Sommersola er fantastisk. Den får oss i godt humør, gir oss D-vitaminer og gylden glød. Men selvsagt kan den være skummel. For visste du at UVA-strålene – altså de som ikke gjør oss brune, men som kan fremskynde hudaldring og hudkreft – er like sterke hele året, og går gjennom både skyer og glass?

Det er derfor viktig å ta sine forholdsregler. Smør deg gjerne med solkrem uansett vær, og husk å gjenta påføringen når du har vært i solen en stund, har brukt håndkle, eller badet og svettet mye.

LES OGSÅ: Skrubb deg bikinifin

Dette er solfaktor (SPF)

Solfaktor eller SPF står for Sun Protection Factor, og er et mål på styrken av et produkt med solfilter. SPF angir kun UVB-beskyttelsen. Solfaktoren angir hvor lenge du kan være ute i solen uten å bli brent med faktor sammenlignet med uten faktor.Vær nøye med å sjekke at solkremen din beskytter mot både UVA- og UVB-stråler. I tråd med dagens forskrifter skal alle solkremer som selges i Norge inneholde minimum 1/3 UVA-beskyttelse. Du har kanskje hørt om UVC-stråler? Disse blir stopper at atmosfæren, og er altså ikke noe du trenger å bekymre deg for.

LES OGSÅ: Mineralmakeup; hva er det og hvordan bruker jeg det?

Pass ekstra godt på ansiktet

Den tynne ansiktshuden trenger ekstra beskyttelse. I ansiktet kan du derfor gjerne bruke SPF 30. Pass ekstra godt på utsatte områder som lepper, nese og bryst. Her kan du for eksempel bruke en solstift. Øynene beskytter du med CE-godkjente solbriller og gjerne en caps eller solhatt.

TIL FJESET: Øverst f.v. har SPF 50 og passer derfor bra for ansikt og andre områder du vil beskytte ekstra. Utviklet for sensitiv hud (kr 84,50, Avène),. Cellular Performance Wrinkle Repair Collagenergy er en dagkrem med SPF 20 som også skal motvirke rynker (kr 1560, Sensai). Pomegrante Lip Protector SPF 15 skal gi beskyttelse til leppene, samt fukt og glød (kr 200, Murad). Vitamin C Daily Moisturiser SPF 30 er en dagkrem som skal virke forfriskende og gi myk og glatt hud (kr 209, The Body Shop). Protective anti-wrinkle cream SPF 50 skal gi høy beskyttelse mot solskader og jevnere brunfarge. Også effekt mot sensitivitetsreaksjoner og dehydrering av huden (kr 429, Decléor). Og glem ikke leppene! Lip Care SPF 30 skal beskytte leppene og gjøre dem glatte og kysseklare (kr 39, Nivea).

Hvilken type solkrem skal jeg velge?

Solkrem virker ved hjelp av filtre som hindrer UV-stråler å skade huden. Disse filtrene kan være fysiske, kjemiske eller en kombinasjon av begge. Solprodukter med kjemiske filtre trenger inn i huden og absorberer solstrålene slik at de ikke trenger ned i de dypere hudlagene og skader huden. Fysiske filtre legger seg ovenpå huden og reflekterer solstrålene. Siden disse produktene ikke trenger inn i huden og tas opp av kroppen, anbefales solkremer med fysiske filtre gjerne til barn og personer med sensitivert hud.

LES OGSÅ: – Dette er hudens største fiende

Slik smører du deg

En solkrem vil ikke gi deg ønsket beskyttelse med mindre du bruker tilstrekkelig av produktet. Et voksent menneske trenger gjerne en håndfull for å rekke over hele kroppen, mens ansiktet trenger en teskje. Barn bør få i alle fall en spiseskje. Det er viktig å vite at det å smøre seg med et dobbelt lag med solkrem ikke gir deg dobbel beskyttelse. Husk å la solkremen trekke godt inn før du går ut i solen.

TIL HELE KROPPEN: Øverst f.v. Nu-Derm Healthy Sun Shield er en bredspektret solkrem med høy faktor som skal passe for alle hudtyper (kr 490, Obagi). Soltan Sunstick SPF 30 er en vannresistent stift som kan brukes under sminke (kr 49, Boots). Dermalogica Solar Defense Wipes er hygiensiske servietter med vannavvisende solbeskyttelse (kr 295, Dermalogica). Dior Bronze Body SPF 15 skal bidra til langvari, jevn brunfarge og beskyttelse mot frie radikaler og solskader (kr 300, Dior). Pure & Sensitive SPF 30 er en solkrem for sensitivert hud, uten fargestoffer, parabener og parfyme (kr 149, Nivea). Glo Therapeutics SPF 40+ er en solkrem med lett konsistens som skal passe å bruke hver dag (kr 369). Sol Family 10 Low Clear Sun Spray SPF 10 er en spray med lav faktor og en vannavstøtende, fettfri formula. Passer for deg som har en mørk hudtype og har vært endel i solen (kr 189, Oriflame). Clarins Sun Care Cream SPF 20 skal beskytte og bevare huden (kr 230).