Det finnesrundt  ti forskjellige typer av primære hodepinene og kanskje tusen sekundære typer. 
¿ Man finner dem ved å høre sykehistorien og se på kjennetegnene. Med de sekundære hodepinene er smerten ofte situasjonsbestemt, sier ekspert.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det finnesrundt ti forskjellige typer av primære hodepinene og kanskje tusen sekundære typer. ¿ Man finner dem ved å høre sykehistorien og se på kjennetegnene. Med de sekundære hodepinene er smerten ofte situasjonsbestemt, sier ekspert. (Foto: Illustrasjonsfoto)

10 typer hodepine – og hvordan du blir kvitt dem

Smerte i nakken, tinning eller bakhode? Snikende- eller akutt hodepine? Slik blir du kvitt hodepinen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge tall fra Norsk Helseinformatikk har 8 av 10 av oss hatt hodepine i løpet av det siste året. Fem prosent oppgir å ha hatt hodepine en eller flere ganger i uken.

Hodepine kan være så mangt. Spenninger i nakken, trykk i tinningen eller borende smerter som dunker i takt med pulsen.

Hodepinen som kommer snikende når vi har det travelt, når vi har sovet for mye eller når vi har drukket alkohol.

Noen ganger sitter smerten bakerst i hodet, andre ganger i pannen og noen ganger virker det som om absolutt hele toppetasjen skal sprenge.

Stress, søvn og allergi

Forskerne vet at det finnes hodepiner som skyldes ytre årsaker, for eksempel høyt blodtrykk, lavt blodsukker, infeksjon eller feber.

Matvarer som sjokolade, sitrusfrukter, ost og rødvin kan utløse migreneanfall hos noen pasienter. Man har undersøkt de hvite blodcellene hos slike pasienter, men det er ingen økning i antallet, som ved en allergisk reaksjon.

Stress og søvnmangel har antagelig betydning. Hos kvinner spiller svingninger i hormonbalansen inn, og noen får migreneanfallene opp til eller under menstruasjonen.

Stort medisinbruk, dårlige arbeidsstillinger og dårlig inneklima kan være med på å utløse spenningshodepine eller migrene.

Slik spiser du vekk hodepinen

Tusener av typer hodepine

Ved primær hodepine foreligger det en spesifikk hodepinesykdom. Ved sekundær hodepine oppstår smertene som et symptom av en annen sykdom.

 (Foto: Illustrasjonsbilde)
Ved primær hodepine foreligger det en spesifikk hodepinesykdom. Ved sekundær hodepine oppstår smertene som et symptom av en annen sykdom. (Foto: Illustrasjonsbilde)

Ifølge spesialist Helge Kasch fra Hodepineklinikken finnes det om lag ti forskjellige typer av de primære hodepinene og kanskje tusen sekundære typer.

– Man finner dem ved å høre sykehistorien og se på kjennetegnene. Med de sekundære hodepinene er smerten ofte situasjonsbestemt. Noen pasienter får for eksempel hodepine i forbindelse med dialysebehandling for dårlige nyrer. Og i forbindelse med forhøyet blodtrykk henger hodepinen typisk sammen med anstrengelse, sier Kasch til forskning.no.

Han forklarer at det er stort sett like mange av de primære og sekundære typene i befolkningen, men de mest vanlige er de to primære: migrene og spenningshodepine.

Les også: Vondt i hodet av vin?

10 typer hodepine

# 1 Spenningsholdepine

Kjennetegn: Dette er den vanligste typen hodepine og føles som en konstant verking eller trykk på begge sidene av hodet eller på baksiden av hodet og nakken. Denne hodepinen kommer gjerne i mer krevende perioder av livet. Hodepinen kan vare alt fra en halv time til en uke i strekk.

Årsak: Stress, angst, dårlig holdning eller tanngnissing kan være triggere. Sult og søvnmangel kan også være mulige årsaker.

Sliter du med hodepine? Da bør du sjekke tennene dine

Behandling: Smertestillende midler kan hjelpe. Det samme kan trening eller stresslindring gjøre.

