Aalesund-
Sogndal 2-2

Se høydepunktene i videovinduet øverst

Aalesund er fortsatt ubeseiret på hjemmebane denne sesongen. I søndagens oppgjør mot Sogndal så det ut til at den fine statistikken skulle slå sprekker, men Daniel Arnefjord berget ett poeng med sin scoring på overtid.

Etter spill og sjanser må det nok betraktes som en fortjent utligning, for de oransje viste seg ikke akkurat fra sin mest effektive side på det nye kunstgressdekket i Ålesund.

Aalesund farligst i starten
Åpningsminuttene på Color Line Stadion viste at Sogndal ville hindre hjemmelaget i å styre spillet på hjemmebane. Etter snaue ti minutter kom kampens første mulighet. Et innlegg fra høyre viste seg vanskelig å håndtere for Kenneth Udjus, som nølte og lot Sander Post komme til avslutning med hodet. Den høyreiste estlenderens forsøk snek seg like utenfor stolpen til Udjus.

Aalesund begynte å feste overtaket og kom til flere farlige innlegg fra sin høyreside. Etter tretten minutter var Kjell Rune Sellin plutselig alene på baksiden av Sogndal-forsvaret, men fant ikke noen lagkamerater med sitt innlegg langs bakken. To minutter senere fikk Sellin sjansen på ny, men denne gangen skjøt han utenfor fra meget god posisjon.

Etter snaue 20 minutter var hjemmelaget nære på å komme til nok en stor sjanse. Sogndal-kaptein Henrik Furebotn var uoppmerksom og spilte et tilbakespill til egen keeper uten å se seg for. Heldigvis for gjestene klarte Kenneth Udjus å takle vekk ballen like foran beina på ivrige tangotrøyer.

Sogndal tok ledelsen - og burde doblet
Etter 27 minutter tok gjestene ledelsen på Color Line Stadion med sin første sjanse. En svak klarering fra Jonatan Tollås Nation gjorde at Ulrik Flo enkelt kunne sette inn 1-0 i hjørnet via stolpen.

Like etter fikk Flo muligheten på ny, og burde blitt tomålsscorer. Brochmann fikk ballen servert og trillet videre til Flo, som bare skulle bredside ballen i mål fra kort hold. Utrolig nok fikk Daniel Arnefjord kastet seg i veien og klarert forsøket.

Nær utligning
Nye to minutter senere kunne Arnefjord blitt helt også i den andre enden av banen. Forsvarsspilleren fikk avsluttet hardt og kontant etter hjørnespark, men en strålende oppvakt Kenneth Udjus hindret baklengsmål med en god redning.

Sju minutter før pause kom Aalesund til nok en mulighet. Michael Barrantes avsluttet fra rundt 20 meter, men skuddet lurte seg en liten meter til side for Kenneth Udjus sitt mål.

Et halvt minutt før pause kom Sander Post til nok en farlig mulighet med hodet. Innlegget kom igjen fra høyre og inne i feltet vant spissen fra Estland duellen med Hannu Patronen. Denne gangen gikk headingen fra Aalesunds nummer 9 i stolpen og ut, og lagene gikk med det til pause på stillingen 1-0 til bortelaget.

Målgivende rett før byttet
Kjetil Rekdal hadde bestemt seg for å bytte ut Demar Philips fem minutter etter hvilen, men jamaicaneren hadde ikke tenkt til å forlate banen uten et solid bidrag.

Venstrevingen kom seg fri langt ute å kanten, og sendte et innlegg inn mot Sander Post. Den hodesterke 27-åringen viste at han har mer å fare med enn headinger, for fra seks meter satte han ballen direkte i mål mellom beina på Kenneth Udjus.

Flo nummer to
Bare fem minutter senere slo Sogndal tilbake, og nok en gang var det Ulrik Flo som sørget for jubel for bortefansen.

Malick Mane snurret rundt med Hugues Wembangomo på kanten og la inn fra spiss vinkel. Ballen gikk via Daniel Arnefjord og forbi Sten Grytebust, og på bakre stolpe kunne Flo prikke inn 1-2.

