Bud nummer en: Kom deg i hus! (Foto: Creative Commons)
Bud nummer en: Kom deg i hus! (Foto: Creative Commons)

Slik beskytter du deg i tordenvær

Det hender at lynet slår ned i mennesker. Ikke la det bli deg.

Hvert år treffer omkring 120.000 lyn bakken her i Norge.

Lyn starter branner og ødelegger elektriske anlegg, og av og til tar det også livet av mennesker.

Derfor lyner det

I innlandet smeller det mest om sommeren, langs kysten mest om vinteren. Årsaken er at tordenvær krever ustabil luft.Her lynte det i går

Om sommeren varmer solen opp luften over bakken. Den stiger opp, kjøles ned, og klarer ikke å holde på vanndampen lenger. Det dannes skyer.

Dette frigir varme, som får luften til å stige enda høyere og enda raskere.

Luftstrømmene inne i slike bygeskyer lader opp iskrystallene og vanndråpene. De positive ladningene samles i toppen av skyen, de negative i bunnen. Spenningsforskjellen gjør at det slår gnister. Oftest inne i en sky eller mellom skyer, men også mellom en sky og bakken.

Langs kysten er det vinterlavtrykkene som gjør luften ustabil.

Les: Tordenvær er sommervær og Derfor lyner og tordner det om vinteren

Lynfort

Her lyner det tvers gjennom en sky, mektig! (Foto: Wikipedia Commons)
Her lyner det tvers gjennom en sky, mektig! (Foto: Wikipedia Commons)
Lynet beveger seg men en fart på over 200.000 kilometer i timen, og temperaturen kan komme opp i 30.000 grader. Det er varmere enn på solens overflate, og varmt nok til å gjøre sand om til glass.

Tips: Lyden beveger seg 330 meter per sekund, så dersom det går tre sekunder fra du ser glimtet til du hører braket, var lynet en kilometer unna.

Kom deg i hus

Det hender av og til at mennesker blir truffet av lynet, men du skal ha skikkelig uflaks dersom det tar livet av deg. Siden 1996 er bare tre personer omkommet av lynnedslag i Norge.

I USA blir 400 mennesker truffet av lynet årlig, i gjennomsnitt omkommer mellom 55 og 60 hvert år. Amerikanske NOAA fører statistikk over disse dødsfallene, og den forteller at de fleste fisket da lynet traff.

Også golfere, folk på tur i båt eller på strender, og personer som søkte ly for regnet under trær går igjen på statistikken.

Regel nummer en dersom du ikke vil bli truffet er derfor å komme seg i hus, eller inn i en bil.

Tips: På varselsiden for stedet ditt på storm.no kan du se om hvor stor tordenfaren er.

Ikke gjem deg på do

Det er viktig at huset har vegger, og enten vannrør eller ledninger som går ned i bakken. Skulle lynet slå ned i huset vil det følge metallet ned i jorden.

I mai 2005 ble spillerne i Lyn overrasket av tordenvær under trening. De søkte ly under et tre, med en papp-plate som paraply. Helt feil, de skulle kommet seg i hus. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)
I mai 2005 ble spillerne i Lyn overrasket av tordenvær under trening. De søkte ly under et tre, med en papp-plate som paraply. Helt feil, de skulle kommet seg i hus. (Foto: Heiko Junge / SCANPIX)
En carport, et telt, eller et overbygg er altså ikke tilstrekkelig.

Når du er kommet deg i hus må du holde deg unna kjøkken, bad, og det elektriske anlegget. Ikke bruk fasttelefon.

Ikke gå ut før det er gått en halvtime siden siste tordenbrak.

Ligg lavt

Dersom du ikke har mulighet til å komme deg innendørs, må du forsøke å holde deg lavt i terrenget. Unngå rygger, topper, og høye trær.

Kom deg til land dersom du er i båt.

Les også: Er du redd for å fly i tordenvær?