Kronprinsesse Mette-Marits private ferietur til India har fått mye omtale her hjemme. Mette-Marit skal ifølge avisen Kashmir Observer ha tilbrakt deler av den to uker lange ferien i Leh Ladakh-regionen i Kashmir. Reisen inkluderte blant annet en flere dagers lang fottur i fjellet, samt besøk i kloster.

Les også: Mette-Marit på hemmelig ørkenferie i Kashmir

Bekreftet hemmelig reise

Selv om Mette-Marits ferietur var av privat karakter, gikk Slottet tidlig ut og bekreftet kronprinsessens reise.

– Jeg kan bekrefte at kronprinsessen i flere år har planlagt en fottur i denne regionen. Hun er glad for endelig å kunne gjennomføre fotturen. På tross av det som har stått i media, medfører det ikke riktighet at kronprinsessen gjennomførte en tilsvarende tur i fjor, sier kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen.

Les også: Kronprinsfamilien drar på to måneders lang vinterferie

«Hele Norge i opprør»

Nå har imidlertid ferieturen nådd utlandet, og ifølge sveitsisk presse er det langt mer dramatikk knyttet til kronprinsessens India-reise.

«Hele Norge er i opprør: Kronprinsesse Mette-Marit har faktisk forsvunnet. Nå har tabloidene oppdaget at kona til kronprins Haakon har reist til India», skriver den sveitsiske radio- og TV-kanalen SRF i en artikkel på sine nettsider.

Avisen hevder at Norge raser over Mette-Marits hemmelige ferietur, og at det passer nordmenn svært dårlig at hun forsvinner på denne måten.

«Men det som har sjokkert nordmenn i tillegg til forsvinningen av Mette-Marit, er det faktum at hun sjekket inn under sitt pikenavn», heter det i artikkelen.

Les også: India er målet for kronprinsparets «dannelsesreise»

Fascinert av området

Mette-Marits ferietur har dog ikke overrasket ekspertene her hjemme.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland understrekte overfor «God kveld Norge» at kronprinsessen lenge har hatt en fascinasjon for dette området.

– Jeg har jo lest mellom linjene i Slottets offisielle program at kronprinsessen ville være bortreist den nærmeste tiden – og at åpningen av dronning Sonjas kunstutstilling på Høvikodden derfor ville være hennes siste representasjonsoppgave her hjemme på en stund. Men jeg var ikke klar over at hun var på fottur i Kashmir før i dag, sa han.

– Kronprinsesse Mette-Marit har aldri lagt skjul på sin fascinasjon for denne regionen. Vi vet jo at hun var backpacker der allerede som ungpike – og hun har vært tilbake "på dannelsesreise" med familien. I fjor høst gikk det også rykter om at hun var på fottur i disse traktene, men dette avvises av Slottet, sa Kjell Arne til «God kveld Norge».

Les også: Derfor reiser Mette-Marit under privat navn

– Helt fantastisk

Torsdag skal Mette-Marit ha besøkt historiske Shey Palace, 22 kilometer utenfor Leh Ladakh.

– Her er en fantastisk utsikt, og jeg er så glad over å få være her, uttalte Mette-Marit ifølge Visitladakh.com.