ribery
ribery
alonso000000
alonso000000

Spania kledde av Frankrike

Xabi Alonso ble tomålsscorer i sin jubileumsfest, men kampen var kjedelig.

Spania - Frankrike 2-0

Se kampen på TV 2 eller i vårt kampsenter.

Følg kampen med tekstoppdateringer i vårt livesenter.

Artikkelen oppdateres etter kampslutt.

TV 2 Play: Se straffescoringen her

Spania slo lørdag Frankrike ut av EM i fotball, etter det som ble en kjedelig fotballkamp i Donetsk. Spania scoret tidlig, og etter det drepte de kampen med godt pasningsspill og oppofrende forsvarsspill.

Hva mener du om Spanias spillestil? Avgi din stemme i avstemmingen til høyre.

Xabi Alonso ble tomålscorer i sin 100. kamp for de røde, og dermed står han med 15 mål i landslagstrøya.

Jubilant i festhumør
I første omgang scoret Alonso med hodet, og rett før slutt satte han et straffespark sikkert i mål.

– Dette var dødens kamp, enten vant vi eller så vant vi ikke, så vi er veldig glad, sa tomålsscoreren etter kampen.

Spania styrte hele kampen, og hadde full kontroll på sine franske motstandere som ikke evnet å skape noe særlig mot de regjerende mesterene.

– Det som ødela for oss i dag var at de scoret på deres første sjanse, sa Frankrike-trener Laurent Blanc.

– Målet vårt var å holde det 0-0 til pause, da hadde vi hatt mer tro på at vi kunne klare det i andre omgang.

Det høstet ikke lovord hos TV 2s fotballekspert Morten Langli.

– Greit nok at Spania er gode, men jeg er fristet til å si at dette var et pinlig forsøk av Frankrike, sa Langli i TV 2s EM-kveld.

Kyniske lag
Før kampen satt Frankrike inn en ekstra forsvarspiller og flyttet normalt sett høyreback Mathieu Debuchy opp på midtbanen. Frankrikesjefen mente likevel ikke at de var for defensive.

– Når man taper så er det klart at det mangler noe, men jeg tror ikke det var det i seg selv, sa Blanc.

Spania var heller ikke et fyrverkeri med kun tre skudd på mål i hele kampen. De tok ledelsen, og etter det var de mest opptatt av å holde ballen i laget og å nekte Frankrike rom. En oppgave de løste godt. Mye på grunn av taktikken de hadde valgt.

Cesc Fabregas var satt inn på laget i steden for Fernando Torres. Grunnen var at de da kunne holde ballen mer i laget.

– Å spille med en ekte angriper gir deg mer dybde i spillet, men vi ville dominere, ha ballbesittelse og skape sjanser, sa spanjolenes landslagssjef Vicente Del Bosque på spørsmål om hvorfor han valgte Fabregas i dag.

– Vi vant fortjent, de skapte knapt en sjanse, konkluderte del Bosque.

ribery
ribery

I TV 2s EM-studio ble Spanias spillestil debattert.

– Det var et solid Spania som jeg synes har noe ekstra som de fortsatt ikke bruker. Det er litt frustrerende å sitte og se på det. Jeg mener at det de gjør på midtbanen med de pasningene og de vinklene de lager har en egen underholdningsverdi. Man blir sugd inn i det! Men samtidig synes jeg at de kunne prøvd enda mer når det gjelder gjennombrudd, sa Erik Thorstvedt.

– Det går 25 minutter, og så har Spania nesten drept moralen i det franske laget gjennom å trille ball, fortsetter Thorstvedt.

Spania har gjort det til en spesialitet å kontrollere og drepe kamper etter at de først tar ledelsen.

– De sparer krefter samtidig som de vinner. Åtte sluttspillkamper på rad i EM- og VM-sammenheng uten å slippe inn mål viser at de rett og slett har stålkontroll, og de tar 1-0-ledelsen tidlig, sa Morten Langli.

Hva mener du om Spanias spillestil? Avgi din stemme i avstemmingen til høyre.

Nå venter Portugal og Ronaldo for Spania i semifinalen, uten at det bekymrer Xabi Alonso som spiller sammen med Ronaldo til daglig i Real Madrid.

– Vi vet at han spiller godt hver eneste kamp hele året, men vi må konsentrere oss om oss selv, sier Alonso.

Ropte på straffe
Etter bare fem minutter spilt i kvartfinalen ropte Spania på straffespark etter at Fabregas gikk i bakken. En nydelig lobb gikk over Frankrike-forsvaret og Fabregas stormet mot ballen, men ble løpt ned av Clichy.

– Et klart straffespark, mente TV 2s kommentatorduo Øyvind Alsaker og Petter Myhre.

TV 2 Play: Se situasjonen her

fab000000
fab000000

Etter 18 minutter viste Spania sin klasse og tok ledelsen i kampen. Andres Iniesta spilte en typisk Iniesta-stikker til Jordi Alba som holdt unna for Mathias Debuchy, og slo et perfekt innlegg til Xabi Alonso på bakerste stolpe. Han headet i bakken og i mål bak Hugo Lloris i lengste hjørne.

– Utagbart, var TV 2s fotballekspert Henning Bergs kommentar til målet i pausen.

Midtbanekrig
Spania styrte spillet i den første halvtimen, og Frankrike var bare på sporadiske besøk på spanjolenes halvdel av banen.

Etter 31 minutter fikk Frankrike sin første sjanse da Yohan Cabaye klinte til fra 25 meter, men Casillas var helt oppe i krysset og tippet ballen over.

TV 2 Play: Se kanonskuddet til Cabaye her

På den påfølgende corneren fomlet Casillas ballen, men fikk tak i den før en fransk angriper fikk foten på ballen.

Lagene gikk til pause på stillingen 1-0 til Spania etter en kamp der det ledende laget hadde hatt dobbelt så mange pasninger som sine motstandere.

Sjelden Frankrike-sjanse
Andre omgang begynte som den første avsluttet. Spania var det førende laget, men ingen av lagene kom til de helt store mulighetene.

Det var faktisk Frankrike som fikk den første sjansen i andre omgang. De, for anledningen, hvitkledde kom til en god sjanse etter 61 minutter da, Mathieu Debuchy var høyest i feltet på et innlegg fra Ribery.

Et kvarter ut i andre omgang så det ut som Frankrike hadde økt intensiteten, og de skapte flere halve sjanser. Samtidig var Spania farlige på overganger, selv om tempoet generelt i kampen sank kraftig. De to normalt sett så underholdende lagene var ikke imponerende i denne perioden.

Spania var ikke villig til å risikere mye, mens Frankrike ikke så ut til å evne å sette Spania-forsvaret på de helt store prøvene.

pedro000000
pedro000000

I det 89.minutt dro Pedro seg fri i Frankrikes felt, rundlurte Rami og kom seg inn foran en Anthony Reveillere i fullt firsprang bakover. Reveillere sprang rett i Pedro som falt og dommeren mente Reveillere gjorde nok til at det var straffespark.

Xabi Alonso satte straffesparket sikkert i mål, og dermed fikk han to mål i jubileumskampen sin og totalt 15 mål på 100 landskamper for Spania.

Lagene:
Spania (4-3-3): Casillas - Arbeloa, Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Xabi Alonso - Silva, Fàbregas, Iniesta
Frankrike (4-5-1): Lloris - Réveillère, Rami, Koscielny, Clichy - Debuchy, Cabaye, M'Vila, Malouda, Ribéry - Benzema