Alt ser normalt ut idet Cessna-maskinen kommer inn for landing i nydelig vær i Brønnøysund søndag ettermiddag. Solen skinner, og havet er speilblankt. Et vitne filmer flyet idet det skal lande.

Piloten ser ut til å ha full kontroll idet maskinen settes ned på sjøen. Rett etter landing skjener imidlertid flyet mot høyre og tipper rundt.

Se reportasje øverst i artikkelen. Reporter: Ida L. Alvsen

Tre barn om bord

Fem personer var om bord i flyet. Piloten, som er tilknyttet Trondheim flyklubb, var på tur med kone og tre barn. Ingen ble skadd.

Alle fem klarte å ta seg ut av flykabinen og sto på vingen på flyet som lå opp-ned i sjøen da de ble reddet.

Det var kjæresteparet Odin Dybos (18) og Marit Kvalø (18) som kjørte ut med båten straks de så hva som skjedde.

– Vi fikk dem opp i båten, en etter en, og alle ble med inn på land på første turen, sa Marit Kvalø til TV 2 søndag.

SE INTERJVU: Marit og Odin reddet fem etter sjøflykollbøtte

Spesiell utfordring

Bildene viser at sjøen lå speilblank idet ulykken skjedde. Nettopp dette kan ha utgjort et problem for piloten.

Landing på blank sjø eller en ubrutt snøflate gjør det vanskelig for piloten å vurdere høyden over terrenget.

– Når man er høyt oppe, har man landreferanser. Det er når man kommer nærme sjøen at man kan miste evnen til å bedømme høyden når sjøen er blank. Er man ti, fem eller en meter over sjøen, sier Morten Westereng, nestleder i Kilen sjøflyklubb, til tv2.no.

Det finnes imidlertid rutiner for hvordan man skal lande sjøfly under slike forhold, og Westereng har vanskelig for å tro at fenomenet kan være årsak til ulykken i Brønnøysund.

– Man lander på en spesiell måte, med en bestemt angrepsvinkel og fast gjennomsynkingshastighet. Det krever ekstra oppmerksomhet, men det er noe alle sjøflygere er trent til, sier Westereng.

Også fagsjef for motorfly i Norges luftsportsforbund, George Lundberg, bekrefter at det er kjent at det kan være vanskelig for flygere å orientere seg på store, ubrutte flater.

PÅ TØRR GRUNN: Alle de fem om bord klarte å ta seg ut av kabinen og sto på vingen da en båt kom til og plukket dem opp. (Foto: Wiggo Klausmark © TV 2)

I fin form

Cessna 180-maskinen som havarerte i Brønnøysund, tilhører Trondheim flyklubb. Klubbens leder Arne Sæterhaug snakket med piloten både søndag og mandag.

– De er helt friske og alle er i fin form, sa Sæterhaug til tv2.no mandag.

Familien tilbrakte natten på sykehus i Sandnessjøen, men var mandag tilbake i Brønnøysund for å ta hurtigruta mot Trondheim.

Sæterhaug retter en stor takk til ungdommene som berget flyveren og familien.

– Vi er veldig takknemlige for at en båt kom så raskt ut til flyet, sier Sæterhaug til tv2.no.

LES OGSÅ: Hyller kjærestepar etter sjøflyhavari