# 2 Nakkehodepine / cervikogen hodepine

Kjennetegn: Hodepinen er som oftest ensidig. Den er gjerne mest uttalt i bakhodet med utstråling mot øyet eller tinningen, og gjerne også mot skulder og arm på samme side. Smertene er konstante, men varierer gjerne i styrke. Pasientene har også nakkesmerter som blir verre ved nakke-bevegelser og/eller trykk mot nakkeområdet. Anfallene kan vare i over tre døgn.

Årsak: Ifølge helsenett.no kan smertene stamme fra flere strukturer i nakken. Man antar at en primær skade eller feilfunksjon av en eller flere av disse strukturene trolig ligger til grunn for smerten hos de fleste pasienter med cervikogen hodepine. Kronisk betennelse i ryggmargshinner, nerverøtter eller nerver kan også forårsake cervikogen hodepine.

Behandling: Ulike smertestillende medisiner har vist seg å hjelpe. Ved smerteanfall bør nakken holdes i ro

Helsenett.no anbefaler å få en fysioterapeut til å sette opp et treningsprogram som er tilpasset den enkeltes fysikk og nivå. Avspenningsøvelser og lett yoga anbefales også fordi dette kan være med på redusere muskelspenninger og smerter på sikt.

Les også: – Lyden steg til et smertebrøl, ingen kunne høre det, bare jeg

# 3 Migrene

Kjennetegn: Ifølge Norsk Helseinformatikk er hodepineanfall det eneste symptomet på lidelsen. Noen har svært sjeldne anfall, kanskje bare ett i løpet av et år. Andre kan ha anfall flere ganger i uken.

Hodepinen er det mest fremtredende ved migrene, og den skiller seg vanligvis fra andre typer hodepine på flere måter. Ofte begynner den vagt, for så å bli ensidig, pulserende, skarp og kraftig. Det kan føles som om hodepinen sprer seg mot nakken eller bak ørene. Enkelte opplever smerte i eller omkring øynene.

Les også: – Jeg tror jeg har hatt hodepine hver eneste dag av mitt liv

Årsak: Ifølge Monica Drottning-Rønne, forsker og spesialist i nevrologi, kan en rekke faktorer rundt oss trigge migrene. De fem S-ene kaller hun «sjefstriggere»: sukker, sult, søvn, stress og skjelett.

– 90 prosent av de som har migrene har ting som må ryddes opp i nakke, skuldre eller rygg, sier Drottning-Rønne til God morgen Norge.

Les også: Stine Frydenlund (34) har hatt migrene i åtte år: – Jeg må legge meg i et kaldt, mørkt rom

Behandling: Drottning-Rønne anbefaler medisiner til mennesker som er veldig plaget med migrene, noe som kan korte anfallene betraktelig.

Osteopat Erlend Vandvik sier det finnes mange årsaker til migrene, men treffer man med riktig behandling kan pasienten bli helt frisk.

– Det avhenger av at man treffer en årsak som er primær for utviklingen av migrene. Disse behandlingene har bestått av manipulering i brystryggen, triggerpunkter og kraniell spenningsbalansering, sier Vandvik.

Les spørsmål og svar fra nettprat med Vandevik her!

# 4 Tann- og kjeverelatert hodepine

Kjennetegn: Gnissing av tenner kan gir muskelsammentrekningene kan gi smerte i vev, ledd og muskler. Det kan igjen føre til hodepine, stiv nakke og ømme kjever.

Årsak: Det er vanskelig å si hva som gjør at enkelte gnisser tenner, men hos noen skyldes problemet at det ikke er normalt sammenbitt av under- og overkjeven. Forskerne tror at psykologiske faktorer også kan virke inn, noe som viser seg som anspenthet, stress eller angst, undertrykt sinne eller en aggressiv, eventuelt hyperaktiv personlighet.

Behandling: Hvis det for eksempel er stress som ligger til grunn, kan avstressingsøvelser eller minke inntak av alkohol, tobakk eller kaffe hjelpe. En munnbeskytter kan også gjøre susen.

