Untitled 1
Untitled 1

Disse kan vinne den grønne trøyen i Touren

Sjekk Mads Kaggestads vurdering av de beste poengsankerne i Tour de France.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

Rittdirektør Christian Prudhomme sørget for mer spenning i kampen om den grønne poengtrøyen i Tour de France da det i fjor ble lagt inn mellomspurter på flere etapper.

Endringen førte til at Mark Cavendish, som tidligere har gått glipp av mange sjanser til å ta poeng i mer kupert terreng, til slutt kunne motta den grønne trøyen for første gang i Tour-sammenheng.

I år harCavendish sagt at han ikke har som mål å gå til topps i poengkonkurransen. Et taktisk utspill? Holder Sky-laget døren på gløtt i tilfelle sjansen byr seg? Eller er det en erkjennelse av at oppgaven blir for tøff i år? For konkurrentene er flere og hvassere enn på lenge – men i bakhodet til mange lurer tanken på OL i London.

Dermed skal det meste være duket for et durabelig bikkjeslagsmål om grønne poeng – helt frem til avslutningen i Paris.

I samarbeid med sykkelkommentator og tidligere proffsyklist Mads Kaggestad har TV 2 Sporten vurdert rytterne som kan kjempe om den grønne trøyen i Tour de France 2012.

Les også:Her er Kaggestads vurdering av Tour-etappene

Mark Cavendish (Foto: Gian Mattia D'Alberto/Ap)
Mark Cavendish (Foto: Gian Mattia D'Alberto/Ap)

Mark Cavendish (Sky Pro Cycling)

Ble i fjor den første briten i historien til å vinne poengkonkurransen i Tour de France. Isle of Man-rytteren sanket 334 poeng ved hjelp av fem etappeseirer, men hadde bare 15 poengs forsprang på José Joaquín Rojas før siste etappe. Det holdt likevel i massevis da Cavendish var fullstendig overlegen på Champs-Élysées. I år er London-OL det store målet, men tar Sky-rytteren mange poeng tidlig, kan han greie å forsvare trøyen han vant i fjor.

Mads: – Det har vært noen spørsmålstegn rundt Cavendish' trøyeambisjoner i årets Tour. Han var bare ett poeng unna i Giroen, så han har en del å revansjere. Mye rutine, men det spørs hvordan støtten fra laget blir. Cavendish må nok finne seg i å hjelpe Bradley Wiggins. Men husk på at Erik Zabel, som vant poengtrøya seks ganger på rad, fikk hjelp av sammenlagtkandidat Jan Ullrich i årene de syklet for Telekom. Det samme kan også skje i Sky – at Wiggins trår til for Cavendish.

Les også: Mark Cavendish går ikke for spurttrøyen i Tour de France
Les også: Wiggins om favorittstempelet i Tour de France: – Føler ikke noe press

Denne våren har Cavendish lagt om treningen og kostholdet i håp om å takle den tøffe OL-løypen i London. Det har trolig bidratt til at han har tapt spurter han tidligere ville vunnet, men kan også ha gjort ham bedre rustet i trøyekampen.

Mads: – Så lenge han ikke har mistet for mye styrke, kan det vise seg at han er bedre enn noen gang. Men det kan også være at han står av underveis om han ikke sanker nok poeng på innlagte spurter og ser at trøya uansett vil glippe.

Peter Sagan (Foto: Peter Klaunzer/Ap)
Peter Sagan (Foto: Peter Klaunzer/Ap)

Peter Sagan (Liquigas-Doimo)

Slovaken er hyllet som et av de største talentene i sykkelsporten. 22-åringen dominerte fullstendig i Tour of California hvor han vant fem etapper, inkludert de fire første. Kjørestyrken er ekstrem, noe Liquigas-Doimo-rytteren viste da han tok 4. plassen i 298 km lange Milano-Sanremo og 3. plassen i Amstel Gold Race (256,5 km).

Mads: – I mine er Peter Sagan den kanskje største utfordreren til spurttrøyen. Han er god til å sitte i kupert terreng og en god spurter. Jeg tipper han kommer til å prøve å ta den grønne trøyen. Det som taler imot er at dette er hans første Tour og noe helt annet enn det han er vant med.

Les også: Nå kan du spille Tour de France-manager

Andre Greipel (Foto: BENOIT DOPPAGNE/Afp)
Andre Greipel (Foto: BENOIT DOPPAGNE/Afp)

André Greipel (Lotto-Belisol)

Tyskeren tok én etappeseier i fjorårets Tour, men var sjanseløs i poengsammendraget – 174 poeng bak Cavendish. Er likevel en råsterk sprinter og kan overraske, ikke minst siden han har ryttere som Marcel Sieberg, Greg Henderson, Adam Hansen og Lars Bak som opptrekkere. Har sagt at han kommer til å bestemme seg i løpet av den første uken han går for grønt.

Mads: – Det blir spennende å se om han kommer seg over fjellene. Han har selvtillit og et lag rundt seg med utrolig sterke opptrekkere. Henderson er en av de aller beste i feltet.

Les også: Disse rytterne kjører årets Tour de France

Matthew Goss (Foto: Fabio Ferrari/Ap)
Matthew Goss (Foto: Fabio Ferrari/Ap)

Matt Goss (Orica-GreenEdge)

I likhet med Greipel en tidligere lagkamerat av Mark Cavendish. Ble nummer 46 i trøyekonkurransen i fjor, men i år kjører han for egne sjanser i nyoppstartede Orica-GreenEdge.

Mads: – GreenEdge har kun ambisjoner om etappeseirer, og Matt Goss er frontfiguren. Goss får hjelp av rutinerte Stuart O'Grady og Baden Cooke, som vant den grønne i 2003. De to vet hva dette dreier seg om.

 Marcel Kittel (Foto: DIRK WAEM/Afp)
Marcel Kittel (Foto: DIRK WAEM/Afp)

Marcel Kittel (Argos-Shimano)

Kittel, som har fått kallenavnet «Dolph Lundgren», har vist seg som en sterk spurter og har blant annet en etappeseier i Vuelta a España å vise til. 24-åringen spurtslo Mark Cavendish to ganger i Ster ZLM Toer og har sagt at han vi gi Cavendish kamp i Frankrike.

Mads: – Kittel kjører også for et veldig bra opptrekkslag. Argos-Shimano er ikke et Protour-lag, men fikk wildcard foran Touren. De har bygget opp laget rundt den unge tyskeren. Spørsmålet er om han kommer over fjellene.

Les også:Dette stortalentet vil vippe Cavendish av spurttronen

Thor Hushovd hilser på José Joaquín Rojas foran starten på fjerde etappe i Tour de France 2011. (Foto: Christophe Ena/Ap)
Thor Hushovd hilser på José Joaquín Rojas foran starten på fjerde etappe i Tour de France 2011. (Foto: Christophe Ena/Ap)

José Joaquín Rojas (Movistar)

Nummer to i poengkonkurransen i fjor. 27-åringen er sterk i bakkene og farlig i avslutningene. Huskes kanskje best for kranglingen med Cavendish og Alessandro Petacchi i fjorårets Tour de France.

Mads: – Rojas og Petacchi er to ryttere som blir veldig spennende å se i Touren. En outsider er Mark Renshaw, men jeg har langt større tro på at Rojas og Petacchi kan hevde seg.

Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra lørdag 30 juni!