– Fritidsbåtførere kjører rundt på fjorden og føler seg trygge fordi de har sjøkart om bord. Men kart er ferskvare og oppdateres ofte. Med et gammelt og utdatert kart risikerer man å kjøre på skjær som er avmerket i nyere kart, sier Thomas Huke i Nordeca, som er den største leverandøren av papirkart i Norge.

Bare i fjor ble det registrert 1450 nye grunner i databasen til Kartverket, skriver Newswire. Llikevel har mange båteiere kart som er ti år gamle, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Nordeca.

Les også: Kjøpte GPS for 20.400 kr – nå er kartet utdatert

Ikke bare nye grunner

Hele 49 prosent av båteierne har kart som er tre år eller eldre, mange fra før årtusenskiftet, og flere husker ikke hvor gammelt kartet er.

– Vi oppdaterer kartene våre annet hvert år og da med svært mange endringer fra forrige versjon. Nye grunner står for over halvparten av endringene. Nye kabler og vannledninger utgjør også en del, samt endring av sektormerking av fyrlykter, sier Huke.

Kartverket oppdaterer grunndataene, og hvert år registreres langt over tusen endringer til sammen, i fjor 2129.

Se også: Kjøpte bruktbåt – den sank etter fire uker

Saken fortsetter under bildet.

kartplotter2 (Foto: Børge Marschhäuser)

– Båt til halv mill.

– Vi får en del henvendelser fra folk som vil melde fra om en farlig grunne som ikke er merket av på kartet. Men så viser det seg at vi allerede har registrert den og at det er båteieren som har et altfor gammelt kart, sier Omar Olsen i sjødivisjonen til Kartverket.

– Det er paradoksalt at mange har råd til båt til en halv million, men ikke et kart til 250 kroner, sier Olsen.

Både Redningsselskapet, Kartverket og forsikringsselskapene anbefaler papirkart i båten.

– Mange båtførere stoler utelukkende på kartplotteren og har ikke papirkart i det hele tatt. Et papirkart gir en helt annen oversikt enn små kartplottere og dataskjermer. Og teknologi kan svikte, mens et papirkart virker hele tiden, gitt at det ikke er for gammelt, sier Thomas Huke i Nordeca.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter