– Vi oppdaget tyveriet fredag morgen. Bussen er fanget opp av noen overvåkingskameraer og registrert da den passerte en bomstasjon øst for Praha, men etter den kjørte av motorveien finnes ingen spor, sier Gunnar Brustad til tv2.no.

Han er daglig leder i firmaet Brustad Busstrafikk i Levanger, som denne helgen er på sommertur til Tsjekkia med 80 trøndere fra pensjonistforeningen til Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk.

Reisefølget kom med fly til Berlin onsdag og har vært i Praha siden torsdag. Under et døgn etterpå forsvant altså den ene av de to bussene som skulle frakte dem rundt i det tidligere kommunistlandet.

Har aldri opplevd lignende

– Vi kom kjørende inn til Praha fra Berlin i 19-tiden på kvelden. På hotellet fikk vi beskjed om å parkere bussene på anviste plasser i en gate like ved, forteller sjåfør Odd Torbjørn Breding til tv2.no på telefon fra Praha.

Dagen etter skulle turistgruppen på guidet tur i området. Odd Torbjørn og den andre sjåføren gikk for å hente bussene ved 08.30-tiden. Men ble møtt av et nedslående syn: Den ene bussen var sporløst forsvunnet.

– Jeg har aldri opplevd lignende. Området hvor den sto parkert så ut som et fredelig og trygt strøk, sier den erfarne sjåføren som har kjørt turer i utlandet for Brustad Busstrafikk i tolv år.

Han har kjørt over hele Europa, Russland og Baltikum – og aldri har han opplevd at hele bussen har blitt stjålet før.

Tror profesjonelle står bak

Gaten hvor bussen sto parkert var reservert til parkering for lastebiler.

– Først trodde vi at kanskje bussen hadde blitt tauet bort ved en misforståelse, men så skjønte vi at den var borte. Guiden vår kontaktet politiet – og vi satt i avhør til langt ut på ettermiddagen.

Hos politiet fikk Odd Torbjørn se en overvåkningsvideo tatt i et område i nærheten av gaten hvor bussen sto parkert. Klokken 04.30 hadde kameraet filmet den norske turistbussen kjørende bort med en mannsperson bak rattet.

– Han som kjørte bussen hadde tatt ned solskjermene ved førersetet, så det var ikke mulig å se hvem det var, forteller han til tv2.no.

– Det er tydelig at det er profesjonelle som står bak. Det var ingen spor der vi hadde parkert bussen, og det er innebygd alarm og rattlås på bussene.

Tyveriet er anmeldt til tsjekkisk politi som sier at slike hendelser ikke er uvanlig i Praha.

– Politiet var ikke overrasket. De er sikre på at dette dreier seg om et bestillingstyveri utført av profesjonelle ligaer. De sier slike saker dukker opp i med jevne mellomrom i Praha, sier Gunnar Brustad til tv2.no.

KOSTBAR: Den fem år gamle bussen har ifølge eier Gunnar Brustad en verdi på 1,7 millioner kroner. Bussen har 476 HK, V8-motor, fartsholder og retarder. (Foto: PRIVAT)

I tillegg til overvåkingstapen fra hotellet har bussen også blitt registrert da den passerte en bomstasjon øst for Praha by. Etter dette har den trolig tatt av fra motorveien, og slik unngått å bli fanget opp flere ganger.

Ferien går som planlagt

Den erfarne sjåføren synes det hele har vært litt ekkelt, men sier at passasjerene har tatt det svært sporty.

– Vi har tatt en del taxi og vi har etter hvert fått tak i en erstatningsbuss som skal frakte passasjerene fra Praha til Kiel, forteller Odd Torbjørn. Og i Norge venter en av våre egne busser som skal ta oss videre til Trøndelag.

Busseier Gunnar Brustad synes det som har hendt er kjedelig, men tar tapet av bussen med fattet sinn.

– Det viktigste er at ferien til de 80 pensjonistene våre ikke blir ødelagt, sier han.

56 SITTEPLASSER: Turistbussen holder høy standard og har både toalett, kjøleskap og kaffemaskin ombord. (Foto: PRIVAT)

– Tror ikke vi finner den igjen

Firmaet Brustad driver har arrangert bussreiser til Sentral-Europa i flere tiår. Han har aldri før opplevd at en hel buss har blitt stjålet.

– Det skjer jo innbrudd en og annen gang, men at selve bussen forsvinner har jeg definitivt aldri vært med på, sier han.

– Har du tro på at du får bussen din tilbake?

– Nei, ikke det minste. Bussen kommer nok på veien igjen med ny identitet, nye farger og nytt chassisnummer. Sjansen for at vi får den hjem igjen til Norge ser jeg på som helt minimal, sier Gunnar Brustad.

Bussen, en Mercedes-Benz 2007-modell, har en verdi på 1,7 millioner kroner. Den er nå etterlyst i hele Schengenområdet av tsjekkisk politi, samtidig som Brustads norske forsikringsselskap bruker alle sine kanaler i et forsøk på å oppspore bussen.

– Vi har tidligere vurdert å gå til innkjøp av et sporingssystem via GPS. I etterpåklokskapens lys kommer vi nok til å montere dette i bussene våre nå, sier Gunnar Brustad til tv2.no.