Les mer: Sliter du med hodepine? Da bør du sjekke tennene dine

# 5 Overforbruk av medikamenter

Kjennetegn: Paradoksalt nok kan alle medikamenter mot hodepine selv gi hodepine hvis du tar dem ofte nok. Dessverre er denne hodepinen vrien å skille fra andre former for hodepine. I visse tilfeller kan det være umulig å si om hodepinen skyldes det du fikk vondt i hodet av tidligere, eller medisinene du tar for å bli kvitt hodepinen.

Les også: Jenter vil helst ikke fortelle hele sannheten til legen

Årsak: Hvor ofte er for ofte? Hvor mye er for mye? Svarene på disse spørsmålene spriker. Ifølge Health.com er de som tar et kodein- eller triptan-basert medikament i mer enn 10 dager i måneden, i faresonen. For paracetamol og ibuprofen vil 15 dager i måneden gi tilsvarende risiko. Følg bruksanvisningen på medikamenter nøye!

Behandling: Oppsøk legen din! Legen kan hjelpe deg å kutte ned på medisinbruken ved å bruke alternative medisiner til de er ute av systemet.

Les svarene fra nettpraten:

Jeg er 30 år og har slitt med hodepine i mange år, har du noen råd?

# 6 Hortons hodepine / Clusterhodepine

Kjennetegn: Særpreges av sterke smerteanfall fra 15 minutter til 2-3 timers varighet og som kommer i perioder. Sykdommen kjennetegnes ved kraftig, skjærende eller sprengende hodepine. Oftest er smertene lokalisert bak det ene øyet. Ifølge NHI er Clusterhodepine er en sjelden sykdom, og den rammer menn dobbelt så hyppig som kvinner.

Årsak: Det er en viss mistanke om at arvelige komponenter kan være av betydning, men dette er ikke godt kartlagt.

Behandling: Medikamenter kan benyttes både ved akutte anfall og som forebyggende behandling. Behandling med oksygen på maske i ca. 15 minutter er også vist å lindre eller fjerne smerten hos mange pasienter. Dersom anfallsperiodene er hyppige, eller dersom en utvikler kronisk hodepine, er det aktuelt med forebyggende behandling. I slike situasjoner brukes andre medisiner enn dem som benyttes til anfallsbehandling.

Alkohol, røyking, nitroglycerin (mot angina pectoris) kan utløse anfall.

# 7 Tømmermenn

Kjennetegn: Bankende smerter i pannen er vanlig, jf. betegnelsen tømmermenn. Ofte ledsaget av kvalme og generelt nedsatt allmenntilstand.

Årsak: Etter en sen kveld med mye alkohol har kroppen for lite væske og salter i kroppen, dermed vil hjernehinnene gnisse mot hverandre, og dette gir hodepine. Til vanlig holdes hjernehinnen mellom hjernen og kraniet våt og i riktig avstand fra hverandre med væsken og saltene i cerebrospinalvæsken.

At man sover for lenge, legger seg for sent eller drikker for mye kaffe i helgene kan også være med på å gi deg hodepine i helgene. Stresser du mye i uka, kan du få hodepine når fredagen kommer og trykket letter.

Behandling: Smertestillende kan hjelpe. Skyldes hodepinen alkohol er det viktig å få i seg mye væske og sunn mat.

7 tips som hjelper mot bakrus

Her er frokosttips til dagen derpå

# 8 Anstrengelseshodepine / orgasmehodepine

Kjennetegn: I de fleste tilfeller rammer smertene begge sider av hodet. Hodepinen blir beskrevet som bankende. Anstrengelsesutløst hodepine er vanligvis kortvarig når anstrengelsen opphører. Varigheten kan være mindre enn 5 minutter, men det er også beskrevet hodepine av mange timers varighet, helt opp mot mer enn ett døgn.

