leilis (Foto: Johannessen, Sara/Scanpix)
leilis (Foto: Johannessen, Sara/Scanpix)

Dette må du sjekke før du leier bolig

Her får du de beste rådene for et lovlig og ryddig leieforhold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Samordna opptak registrerte i april 2012 over 155.000 søkere til høyere utdanning i Norge.

Det rekordhøye tallet viser at over 7000 flere søker studieplass i år. Dette betyr at mange vil være på jakt etter et nytt sted å bo i en ny studieby, og normalt sett er pågangen skyhøy av boligsøkende nordmenn.

Det finnes flere feller man kan gå i som leietaker. Her kan du finne ut om leieforholdet du vil inngå er ryddig og lovlig.

Depositum på felles konto

– Fellen er å sette inn depositum på utleier sin konto. Da har du ingen kontroll. Depositumsbeløpet skal settes på en egen depositumskonto i ditt navn. Verken du eller utleier kan ta ut penger fra kontoen på egen hånd. Utleier skal betale for å opprette depositumskontoen, og kan ikke kreve mer enn seks måneders depositum, sier kommunikasjonsrådgiver i Forbrukerrådet, Martin Skaug Halsos til tv2.no.

Denne regelen gjelder ikke Studentsamskipnaden som kan sette inn penger for inntil tre måneder på sin egen konto.

Martin
  Halsos (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no)
Martin Halsos (Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no)

Oppsigelsestid

Det finnes også klare regler for lengde på leieforholdet og avtalt oppsigelsestid. Hvis det ikke er avtalt annet er oppsigelsestiden for en leilighet på tre måneder.

– Leier du en hybel i boligen til utleier er oppsigelsestiden på en måned. Husleieloven åpner opp for at dere kan lage tidsbestemte avtaler, som gjelder fra en bestemt dato til en annen. Da trenger ikke utleier å si opp, sier Halsos.

Forbrukerrådet understreker at man må være oppmerksom på hvor lang tid leieavtalen strekker seg, og minimumslengden på tre år kan kun kortes ned på visse grunnlang.

– Dere kan avtale minimum tre år for en vanlig leilighet, og ett år for lofts- eller sokkelleilighet når utleier bor i samme hus. Det kan avtales kortere periode hvis utleier eller nærmeste familie skal bruke boligen, eller annen saklig grunn som totalrenovering. Det må begrunne i avtalen hvorfor den tidsbestemte avtalen skal være kortere enn tre år, sier Halsos og legger til:

– Vi mener det enkleste er å ha en løpende avtale med gjensidig oppsigelse på tre måneder for begge parter.

LES OGSÅ: Studenter mottar slibrige e-poster på hybeljakt

Skriv kontrakt

Selv om utleier og leietaker har en god tone og er enig om leieforholdet, anbefaler Halsos på det sterkeste at det skrives kontrakt for leieforholdet.

– En skriftlig kontrakt er ryddig, og du unngår unødvendig uenighet med en avtale begge har lest og signert under, sier han.

Og skal du leie sammen med andre er det viktig at det skrives hver sin kontrakt med leietaker eller en felles kontrakt hvor alle navnene står.

– Da er samtlige ansvarlige overfor utleier. Hvis kun en står som leietaker, bør han eller hun sikre seg med individuelle avtaler med de andre leietakerne. Som ansvarlig er det du som må lide om noen av de andre ikke følger opp sin del av avtalen, sier han.

LES OGSÅ: Eksperter advarer unge mot å kjøpe bolig

– Betal husleie i tide

Forbrukerrådet opplyser også om at det kan være lurt å sette seg inn i regler om leie av bolig, men at det viktigste er at man betaler når man skal og at man leser nøye gjennom leiekontrakten.

– Sjekk også om utleier gir deg ansvar for ekstra vedlikehold. Vanligvis har leietaker få vedlikeholdsplikter, slik som skifte av batteri i røykvarsler, pakninger, skifte av lyspærer og sikringer. Men loven åpner for å avtale annet, så ta en ekstra titt, sier kommunikasjonsrådgiveren til tv2.no.

LES OGSÅ: Hybel uten bad og med kjøkken i kott – solgt for over en mill

Det finnes hjelp

Skulle det oppstå en konflikt mellom utleier og leietaker finnes det hjelp å få.

– Det finnes egne husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen som kan hjelpe deg. Har ikke kommunen din et slikt utvalg kan du gå til forliksrådet. Du kan også få hjelp hos Leieboerforeningen om du er medlem, sier Halsos.

Har du opplevd noe urovekkende på leilighetsjakt eller opplevd regelbrudd hos utleier? Da må du gjerne ta kontakt med tv2.no.

Nedenfor kan du lese Forbrukerrådet råd når for deg som skal leie bolig:

1. Bruk kontrakt. Skal flere dele en leilighet er det beste at hver enkelt har kontrakter med utleieren, eller at alles navn står på kontrakten. Du finner Forbrukerrådets husleiekontrakt på www.forbrukerrådet.no

2. Gå gjennom boligen sammen med utleier før og etter du flytter. Noter ned eventuelle feil og ta gjerne bilder. Legge det gjerne med i kontrakten. Er leiligheten møblert, lager dere inventarliste.

3. Betal aldri depositum inn på utleiers konto. Krever utleier depositum, skal utleier opprette en egen depositumkonto i ditt navn.

4. Husleien skal være ett beløp – eneste lovlige tillegg er avtale om betaling av strøm, eller vann om du bor i en kommune du betaler etter mål. På den annen side du kan ikke forvente at telefon, internett og fjernsyn er inkludert.

5. Huseier har ikke adgang til boligen uten at dette varsles på forhånd, unntatt ved krisesituasjoner, for eksempel vannlekkasje.

6. Forbrukerrådet kan gi råd og veiledning i husleiespørsmål. Sjekk www.forbrukerrådet.no, ring oss på 03737 eller send en e-post til hjelp@forbrukerradet.no

7. Hvis du og utleier ikke blir enig kan du enten går til Forliksrådet eller til husleietvistutvalg i Oslo, Trondheim og Bergen om du bor der.