De har aldri vært mer motiverte for å streike.

– Vi føler vi er blitt frarøvet en pensjon som vi har hatt i mange år, sier Geir Nilsen, tillitsvalgt i Industri Energi i Statoil. Han har vært fagforeningsleder i 16 år og jobbet tidligere på Oseberg. Mandag stod han streikevakt fra seks om morgenen og skal fortsette til det siste helikopteret letter kl 20 om kvelden.

708 ansatte i Statoil, BP og ESS ble tatt ut i streik søndag morgen, etter at arbeidstakerorganisasjonene SAFE, Industri Energi og lederne ikke fikk en felles pensjonsordning fra fylte 62 år.

To felt nede

Produksjonen ved feltene Oseberg og Heidrun stenges ned i tillegg til et industrianlegg. I alt er det Oseberg Feltsenter, Heidrun, Skarv, Floatel Superior ved Oseberg og Tjeldbergodden industrianlegg som rammes.

Oljeindustriens Landsforening (OLF), som representerer oljeselskapene, mener streiken koster 150 millioner kroner dagen.

– Vi mener det er urimelig at de streiker. De tjener nesten en million i året og har god pensjonsordning i AFP, sier Eli Ane Nedreskår, informasjonssjef for arbeidsliv og kompetanse i OLF.

– Burde skamme seg

Folk flest har heller ikke sympati for de godt betalte streikerne.

– De burde skamme seg. Når vi tenker på hvor god lønn de har fra før av og at minstepensjonistene aldri kunne kommet opp i den lønnen, så er det skammelig, sier en dame på torget i Stavanger.

En annen kvinne har også en klar mening.

– Vi må få moralen tilbake igjen. Når grådighet flytter inn, så flytter vettet ut. Det gjelder oljearbeidere og alle andre også, sier hun til TV 2.

Møter motbør hos egne

Og selv hos noen av oljearbeidere er forståelsen for streiken liten.

– Å streike for en godt betalt jobb med fantastiske frynsegoder, det er pinlig, sier Håkon Mathiesen, som jobber offshore på Gullfaks.