MØTTE PRESSEN: Mandag møtte nærings  og handelsminister Trond Giske (Ap) journalister til en oppsummerende pressekonferanse. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / TV 2)
MØTTE PRESSEN: Mandag møtte nærings og handelsminister Trond Giske (Ap) journalister til en oppsummerende pressekonferanse. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen / TV 2)

Giske til opposisjonen: – Slutt å snakk ned norsk økonomi!

– Når opposisjonen snakker norsk økonomi ned sender vi ut feil signaler til norsk ungdom, sier nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap).

– Opposisjonsledere sier vi knapt nok har vekst i privat sysselsetting når tallene viser at vi er det landet i Europa som har den laveste arbeidsløsheten. I tillegg har vi den sterkeste sysselsettingsveksten i Norge noensinne. Selv i industrien har vi flere arbeidsplasser nå enn vi hadde før finanskrisen. Da er det all grunn til å snakke norsk næringsliv opp, blant annet som signal til norsk ungdom at det er vel verd å ta utdanning og velge en karriere innenfor norsk industri og norsk næringsliv, sier statsråden til TV 2.

Mandag møtte han pressen til en oppsummerende pressekonferanse om krise i Europa og vekst i Norge.

LES OGSÅ: Stoltenberg: – Ingen garanti for at vi går klar av finanskrisen

Frykter Høyre-Frp-samarbeid

Giske brukte mye tid til å fortelle at det går utrolig godt i Norge til tross for den økonomiske krisen i Europa. Han sier til TV 2 at han frykter at en borgerlig regjering fra 2013 kan ødelegge den gode trenden.

– I perioden 2001 til 2005, da de borgerlige styrte, hadde vi nullvekst i sysselsettingen. Siden da har vi fått over 300.000 flere arbeidsplasser. At vi nå har en enorm sysselsettingsvekst og mange flere arbeidsplasser midt i en europeisk krise har ikke kommet av seg selv, sier han og fortsetter:

– Jeg frykter at vi går tilbake til den passiviteten, den næringsnøytraliteten, man hadde forrige gang de borgerlige styrte. Ikke minst frykter jeg krangelen mellom Høyre og Frp. Jeg er særlig bekymret over de store sprikene mellom de to partiene. Får man en krangel om pengebruken i Norge, midt under en krise, kan det føre veldig galt av sted, forteller Giske.

Næringsministeren forklarer at det vi trenger er langsiktighet og stabilitet, og trygge rammevilkår for bedrifter som nå møter et Europa i stor krise.

– Det siste vi trenger nå er en regjering som krangler med seg selv om statsbudsjett og pengebruk, sier Giske.

LES OGSÅ: SV-ungdom vil vrake Giske

Dårlige meningsmålinger

De siste meningsmålingene har ikke vært særlig lystig lesning for de rødgrønne partiene, men Giske frykter ikke for valget i 2013.

– Meningsmålingene nå er ikke så lys lesning for oss. Men vi har stor tro på at hvis vi fortsetter å styre Norge godt gjennom den verste krisen i Europa på 70 år, holder arbeidsløsheten lav og veksten i sysselsettingen oppe vil vi også få tillit å fortsette den kursen gjennom vindene og stormkastene som nå er i Europa, sier han og tror den største faren er at folk tar det for gitt at det går godt i Norge.

– Det er ingen selvfølge.

De rødgrønne partiene har sittet med regjeringsmakten siden 2005, men Giske synes det er lett å holde piffen oppe mot enda en regjeringsperiode.

– Det er veldig lett å holde entusiasmen oppe ved å skape full sysselsetting og god økonomisk framgang i Norge når de mørkeste skyene på horisonten fra Europa på mange tiår er der. Da er det inspirerende å se at vi klarer å lykkes i Norge, forteller statsråden.

– Slår tanken deg på å få til en ren Arbeiderparti-regjering igjen, i og med at flere flykter fra det rødgrønne alternativet og over på borgerlig side?

– Nei, jeg mener den nåværende regjeringen er aldeles utmerket til å styre norsk økonomi. Det gir oss fordel at vi har flertall, og rundt disse nøkkelfaktorene om statsbudsjett og rente-, penge- og finanspolitikken som gir den stabiliteten som næringslivet og befolkningen i Norge trenger. Der er de tre rødgrønne partiene helt på linje, avslutter Giske.

LES OGSÅ: Kristiansen & Strands terningkast til regjeringen