Årsak: Utløses i forbindelse med fysisk anstrengelse eller den kan oppstå under samleie. Les mer her (ekstern lenke)

Tilstanden angis å forekomme oftest hos menn i 20-års alderen, sannsynligvis fordi menn i denne aldersgruppen oftere utsetter seg for intense fysiske aktiviteter.

Behandling: Anstrengelsesutløst hodepine kan behandles med medisiner. Du kan også forebygge hodepinen ved å være forsiktig eller unngå å trene når det er veldig varmt, eller unngå å trene i høyden. En lett oppvarming før du begynner med anstrengende aktiviteter, kan også forebygge hodepinen.

Det er viktig å skille anstrengelsesutløst hodepine fra hodepine som utløses av alvorlige tilstander, slik som hjernesvulst, eller hjertekomplikasjoner. Disse må utelukkes ved førstegangs utfall.

Les også: Her er de ti hotteste helsetrendene

# 9 Trigeminusnevralgi

Kjennetegn: Vanligvis er smertene ensidige, men i enkelte tilfeller kan smertene oppstå på begge sider. Typiske symptomer er kraftige, lynende smerter av 1-2 sekunders varighet. De områdene som oftest blir rammet, er partiet over nesen og kinnet, og over underkjeven. Anfallene kan utløses opp til 100 ganger daglig, ifølge NHI.

Årsaker: I de fleste tilfeller har man ingen forklaring på årsaken til sykdommen. Anfallene skyldes en overfølsomhet i nerven, hvor berøringssignaler mistolkes og utløser kraftige smertereaksjoner i nervetrådene.

Behandling: For å redusere anfallshyppigheten kan du selv forsøke å unngå utløsende faktorer ved for eksempel å dekke ansiktet med et skjerf når det er kaldt, pusse tennene i lunkent vann og tygge mest mulig på den gode siden. Medikamentell behandling benyttes i form av smertestillende tabletter under anfall og epilepsimedisin som forbygging.

# 10 Koffeinhodepine

Kjennetegn: Vondt i hodet uten å ane hvorfor?

Årsaker: Kaffe – eller mangel på kaffe – kan være en årsak til hodepine. Drikker du to kopper kaffe kl. 9 hver morgen, men misser de to koppene en dag. Da kan du, ifølge Healt.com, få en hodepine forårsaket av et underskudd koffein.

Behandling: Drikk dine daglige kaffekopper klokka 9 – alltid. Eller si adjø til kaffe for alltid.

Les også: Kaffe er verst for A-mennesker

PS: Vær forsiktig med å plassere din hodepine inn i én av kategoriene over. Flere alvorlige sykdommer har hodepine som et av flere symptomer, for eksempel hjernehinnebetennelse, hjernehinneblødning og hjernesvulster. Oppsøk lege dersom du er bekymret.

