MEDVIND: Høyre fosser frem i hovedstaden og ville fått dobbelt så mange representanter fra Oslo som i 2009 dersom det var valg i dag. På bildet ser vi Oslo representantene Nikolai Astrup, Ine Marie Eriksen Søreide og Per Kristian Foss. De to første forventes å toppe partiets Oslo liste til neste års stortingsvalg, mens Foss gir seg i rikspolitikken. (Foto: SCANPIX)
MEDVIND: Høyre fosser frem i hovedstaden og ville fått dobbelt så mange representanter fra Oslo som i 2009 dersom det var valg i dag. På bildet ser vi Oslo representantene Nikolai Astrup, Ine Marie Eriksen Søreide og Per Kristian Foss. De to første forventes å toppe partiets Oslo liste til neste års stortingsvalg, mens Foss gir seg i rikspolitikken. (Foto: SCANPIX)

Høyre suverent størst i Oslo

Høyre nærmer seg 40-prosents oppslutning i Oslo, og ville doblet antall stortingsmandater fra hovedstaden.

En meningsmåling Respons analyse har laget for lokalavisen Aften, viser at Høyre får rekordhøye 39,1 prosents oppslutning i Oslo.

Det er en fremgang på 4,4 prosentpoeng fra kommunevalget i fjor høst, og nær en dobling fra forrige stortingsvalg i 2009.

– Fantastiske tall. Dette er en stor inspirasjon til videre innsats, sier leder i Oslo Høyre, Nikolai Astrup til avisen.

Et stortingsvalg i dag ville ha gitt Høyre åtte mandater fra hovedstaden. Det er dobbelt så mange som de fikk ved valget for fire år siden.

Arbeiderpartiet får 31,7 prosent (- 3,2) og ville fått seks mandater, det samme som ved forrige stortingsvalg.

Venstre ville blitt tredje størst i Oslo med 7,4 prosent (- 0,3) og kaprer med svært knapp margin to mandater på Stortinget.

LES OGSÅ: Ny TV 2-gallup: Beste tall for Høyre på 88 år

Siv alene for Frp

Fremskrittspartiet som i dag har tre mandater fra Oslo, ville bare beholdt et mandat. Partiet får 7,1 prosent (- 0,8).

Dermed hadde partileder Siv Jensen blitt partiets eneste representant på Stortinget fra hovedstaden.

LES OGSÅ: Siv har ikke gitt opp statsministerdrømmen

Også SV hadde berget et mandat fra Oslo med 6,3 prosent.

Det var lenge ventet at Heikki Holmås ville rykke til topps i det kriserammede partiet etter Kristin Halvorsen. Men tirsdag skriver Klassekampen at Holmås blir utfordret og må kjempe for stortingsplassen.

Frp og Arbeiderpartiet er nærmest til å kapre det siste mandatet fra Venstre.

LES OGSÅ: Holmås må kjempe for stortingsplass

Småpartier nær mandat

Rødt får 3,1 prosent (+ 0,9), KrF 2,5 (+ 0,2), De Grønne 2,3 (+ 0,8), Senterpartiet 0,3 (- 0,2) og andre partier og lister 0,2 (- 0,2).

Med en slik fordeling av stemmene, har tv2.no beregnet at terskelen for å kapre mandat i Oslo være på kun 3,45 prosent.

Dersom det blir avgitt like mange stemmer som i 2009, ville det vært tilstrekkelig med 11.148 stemmer for å kapre et mandat på Stortinget. Dermed hadde Rødt kommet inn fra Oslo med den nye mandatfordelingen som gjelder fra 2013.

Ved kommunevalget i 2011 fikk De Grønne 2,5 prosent og KrF 2,4 prosent, som heller ikke er langt unna stortingsmandat i Oslo. Gitt at det blir avgitt like mange stemmer som i 2009, hadde de to partiene manglet rundt 3.500 stemmer for å komme inn.

Etter at valgloven er endret har Oslo fått 18 direktemandater, i tillegg til et utjevningsmandat, som fordeles etter en nasjonal nøkkel på partier som kommer over sperregrensen.

LES OGSÅ: Giske til opposisjonen: – Slutt å snakk ned norsk økonomi!

De tre store tar alt

En annen lokal meningsmåling publisert tirsdag, viser at åtte av ti velgere i Østfold ville stemt på et av de tre store partiene, dersom det var valg i dag.

Arbeiderpartiet er klart størst i Østfold med 36,4 prosent, en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng fra stortingsvalget i 2009, viser en lokal meningsmåling Sentio har laget for Moss Avis.

Høyre går mest frem med 7,9 prosentpoeng til 22,7, men må se seg knepet slått av Fremskrittspartiet som får 23,2 prosent (- 2,9).

Likevel vinner Høyre et mandat fra Fremskrittspartiet, men også Arbeiderpartiet ville ifølge målingen kapret et nytt mandat fra Østfold.

KrF som har vært representert på Stortinget fra Østfold siden 1945, får ikke mandat på målingen. Partiet får 4,3 prosent (- 1,5).

Senterpartiet får 5,0 (+ 0,2), SV 4,1 (- 0,3), Rødt 1,0 (+ 0,3), De Grønne 0,2, Pensjonistpartiet 0,0 (- 0,9) og andre partier og lister 0,5 (+ 0,1).

LES OGSÅ: Dropper Stortinget til fordel for familie