av båten.

– Finn et tau, bind fast personen, det har skjedd at folk har forsvunnet. Når personen er sikret kan det være lurt å ta ut litt av lufta av vesten. Lungen på vesten er så stor at det kan være vanskelig å klatre opp en badetrapp i høy sjø med fullt oppblåst vest, avslutter Jenssen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter