IKKE GJENVALG: Thomas Breen ønsker å prioritere familie fremfor Stortinget. Her er han sammen med kona hjemme i Hedmark. (Foto: TV 2)
IKKE GJENVALG: Thomas Breen ønsker å prioritere familie fremfor Stortinget. Her er han sammen med kona hjemme i Hedmark. (Foto: TV 2)

Dropper Stortinget til fordel for familie

Stortinget risikerer å miste en generasjon politikere i 30-og 40-årene når en rekke representanter fra flere partier sier nei til gjenvalg.

Thomas Breen er en av stortingsrepresentantene fra Arbeiderpartiet som ble spådd en stor framtid, og som partiet har vist tillit ved å gjøre til fraksjonsleder. Han synes arbeidet i Stortinget er spennende og interessant, men velger å gi seg etter bare to perioder, av hensyn til familien.

– Nå er jeg så heldig at jeg skal bli far til nummer tre i september. Det er først og fremst en stor glede, men samtidig en utfordring i forhold til å fortsette på Stortinget, sier Breen til TV 2.

LES OGSÅ: Thomas Breen sier nei til gjenvalg

Vil endre arbeidsform

Han er en av de mange som ukependler til hovedstaden. Men fordi stortingsåret bare går fra oktober til juni, hoper arbeidet i ukedagene seg opp, og ofte rekker han ikke hjem i helgene. Han mener Stortinget bør endre arbeidsformen sin.

– Man burde utnyttet august og september til stortingsforhandlinger. Da må regjering og storting legge opp kalenderåret litt annerledes enn i dag. Men da ville man sørget for å få jevnere arbeidsfordeling hold gjennom året, slik at man kunne ha et mer normalisert familieliv. Det ville være til gavn for Stortinget, og til gavn for demokratiet på sikt, sier Breen.

Se oversikten over hvem som gir seg på Stortinget nederst i artikkelen

Stortingssesjonens start er nedfelt i Grunnloven. Men Breen mener det ikke er noe hinder for å gjøre endringer.

– Det er noen enkle grep man kan ta, og som ikke ville ta fra Stortinget den verdigheten det skal ha. Når vi er mange representanter rundt 40 som velger å slutte i et arbeid vi trives i, fordi det ikke går rundt med familien, er det et signal, sier Breen.

LES OGSÅ: Frp-topp sier nei til gjenvalg

– Et paradoks

Han mener Stortingets arbeidsform framstår som umoderne.

– Det er et paradoks, for de fleste politiske partier vil ha en dynamikk i arbeidslivet for øvrig. Man lovregulerer både hvor mye man kan jobbe per uke, og har også politiske intensjoner om å tilrettelegge for familieliv. Men Stortinget er kanskje det organet som henger mest igjen i det norske samfunnet, og det paradokset bør man gjøre noe med.

LES OGSÅ: Frp-kronprins vurderer å droppe Stortinget

– Ikke mye å klage over

Men Arbeiderpartiets parlamentariske leder ser ingen grunn til store endringer av Stortingets arbeidsform.

– Jeg mener vi ikke har mye å klage over. Det betyr ikke at jeg ikke har respekt for enkeltrepresentanter med familiesituasjoner som gjør det vanskelig å få ting til å gå i hop. Partienes stortingsgrupper må vise fleksibilitet. Men grunnleggende sett mener jeg vi på Stortinget har gode arbeidsbetingelser, sier Helga Pedersen, og viser til flere endringer i Stortingets arbeid de siste ti årene.

LES OGSÅ: Helga Pedersen kan bli vraket

Mister en generasjon?

Likevel mister flere partiet småbarnsforeldre som har vært ansett som talentfulle representanter.

I Akershus takker småbarnsfaren Gorm Kjernli (Ap) nei til gjenvalg, det samme gjelder småbarnsfar Tord Lien (Frp) i Sør-Trøndelag og Thomas Breen (Ap) Hedmark.

Også flere profiler har takket nei, eller teller på knappene om de vil fortsette. En av dem er Ketil Solvik-Olsen (Frp) fra Rogaland.

Thomas Breen ønsker å starte en debatt, fordi man i framtiden risikerer å miste en hel generasjon politikere.

- Jeg er ikke sur eller bitter. Men Stortinget skal være representativt sammensatt, og når vi er så mange småbarnsforeldre som slutter i et verv vi er stolte over, bør det være et tankekors, sier Breen.

LES OGSÅ: Arnstad slår knockout på Brekk

En oversikt tv2.no har laget viser at disse stortingsrepresentantene har takket nei til gjenvalg:

Østfold: Så langt ingen som har sagt nei.

Akershus: Morten Høglund (Frp), Hans Frode Kielland Asmyhr (Frp), Gorm Kjernli (Ap), André Oktay Dahl (H) og Sonja Irene Sjøli (H).

Oslo: Kristin Halvorsen (SV), Per-Kristian Foss (H)

Hedmark: Thomas Breen (Ap), Per Roar Bredvold (Frp).

Oppland: Torstein Rudihagen (Ap).

Buskerud: Så langt ingen som har sagt nei.

Vestfold: Så langt ingen som har sagt nei.

Telemark: Gunn Olsen (Ap) og Sigvald Oppebøen Hansen (Ap).

Aust-Agder: Så langt ingen som har sagt nei.

Vest-Agder: Peter Skovholt Gitmark (H) og Henning Skumsvoll (Frp).

Rogaland: Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), Tore Nordtun (Ap), Torfinn Opheim (Ap), Dagfinn Høybråten (KrF) og Øyvind Vaksdal (Frp).

Hordaland: Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), Arne Sortevik (Frp), Dag Ole Teigen (Ap), Laila Dåvøy (KrF), Karin S. Woldseth (Frp) og Henning Warloe (H).

Sogn og Fjordane: Åge Starheim (Frp).

Møre og Romsdal: Svein Gjelseth (Ap).

Sør-Trøndelag: Gunn Karin Gjul (Ap), Arne L. Haugen (Ap) og Tord Lien (Frp).

Nord-Trøndelag: Lars Myraune (H).

Nordland: Tor Arne Strøm (Ap), Ivar Kristiansen (H) og Geir Ketil Hansen (SV).

Troms: Bendiks H. Arnesen (Ap) og Anne Marit Bjørnflaten (Ap).

Finnmark: Så langt ingen som har sagt nei.

LES OGSÅ: Veteraner takker nei til Stortinget

Vet du om andre som har takket nei, tips oss