VIL UTVISE TIGGERE: Leder for justiskomiteen Per Sandberg (Frp) vil utvise tiggerne som har bosett seg i parker i hovedstaden. (Foto: Scanpix)
VIL UTVISE TIGGERE: Leder for justiskomiteen Per Sandberg (Frp) vil utvise tiggerne som har bosett seg i parker i hovedstaden. (Foto: Scanpix)
Problemet med tiggere i Oslo er det byrådsleder Erling Lae får aller mest henvendelser om.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Problemet med tiggere i Oslo er det byrådsleder Erling Lae får aller mest henvendelser om. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
VIL UTVISE TIGGERE: Leder for justiskomiteen Per Sandberg (Frp) vil utvise tiggerne som har bosett seg i parker i hovedstaden. (Foto: Montasje: TV 2)
VIL UTVISE TIGGERE: Leder for justiskomiteen Per Sandberg (Frp) vil utvise tiggerne som har bosett seg i parker i hovedstaden. (Foto: Montasje: TV 2)
DROPPE FORSLAG:: Nestleder og stortingsrepresentant Per Sandberg . (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / TV 2)
DROPPE FORSLAG:: Nestleder og stortingsrepresentant Per Sandberg . (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / TV 2)

Sandberg: – Tiggerne som bor i Oslo-parkene må utvises

Tiggerproblemene i hovedstaden har vokst seg altfor store og regjeringen tar ikke problematikken på alvor, ifølge leder av justiskomiteen Per Sandberg (Frp).

– Jeg tror de aller fleste som enten bor permanent i Oslo eller besøker Oslo ser at det her begynner å bli et omfattende problem, sier Sandberg til tv2.no.

Fremskrittspartiet inviterte til pressekonferanse for å oppsummere det siste halvåret på Stortinget tirsdag, og lederen av justiskomiteen benyttet anledningen til å ta opp tigging i hovedstaden.

LES OGSÅ: Siv har ikke gitt opp statsministerdrømmen

Forsøpling og avføring

Sandberg forteller at han har fått flere henvendelser fra de som bor nær de utsatte parkområdene, og at de forteller om at parkene oversvømmes av søppel og avføring fra spesielt rumenske tiggere.

– Når man får den type forsamlinger man får nå, nærmest en bosetting i parker som ikke har toaletter eller andre fasiliteter, så skjønner alle at det blir en forsøpling som er uakseptabel. Jeg har selv gått langs Akerselva. Og for å si det mildt ser det trist ut, sier Sandberg.

– Det er klart at tiggerproblemene fører til flere enda flere problemstillinger. En ting er at man sitter langs gata med koppen sin, men det andre er at når man ikke får inntektene sine begår man vinningskriminelle handlinger, fortsetter Frp-politikeren.

LES OGSÅ: Slik gikk det da TV 2 tigget med skjult kamera i Oslo

– Disse tiggerne bør utvises

Tigging ble lovlig i Norge i 2006 og siden har tilstrømning av tiggere eksplodert, ikke bare i hovedstaden, men i hele landet.

Senterpartiet og Frp har krevde få innført tiggerforbudet igjen. I tillegg ble Høyres ledelse ble nedstemt da de gikk mot tiggerforbudet. Også Oslo-ordfører Fabian Stang og Oslo Arbeiderparti var for å gjeninnføre tiggerforbudet. Men forbudet ble som kjent nedstemt på Stortinget.

Derfor har Frp nå fremmet et forslag til justis- og beredskapsminister Grete Faremo (Ap).

– Jeg har bedt henne om å gi noen råd til kommunene om å bruke de lokale politivedtektene slik at man kan vise tiggerne bort fra det offentlige rom. Noen kommuner har gjort det og fjernet problemet, ikke helt, men i hvert fall redusert utfordringene, forteller Sandberg og fortsetter:

Si din mening i kommentarfeltet under.

– Så er spørsmålet: hva skjer når politivedtektene har en slik ordning at man viser dem bort ifra det offentlige rom, vil de da reise ut eller vil man gå i skjul og begå kriminalitet. Det gjenstår å se og ta de utfordringene når de kommer, men da har vi i hvert fall ingen tvil i forhold til om vi kan utvise eller ikke. For det er det som er målet, fortsetter Frp-politikeren.

Alle som kommer fra EU/EØS-land har lov til å oppholde seg i Norge inntil seks måneder, dersom man er aktiv arbeidssøker.

– Disse tiggerne bør utvises for jeg er ikke sikker på om disse er i landet for å søke jobb, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Rumensk gatestatue: – Jeg angrer på at jeg kom til Norge

– Man lar problemet bare rulle og gå

Sandberg forteller at Frp nå ser på Schengen-avtalen for å finne ut hvilke muligheter Norge har til å sikre den norske grensen og for å utvise noen.

– Hva er tilstrekkelig for at vi som nasjon kan utvise folk eller vise folk tilbake til opprinnelseslandet når man har oppholdt seg i Norge?, spør Sandberg.

Han mener at tiggerne må hjelpes i opprinnelseslandet.

– Vi løser ikke problemene til rumenerne og bulgarere ved at de får bo på gata eller i parkene våres. Hvis vi aksepterer det kommer enda større andel mennesker til Norge for å bo på gata, under bruer, forsøple parkområdene våres, og det er ikke akseptabelt i det hele tatt, sier Sandberg og fortsetter:

– Den største utfordringen er at folk i det hele tatt gir til disse menneskene når de sitter med koppen sin. En krone for disse er veldig mye for dem. Dessuten har de sett at Norge er et land som har mange tiltrekningsmomenter med seg. Det er ikke farlig å begå kriminalitet for da kommer man i norsk fengsel med høy standard og 57 kroner dagen. Noe som tilsvarer en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn i Romania.

Sandberg sier at dette her burde vært ordnet i nå, og at man er nødt til å ta dette på alvor, innføre tiltak og ta noen grep. Regjeringen tar ikke tiggerproblemet på alvor, ifølge lederen av justiskomiteen.

– Nei, man bare lar det rulle og gå, avslutter han.

LES OGSÅ: Vil heller tigge enn å dø av sult i Romania