Gode Aalesund-sjanser
Aalesund presset på for å komme tilbake i kampen, men nå hadde Kenneth Udjus bestemt seg for å stenge buret. Christian Myklebust kunne fort ha plassert inn en ny tunnel på keeperen fra kort hold, men denne gangen kom Udjus seg ned i tide.

Heller ikke Sander Post klarte å overliste Sogndals sisteskanse. Tometersmannen fikk avsluttet med en god heading på bakerste stolpe, men Udjus var med på notene og fikk kastet seg til venstre tidsnok til å avverge.

Arnefjord berget poeng
Jonatan Tollås Nation holdt på å tabbe seg skikkelig ut med fem minutter igjen å spille, da han feilberegnet totalt i en duell med Malick Mane. Mane tok med seg ballen forbi midtstopperen, men med fri bane til mål avsluttet senegaleseren midt på Sten Grytebust.

Ett minutt på overtid var det imidlertid den andre veien at målet skulle komme. Jason Morrison danset rundt med tre Sogndal-spillere og siktet seg inn på Sander Post, som fikk stusset ballen ned til kaptein Daniel Arnefjord. Fra kloss hold var svensken nådeløs, og satte inn sitt fjerde ligamål for sesongen.

– Slipper inn to bedritne mål
Kjetil Rekdal var tilsvarende nådeløs da han skulle oppsummere lagets forsvarsspill.

– Vi hadde vel nærmere femten målsjanser. Sogndal hadde fire eller fem. Det er egentlig unødvendig at vi skal måtte juble for ett poeng, for denne kampen skal vi egentlig vinne, men vi slapp inn to bedritne mål. Det er rufsete forsvarsspill, og de er griseheldige som reiser hjem med poeng, sier Rekdal til TV 2 Sporten rett etter kampslutt.

TV 2 Play: Se hele intervjuet med Kjetil Rekdal her

Som påpeker at det var blandet drops i posen denne søndagen.

– Fotballen vi spiller i dag er egentlig veldig bra, selv om vi er tamme i en periode i andre omgang. Hvis du ser alt som skjedde her samlet, så skal det være en soleklar trepoenger til oss, sier AaFK-treneren.

Og om Rekdal var kritisk til Aalesunds forsvarsspill, så var Jonatan Tollås Nation snar med å ta kritikken til seg.

– Vi gir dem to billige, nesten gratis mål. Det holder ikke på dette nivået. Jeg kan gjøre det bedre, og jeg skal gjøre det bedre, sier midtstopperen om egen innsats.

Ny klubbrekord
Utligningen gjør at Aalesund fortsatt ligger foran Sogndal på tabellen, og at de står på stedet hvil på sjuendeplass.

Samtidig ble det satt ny klubbrekord i antall hjemmekamper på rad uten nederlag i Tippeligaen. Tallet er 12.

Sogndals ene poeng medfører at laget sniker seg forbi både Sandnes Ulf og Viking på bedre målforskjell, slik at Jonas Olssons mannskap nå er nummer ni i Tippeligaen.

Lagoppstilling Aalesund (4-3-3):
S. Grytebust - V. Jalasto, J. Nation, D. Arnefjord, H. Wembangomo - J. Morrison, F. Ulvestad, M. Barrantes - D. Phillips, S. Post, K. Sellin
(På benken: O. Rørvik, A. Skiri, E. Skagestad, F. Carlsen, T. Stewart, C. Myklebust, L. Fuhre)

Lagoppstilling Sogndal (4-4-2):
K. Udjus - E. Skaasheim, G. Valsvik, H. Patronen, T. Teniste - M. Mane, S. Badji, H. Furebotn, P. Flo - T. Brochmann, U. Flo
(På benken: L. Lysne, E. Bakke, Ø. Hopen, T. Flo, T. Ness, R. Holsæter, J. Mecimovic)

Bli med i kampen om flotte premier! Spill Tippeligamanager 2012!
Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk