I desember i fjor vedtok Helseministeren å innføre solariumsforbud for personer under 18 år.

Forbudet trer i kraft fra søndag, og regjeringen begrunner det med at de ønsker å gi et klart signal om helseskadene og viktigheten av å unngå overdreven solariumsbruk blant unge.

Se også: Slankesolariumet skal gjøre deg brun og trent

Må ha kompetent betjening

I tillegg til å innføre aldersgrensen, har regjeringen vedtatt at alle solarier fra 1. januar 2014 skal betjenes av kompetent betjening.

– Betjenings- og opplæringskravet er viktig for å sikre at brukerne får tilstrekkelig veiledning slik at vi i størst mulig grad kan unngå kreftfremkallende overdreven soling. Betjeningskravet er også viktig for at vi effektivt kan overholde 18-årsgrensen, har helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tidligere uttalt i en pressemelding.

Les også: OBS! Ikke gjør samme soltabbe som Christin

Frykter betjeningskrav

Aldersgrensen skal i første omgang styres med en plakat. Det er selve betjeningsforbudet solariebransjen frykter mest.

– Vi syns betjeningskravet er helt meningsløst. Solbransjen slik vi kjenner den i dag, vil ikke være liv laga når betjeningskravet trer i kraft, sier formann i Norsk Solarieforening, Ronny Pedersen.

Pedersen påpeker at selv om det er forbudt for solarier å tilby personer under 18 år å ta sol, har ungdommen fortsatt lov til å ta sol i private solarier.

Se også: Fant feil på én av tre solsenger

– En massakre i bransjen

Flere solstudioer har allerede begynt å legge ned, og Pedersen anslår at over 90 prosent kommer til å måtte kaste inn håndkle i 2014.

– Betjeningskravet er en katastrofe for bransjen. Det blir dessverre en massakre i solbransjen. Kort og godt, sier Pedersen til TV 2 hjelper deg.

Pedersen understreker at bransjen ønsker strengt regelverk, men tror ikke regjeringens forbud er måten å gjøre det på.

– Jeg tror verken at forbudet kommer til å få den konsekvensen regjeringen ønsker eller at forbruket kommer til å minke. Ungdommer kommer til å benytte seg av ukontrollerte solarier med alt for sterke rør, noe som kommer til å føre til mer solforbrenning.

Les også: Denne selvbruningen gjør deg gul

Økt kreftrisiko

Solariebruken har økt kraftig blant unge de siste årene. Antall unge mellom 15 og 24 år som hadde tatt solarium en eller flere ganger siste år, økte over 20 prosent på fem år.

Antall tilfeller av føflekkreft har økt i takt med dette.

– Det er viktig å gjøre tiltak for å sørge for at færre får kreft. Til tross for holdningskampanjer bruker stadig fler unge solarier, noe som innebærer en betydelig økt risiko for utvikling av hudkreft, sier Strøm-Erichsen.

Studier viser ifølge helse- og omsorgsdepartementet at risikoen for føflekkreft øker med 75 prosent når solariebruker starter før fylte 30 år.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter