Andreas Halse (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)
Andreas Halse (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)

Ny SU-leder: – Nå skal vi sikre rødgrønt flertall i 2013

Andreas Halse (25) ble mandag kveld enstemmig valgt til ny leder for Sosialistisk Ungdom (SU).
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Som nyvalgt leder er jeg opptatt av å gjøre SU til et naturlig sted å organisere seg for brede lag av befolkningen. Spesielt ønsker jeg å bidra til å øke innslaget av unge arbeidere, elever på yrkesfag og lærlinger i Sosialistisk Ungdom, sa Halse i sin ledertale under ungdomspartiets landsmøte på Hamar.

LES OGSÅ: SV-ungdom vil vrake Giske

Skal sikre rødgrønt flertall

– For å klare det kreves en solid forankring i fagbevegelsen og kompromissløs støtte for arbeidsfolks rettigheter i samfunnet. Sammen med resten av Sosialistisk Ungdom vil jeg i tiden fremover bidra til å fronte en politikk som handler om økt produksjon og grønn industri, flere boliger, et anstendig arbeidsliv og respekt for yrkesfag. Vi vil føre en politikk som flytter makt og ressurser fra dem som har mest fra før, til de som tar de tyngste løftene i samfunnet, forteller Halse til tv2.no.

Halse har vært faglig leder i SU i tre år. Han tar over ledervervet etter Olav Magnus Linge som har ledet organisasjonen i to år. Nå jobber Halse mot stortingsvalget i 2013.

– Om vi skal sikre fortsatt rødgrønt flertall i 2013 er vi avhengig av å fornye prosjektet med en rettferdig politikk for mer industri, flere boliger og et solid løft for likelønn, forklarer den nye SU-lederen.

Anna Tresse og Endre Isachsen Flatmo er valgt som nye nestledere i ungdomspartiet. Tresse har vært internasjonal leder i SU, mens Flatmo har vært miljøpolitisk leder. Mina Finstad Berg er valgt som generalsekretær.

LES OGSÅ: Giske tar SU-kritikk med knusende ro

Ser fram til å samarbeide

Leder for AUF Eskil Pedersen gratulerer Halse som ny leder og takker Olav Magnus Linge for godt samarbeid.

– Jeg kjenner Andreas som en dyktig debattant og over gjennomsnittet engasjert. Det tror jeg er en bra kombinasjon, sier AUF-lederen til tv2.no.

Leder for Senterungdommen Sandra Borch sier til tv2.no at hun gleder seg til å samarbeide med den nye SU-lederen.

– Det blir nå viktig å skape gnist og glød rundt det rødgrønne prosjektet igjen. Og da blir SU, AUF og Senterungdommen viktige. En giv og et stort engasjement fra de unge skal sikre en fortsatt rødgrønn-regjering, sier hun.

Begge ungdomspartilederne sier at samarbeidet de tre partiene seg imellom er godt.

– Vi hadde nylig også felles sentralstyremøte og det håper jeg vi kan bygge på videre i høst. Det er avgjørende at vi samarbeider godt for å hindre en Høyre-Frp-regjering og får fire nye år med god rødgrønn politikk. Vi har garantert mye å samarbeide om. Jeg tror klima, bedre yrkesfag og flere læreplasser og bedre velferd er områder vi går sammen om, sier Pedersen.

– Det er viktig at også ungdomsorganisasjonene nå får et felles prosjekt som vi skal få gjennomslag for i neste rødgrønne regjering. Jeg regner med at Andreas, Eskil og jeg tar oss et møte nå før sommeren for å finne ut av hva vi sammen skal fronte, forteller Borch.

LES OGSÅ: Andreas Halse (25) blir ny leder i Sosialistisk Ungdom

Sosialistisk Ungdoms historie

SU ble stiftet i januar 1975 og Monica Schanke var ungdomspartiets første leder. Etter det finner man kjente politiske navn som tidligere utviklingsminister og miljøvernminister Erik Solheim (1977-1980), kunnskapsminister, tidligere partileder og finansminister, Kristin Halvorsen (1982-1986) og utviklingsminister Heikki Holmås (1996-1999).

Partisekretær Raymond Johansen (Ap) var tidligere medlem av SV og var leder for SU fra 1986 til 1988.

Andre som har vært SU-ledere er Paul Chaffey (1986-1988), Lisbeth Rugtvedt (1990-1992), Kyrre Lekve (1992-1994), Kari-Anne Moe (1999-2002), Ingrid Fiskaa (2002-2004), Kirsti Bergstø (2006-2008) og Mali Steiro Tronsmoen (2008-2010).

Inntil klokken 20 mandag het SU-lederen Olav Magnus Linge (2010-2012). Han jobber nå som rådgiver for miljøvernminister Bård Vegar Solhjell.

Den nye SU-lederen deltar i tv2. nos politiske panel. Les svarene hans her.