Denne uka er det fiolinist Arve Tellefsen (76) som skal hedres med et nyoppusset rom i «Heder & Hammer». Innimellom flytting og maling får vi også bli med på en nær prat med husverten, som ikke alltid har hatt det like lett økonomisk.

Da han var student var det såvidt han hadde råd til smør på brødet - bokstavelig talt.

– Det første året var fælt. Jeg var helt blakk, hadde ingen penger og bodde forferdelig trist på en hybel. Jeg hadde ikke penger til mat engang. Jeg husker jeg kjøpte et dansk brød og litt margarin. Og så fikk jeg låne en kniv. Det var omtrent det jeg levde på det første året. Det var ordentlig sult.

Se Tellefsen fortelle om studenttida i videoen ovenfor.

Konkurransen som forandret alt

Det var en kongelig konkurranse på midten av 50-tallet som ble redningen for en sulten og lei fiolinistspire.

– Jeg hadde ikke mer penger og ikke lyst til å holde på med det lenger. Men så var det tilfeldigvis en fiolinistkonkurranse i Trondheim som het Prinsesse Astrids musikkpris. Jeg var 19 år og yngre enn de andre som deltok, men vant. Da fikk jeg 3000 kroner i premie, og det var litt den gang. Det var nok til ett års opphold i København, forteller 76-åringen.

Siden den gang har det kun gått én vei, og fiolinisten har spilt med noen av verdens største orkestre og dirigenter. Han har vunnet Norsk kulturråds ærespris og den internasjonale musikkprisen Harriet Cohen.

Hedres med oppussing

Nå er det altså heder i form av en oppussing av TV-stua som står for tur. Sammen med sitt designteam skal nemlig programleder Katarina Flatland hjelpe Tellefsen få orden på et familierom han ikke helt har fått til å fungere.

Det er et populært rom, selv om det definitivt ikke er husets største.

– Kanskje barna helst, men også vi voksne, trives best i små rom. Store rom blir litt fjernt og man må snakke høyt til hverandre. Det husker jeg godt fra min egen barndom, vi bodde veldig trangt og det trivdes jeg veldig godt med. Vi bodde fire mennesker på et rom som var omtrent like stort som dette. Sånn var det i gamle dager, mimrer Tellefsen.

Du kan bli med hjem til Arve Tellefsen mandag til torsdag klokken 19.00 denne uka. Se video fra alle kjendisene som har vært med i «Heder & Hammer» her.