Det finnesrundt  ti forskjellige typer av primære hodepinene og kanskje tusen sekundære typer. 
¿ Man finner dem ved å høre sykehistorien og se på kjennetegnene. Med de sekundære hodepinene er smerten ofte situasjonsbestemt, sier ekspert.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Det finnesrundt ti forskjellige typer av primære hodepinene og kanskje tusen sekundære typer. ¿ Man finner dem ved å høre sykehistorien og se på kjennetegnene. Med de sekundære hodepinene er smerten ofte situasjonsbestemt, sier ekspert. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Dette er den vanligste typen hodepine og føles som en konstant verking eller trykk på begge sidene av hodet eller på baksiden av hodet og nakken.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Dette er den vanligste typen hodepine og føles som en konstant verking eller trykk på begge sidene av hodet eller på baksiden av hodet og nakken. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hodepinen er som oftest ensidig. Den er gjerne mest uttalt i bakhodet med utstråling mot øyet eller tinningen, og gjerne også mot skulder og arm på samme side. Smertene er konstante, men varierer gjerne i styrke.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hodepinen er som oftest ensidig. Den er gjerne mest uttalt i bakhodet med utstråling mot øyet eller tinningen, og gjerne også mot skulder og arm på samme side. Smertene er konstante, men varierer gjerne i styrke. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hodepinen er det mest fremtredende ved migrene, og den skiller seg vanligvis fra andre typer hodepine på flere måter. Ofte begynner den vagt, for så å bli ensidig, pulserende, skarp og kraftig. Det kan føles som om hodepinen sprer seg mot nakken eller bak ørene. Enkelte opplever smerte i eller omkring øynene. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Hodepinen er det mest fremtredende ved migrene, og den skiller seg vanligvis fra andre typer hodepine på flere måter. Ofte begynner den vagt, for så å bli ensidig, pulserende, skarp og kraftig. Det kan føles som om hodepinen sprer seg mot nakken eller bak ørene. Enkelte opplever smerte i eller omkring øynene. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Gnissing av tenner kan gir muskelsammentrekningene kan gi smerte i vev, ledd og muskler. Det kan igjen føre til hodepine, stiv nakke og ømme kjever. (Foto: Michèle Constantini)
Gnissing av tenner kan gir muskelsammentrekningene kan gi smerte i vev, ledd og muskler. Det kan igjen føre til hodepine, stiv nakke og ømme kjever. (Foto: Michèle Constantini)
Paradoksalt nok kan alle medikamenter mot hodepine selv gi hodepine hvis du tar dem ofte nok. Dessverre er denne hodepinen vrien å skille fra andre former for hodepine. I visse tilfeller kan det være umulig å si om hodepinen skyldes det du fikk vondt i hodet av tidligere, eller medisinene du tar for å bli kvitt hodepinen.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Paradoksalt nok kan alle medikamenter mot hodepine selv gi hodepine hvis du tar dem ofte nok. Dessverre er denne hodepinen vrien å skille fra andre former for hodepine. I visse tilfeller kan det være umulig å si om hodepinen skyldes det du fikk vondt i hodet av tidligere, eller medisinene du tar for å bli kvitt hodepinen. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Særpreges av sterke smerteanfall fra 15 minutter til 2 3 timers varighet og som kommer i perioder. Sykdommen kjennetegnes ved kraftig, skjærende eller sprengende hodepine. Oftest er smertene lokalisert bak det ene øyet.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Særpreges av sterke smerteanfall fra 15 minutter til 2 3 timers varighet og som kommer i perioder. Sykdommen kjennetegnes ved kraftig, skjærende eller sprengende hodepine. Oftest er smertene lokalisert bak det ene øyet. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Bankende smerter i pannen er vanlig, jf. betegnelsen tømmermenn. Ofte ledsaget av kvalme og generelt nedsatt allmenntilstand.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Bankende smerter i pannen er vanlig, jf. betegnelsen tømmermenn. Ofte ledsaget av kvalme og generelt nedsatt allmenntilstand. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En bankende smerte som rammer begge sidene av hodet. Hodepinen utløses i forbindelse med fysisk anstrengelse eller den kan oppstå under samleie. (Foto: Illustrasjonsfoto)
En bankende smerte som rammer begge sidene av hodet. Hodepinen utløses i forbindelse med fysisk anstrengelse eller den kan oppstå under samleie. (Foto: Illustrasjonsfoto)
Vanligvis er smertene ensidige, men i enkelte tilfeller kan smertene oppstå på begge sider. Typiske symptomer er kraftige, lynende smerter av 1 2 sekunders varighet. De områdene som oftest blir rammet, er partiet over nesen og kinnet, og over underkjeven. (Foto: Illustrasjonsbilde)
Vanligvis er smertene ensidige, men i enkelte tilfeller kan smertene oppstå på begge sider. Typiske symptomer er kraftige, lynende smerter av 1 2 sekunders varighet. De områdene som oftest blir rammet, er partiet over nesen og kinnet, og over underkjeven. (Foto: Illustrasjonsbilde)
Vondt i hodet uten å ane hvorfor? Har du fått din daglige kaffekopp?  (Foto: Illustrqasjonsfoto)
Vondt i hodet uten å ane hvorfor? Har du fått din daglige kaffekopp? (Foto: Illustrqasjonsfoto)