Som vanlig når NDL og Sian samler seg er det liten oppslutning. Og som vanlig er motdemonstrasjonen langt større.

– Ikke fornøyd med oppmøtet

– Hovedbudskapet er at folk må begynne å våkne. Islamiseringen øker fra uke til uke. Jo flere muslimer som kommer inn, jo flere krav kommer det, sier talsmann Rune Hauge til TV 2.

NDL-talsmann Rune Hauge erkjenner at oppmøtet var labert. Rundt 25 personer hadde møtt opp for å høre på appellen – dette er langt færre enn den engelske søsterorganisasjonen English Defence League.

– Jeg er ikke fornøyd før det er hundrevis eller tusenvis som demonstrerer. Vi vil ha det sånn som EDL har det. Folk må rive seg løs fra stolen og komme ut og demonstrere.

– Hvor mange hørte på deg i dag?

– Du kan jo nesten telle dem selv. Det er for svakt av det norske folket.

– Jeg må gå med skuddsikker vest, og det er ikke uten grunn. Også en gjeng som står og brøler her. Det er fullt av muslimer som sprer hat. Det er ikke vi som hater, det er de andre som hater.

– Er dere rasister?

– Nei.

– Jeg er aldri redd, mangler det genet. Når motdemonstrasjonen er ferdig vil det antakelig eksplodere her, ikke fra vår side, men fra de andre.

– Er dere Breiviks venner?

– Nei, overhodet ikke. De som forbinder oss med ham vet ikke hva vi og Sian står for. Den norske befolkningen støtter oss, men tør ikke stille opp.

Sperret av område

Politiet i Stavanger var forberedt på demonstrasjonene lørdag, og har sperret av et område rundt Oljemuseet hvor demonstrasjonen holdes lørdag ettermiddag. Noen steinkast unna, på Torget, er det mobilisert til en tverrpolitisk motdemonstrasjon som kaller seg Folkefest mot rasisme.

– Vi har hatt en dialog på forhånd med arrangørene og forventer at det skal gå greit, sier politiinspektør Fredrik Soma ved Rogaland politidistrikt til tv2.no.

Politiet vil ikke si noe om hvor mange politifolk som er i sving, men bekrefter at de har en rekke mannskaper ute som skal være synlig til stede.

Hittil er det ikke meldt om bråk eller tilløp til sammenstøt mellom de to grupperingene.

– Vi frykter konfrontasjoner, men antallet er veldig lite nå, sier operasjonsleder Odd Tveit Jørgensen til TV 2.

Stavanger-innbygger og NDL-motstander Randi Mobæk stiller seg ikke bak NDL.

Reagerer på tillatelsen

– Dette er helt forkastelig. Vi vil ikke ha rasister eller nazister i våre gater. Skremmende at politiet holder oss lovlige demonstranter vekke fra å si ifra. Vi vil ikke ha dem her. Da står vi utenfor gjerdet og gir beskjed, sier hun.

Antirasistene Åsmund Hatlestad og Kim Kopperud i Nye SOS rasisme er fornøyd med å ha fått komme med en motvekt til meningsmotstanderne i NDL.

– Vi er fornøyde med hvordan dette har utviklet seg. Vi har vist oss. Sikker på at rasistene har sett og hørt oss, sier Åsmund Hatlestad.

– Jeg synes det er hårreisende at NDL i det hele tatt får tillatelse, og at politiet holder en jernhånd over dem og tillater at de får holde markering her. Vi fikk ikke en gang lov til å være der nede og holde vår fredelige motdemonstrasjon, sier Kim Kopperud.