Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra 30 juni!

Årets Tour de France er bare sju dager unna og spekulasjonene og forhåndstipsene om hvem som står med den gule trøyen i Paris er selvsagt godt i gang.

Tv2.no ba sykkelekspert Mads Kaggestad om hans vurdering av sine fem største sammenlagtfavoritter én uke før det hele tråkkes i gang.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour-manager her!

1) Bradley Wiggins:
– Han er min desidert største favoritt. Både på bakgrunn av det rent sportslige, men også følelsesmessig. Jeg liker Wiggins godt, og det hadde vært veldig gøy om han vant og ble første brite på toppen av podiet i Paris.

Bradley Wiggins vant paris-Nice 2012. (Foto: Pete Goding/Pa Photos)

– Det er mange gode grunner til at Wiggins vil vinne: Han er ekstremt god på tempo, og det er mye tempo i årets Tour. I tillegg går han veldig bra i fjellene. Spørsmålet er hvorvidt Skys sin modell vil fungere i Touren. De skal kjøre både for Wiggins i sammendraget og Cavendish i spurtene og grønn trøye. Vil de klare å beholde kontrollen? Vil de klare å holde ro i leiren?

– Wiggins er i tillegg veldig skjør. Det er noe som taler mot han. Når han først velter eller har et uhell, så er det gjerne veldig alvorlig, noe velten i fjorårets Tour viste. Han er som porselen. Jeg frykter for at det kan skje igjen.

Les også: Dette stortalentet vil vippe Cavendish av tronen

2) Cadel Evans:
– Han er litt svakere enn Wiggins på tempo, men har en voldsom rutine og styrke. Det blir spennende å se hvordan tempoformen hans vil påvirkes av tre uker med kjøring. Evans har også en utrolig statistikk i Tour de France, med to 2. plasser og én 4. plass fra tidligere, i tillegg til seieren i fjor.

Evans

– Evans er på et solid lag som vet hva som kreves for å vinne Touren. Det gjorde de i fjor, og det kan de gjøre igjen i år. I Tejay van Garderen har Evans en meget solid hjelperytter i fjellene. Men det er svært viktig at den unge amerikaneren fungerer bra. Hvis ikke vil heller ikke Evans fungere bra.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

3) Vincenzo Nibali:
– Nibali er ung, men har også opparbeidet seg en solid rutine i treukersritt. Han er god på tempo og klatrer godt. Han er også på et solid lag med mange gode hjelpere.

Vincenzo Nibali (Foto: DIRK WAEM/Afp)

– Spørsmålstegnet omkring Nibali er hvordan formen hans vil være. Han har aldri klart å prikke inn storformen til Touren tidligere. Vil han klare det i år? Han har aldri tidligere vært i nærheten av pallplass i Frankrike. Hans beste plassering er 7. plassen fra 2009.

– Nibali vant Vuelta a España i 2010, noe som var veldig imponerende. Men Vueltaen er ikke Touren.

4) Ryder Hesjedal:
– Hesjedal er blant mine favoritter mest på grunn av det hjertet mitt sier. Jeg har veldig sansen for han og det ville vært utrolig gøy om han kan klare å kjempe i toppen i Touren.

Ryder Hesjedal. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO/Reuters)

– Men det store spørsmålet er selvsagt hvordan formen er. Han vant Giro d'Italia forrige måned. Hvor mye har det kostet av krefter? Har han slitt seg helt ut, eller vil han kunne klare å ta en ny topplassering? Etter min mening vil en topp-fem-plassering være utrolig imponerende. Da kan vi kåre han til «årets sammenlagtrytter». Jeg gleder meg uansett til å se hva han og Garmin-Barracuda kan få til.

Les også: Disse rytterne kjører årets Tour de France

5) Samuel Sánchez:
– Sánchez har fått en utrolig rutine i de store Tourene etterhvert, og man kan aldri avskrive ham. Han er god på tempo, klatrer godt og har et helt lag bak seg. Han vil nok også gjerne kapre klatretrøyen igjen. Etter min mening kan Sánchez fint kopiere 3. plassen han fikk i 2010.

Samuel_Sanchez_sumo

I tillegg til de fem overnevnte favorittene har Kaggestad også en håndfull med outsidere som ikke nådde helt opp. Disse blir likevel vel verdt å følge med på, skal vi tro han selv.

– Dette dreier seg i første rekke om Robert Gesink, Jurgen van den Broeck, Jelle Vanendert og Janez Brajkovic. Også Levi Leipheimer kan være å finne på topplisten, sier han.

– Mange trekker frem Denis Mensjov og Fränk Schleck som mulige favoritter. Det er de ikke for meg. Men de kan fint komme inn på topp-ti, sier Kaggestad.

TV 2 PLAY: Se flere Tour de France-videoer!

Se nye TV 2 SPORT gratis her (åpent tilgjengelig i to måneder)