edvald000000
edvald000000
Edvald Boasson Hagen kunne juble for sin første seier og mesterskapstrøye. (Foto: TV2.)
Edvald Boasson Hagen kunne juble for sin første seier og mesterskapstrøye. (Foto: TV2.)

Edvald sikret seg mesterskapstrøya

Edvald Boasson Hagen sykler Tour de France i rødt, hvitt og blått etter maktdemonstrasjon på NM-fellesstarten.

Edvald Boasson Hagen hadde aldri vunnet NM i fellesstart før han i dag satte konkurrentene skikkelig på plass. Sky-rytteren rykket fra en liten gruppe ryttere knapt tjue kilometer før mål. Han syklet seg raskt opp til lagkamerat Lars Petter Nordhaug. Sky-duoen hadde full kontroll på den siste sløyfen.

Johan Fredrik Ziesler og Bjørn Tore Hoem lå lenge i tet, men de ble hentet inn av Nordhaug 22 kilometer fra mål. Nordhaug stakk kort tid etter at han hadde tatt igjen duoen.

Edvald Boasson Hagen lå sammen med Alexander Kristoff, Vegard Stake Laegen, Sven Erik Bystrøm da Nordhaug bestemte seg for å gå. Da lagkameraten hadde skaffet seg en stor nok luke bestemte Boasson Hagen seg for å kjøre seg opp til Nordhaug.

– Jeg fikk utrolig god hjelp
På oppløpet var det ingen tvil om hvilken av Sky-rytterne som skulle stikke av med seieren. Nordhaug lot Boasson Hagen trille først over målstreken, og dermed får rudsbygdingen æren av å sykle med den norske mesterskapstrøya i Tour de France.

Boasson Hagen var smørblid da han snakket med TV 2 etter seieren.

– Jeg fikk utrolig god hjelp fra Lars Petter og Lillehammer sykkelklubb. Det var utrolig gøy å ta seieren og ta trøya til Tour de France, sier Boasson Hagen.

Han forklarer at det hele tiden var planen å rive seg løs sammen med Nordhaug.

– Mot slutten støtet vi en og en. Lars Petter kom avgårde. De andre måtte bruke mye krefter for å prøve å tette luken. Da de hadde brukt nok krefter støtet jeg meg opp til ham, forklarer Boasson Hagen.

– Utrolig viktig for norsk sykkelsport
Nordhaug lot lagkameraten passere målstreken først. Det gjorde ingenting, forteller Nordhaug.

– Edvald kan dra til Tour de France som eneste nordmann med flagget på brystet. Det er utrolig viktig for norsk sykkelsport, sier Nordhaug.

Det som til slutt ble en maktdemonstrasjon fra Sky-gutta kunne fort endt annerledes. Både Nordhaug og Boasson Hagen punkterte underveis.

– Det var et hull midt i veien. Det traff jeg med begge hjulene. Begge ble flate. Jeg er glad jeg ikke gikk i bakken. Jeg hadde ganske stor fart, og det var forholdsvis vanskelig å holde balansen, sier Boasson Hagen.

Nå gleder han seg til å kjøre i rødt, hvitt og blått.

– Jeg har aldri opplevd det før. Det skal bli gøy å kjøre i den norske trøya. Da jeg ikke klarte å ta den på tempoen så fikk jeg ta den på tempoen. Da får jeg kjøre enda flere dager med trøya, sier Boasson Hagen.

– Var du revansjelysten etter det som skjedde på torsdag?

– Jeg har alltid lyst til å vinne når jeg stiller til start, gliser Sky-rytteren.

– De er utrolig sterke
Kurt Asle Arvesen var strålende fornøyd etter dobbelseieren.

– De er utrolig sterke. Det var litt smådramatisk en periode. Lars Petter punkterte og Edvald hadde en dobbelpunktering, men de beholdt roen og kjørte helt fantastisk, sier Arvesen.

– Var det coaching i verdensklasse?

– Det vil jeg ikke ta på meg. De gjorde løpet selv. Vi hadde en god prat i går. Da kom vi frem til en god taktikk. De hadde føtter til å utføre den. All ære til dem, sier Arvesen.

– Når skjønte du at det kom til å gå veien?

– Jeg skjønte det da de kom løs alene. Det er vanskelig å ta igjen to sultne Sky-syklister som kjenner hverandre, er i god form og som unner hverandre dette.

Arvesen var mektig imponert over det Nordhaug viste på fellesstarten.

– Lars er i kjempeform. Det så vi på tempoen. Og han andre er i grei form, hehe. Da må det bli bra når de kjører sammen, sier Arvesen.