Høyre leder Erna Solberg med ballong (Foto: SCANPIX)
Høyre leder Erna Solberg med ballong (Foto: SCANPIX)

Ny rekordmåling for Høyre

Høyre-leder Erna Solberg får flertall sammen med Siv Jensen og Fremskrittspartiet.

På junimålingen Ipsos MMI har laget for Dagbladet går Høyre frem med 1,9 prosentpoeng til 33,9 prosent. Det er den høyeste oppslutningen partiet har hatt å byråets målinger siden februar 1987.

– Selv om vi har kjempegode målinger, så skal vi bruke det neste året på å forsvare målingene. Jeg er forberedt på at vi får spørsmål om det rakner for Høyre om vi går ned med 2–3 prosentpoeng på målingene, sier Høyre-leder Erna Solberg til TV 2.

LES OGSÅ: Ny TV 2-gallup: Beste tall for Høyre på 88 år

Nedtur for Ap

Samtidig går Arbeiderpartiet tilbake med 2,2 prosentpoeng til 28,0 prosent. Det største regjeringspartiet ville mistet femten mandater på Stortinget og bare fått 49, dersom målingen var valgresultat.

Tallene til Ipsos MMI viser også at 33 prosent av de spurte mener Erna Solberg egner seg best som statsminister, mens 27 prosent svarer Jens Stoltenberg (Ap). Samtidig svarer 79 prosent av de spurte at de mener Erna Solberg gjør en god job som partileder, mens 62 prosent svarer det samme om Jens Stoltenberg.

LES OGSÅ: Ny Unge Høyre-leder: – Det viktigste blir å skape et borgerlig prosjekt

Har flertall med Frp

Også Fremskrittspartiet går tilbake med 1,5 prosentpoeng til 14,7 prosent. De sterke tallene til Høyre gjør imidlertid at Høyre får 59 mandater (+ 20) og Frp 26 (- 15), som er akkurat de 85 som trengs for å få flertall på Stortinget.

– Det viktigste for oss er at vi flytter flest mulig velgere over midtstreken, slik at vi får en ny borgerlig regjering, sier Solberg.

LES OGSÅ: Slik skal de rødgrønne vinne valget

KrF nær sperregrensen

Senterpartiet er størst av de små partiene med 5,5 (+ 2,1), SV får 5,3 (+ 1,3), Venstre 4,5 (-0,4), KrF 4,1 (- 1,1), Rødt 2,3 (+1,0) og andre partier og lister 1,8 (- 1,1). Dagbladet oppgir ikke hvilke andre partier som har oppslutning.

Mens de fleste andre målinger i juni har vist at det er de to minipartiene i den rødgrønne regjeringen som ligger nærmest sperregrensen, viser Dagbladets tall at det er KrF som balanserer på kanten av stupet.

Et slik valg ville gitt den rødgrønne regjeringen 68 mandater, de to sentrumspartiene ville fått henholdsvis åtte og sju mandater, mens Rødt kaprer et mandat.

LES OGSÅ: Her er Kristiansen & Strands terningkast til opposisjonen