Tyskland Hellas Khedira (Foto: John Walton/Pa Photos)
Tyskland Hellas Khedira (Foto: John Walton/Pa Photos)

Tyskland til semifinale etter festkamp

Var best fra første til siste fløyt mot Hellas.

Tyskland - Hellas 4-2

Vi fulgte kampen minutt for minutt i vårt livesenter.

Tyskland spilte en forrykende fotballkamp mot Hellas i EM-kvartfinalen fredag og vant til slutt 4-2.

Det var ikke lett å se at Tyskland hadde byttet ut tre av sine fire normalt sett faste offensive spillere. Miroslav Klose og Marco Reus scoret, mens André Schürrle var livlig kampen igjennom. De tre erstattet solide spillere som Mario Gómez, Lukas Podolski og Thomas Müller.

– De fant tonen med en gang, sa Morten Langli i TV 2s EM-kveld om den offensive trioen som kom inn for Tyskland.

– Nå har Tyskland brukt ti av elleve midtbanespillere og fått hele troppen i gang, sa fotballeksperten.

Tysklands siste målscorer, Marco Reus grep muligheten han fikk med begjær.

– Jeg er veldig glad for at vi vant og veldig glad for at jeg scoret et mål, sa Reus om sitt første mål i turneringen.

Da Hellas utlignet til 1-1 i andre omgang var det omtrent deres første mulighet. Det kunne ha satt lag ut av fatning, men ikke Tyskland.

– Vi var definitivt det beste laget, og det var unødvendig at vi slapp i det målet, sa vingen.

merkeltyskland
merkeltyskland

Vingeklippet Hellas
Få minutter senere scoret Sami Khedira 2-1 og derfra og inn var det kun et lag på banen.

– Etter 2-1 spilte vi for å angripe videre, og til slutt fikk vi også målene, sa Marco Reus.

Det angrepet ble for mye for standhaftige grekere.

– 2-1 målet klippet vingene våre, vi kom aldri med i kampen etter det, sa Hellas-trener Fernando Santos.

Tyskland-kaptein Philip Lahm leverte en kanonkule som ga Tyskland ledelsen, men han fant en del å sette fingeren på etter kamp likevel.

– Vi skal glede oss over at vi scoret fire mål, men vi burde ha scoret tidligere. Vi gjorde det også unødvendig vanskelig for oss selv med unødvendige balltap og med ikke å holde høyt nok tempo. Det må vi rette på i semifinalen, sa Lahm ifølge NTB.

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Ståle Solbakken var sikker i sin tale etter kampen i TV 2s EM-kveld.

– Dette var utklassing og klasseforskjell. Man hadde håpet og trodd at Hellas skulle yte mer motstand, men den gang ei, sa Wolverhampton-treneren.

Der møter de imponerende tyskerne vinneren av England Italia. Uansett utfall i den kampen er det duket for en fotballklassiker.

Tyskland rett i angrep
Tyskland åpnet kampen best, og med litt større presisjon i åpningsminuttene kunne de fort ha scoret både ett og to mål, med en spillesugen Klose ivrig løpende i Hellas sin 16-meter.

Etter bare tre minuter fyrer Sami Khedira av et skudd som målvakt Sifakis må gi retur på, der er Miroslav Klose først på ballen i duell med egen spiller og Hellas målvakt. Han sendte ballen i nota, men linjemannen hadde flagget oppe for offside. En korrekt avgjørelse av linjemannen.

TV 2 Play: Se offsidesituasjonen her

Miroslav Klose Andre Schurrle (Foto: Gero Breloer/Ap)
Miroslav Klose Andre Schurrle (Foto: Gero Breloer/Ap)

Etter de heseblesende første minuttene fikk Hellas stabilisert spillet litt mer, og selv om Tyskland fremdeles dominerte spillemessig tørket de store sjansene inn.

Da halve førsteomgang var spilt viste Tyskland glimrende spill, og Mezut Özil hadde fritt frem mot Hellas-målvakt Sfikakis, men Real Madrid-spilleren sviktet i avslutningen.

TV 2 Play: Se Özil-bommmen her

Tysk dominans - tysk scoring
I denne perioden var det fullstendig tysk dominans, og Hellas slet med å henge med i svingene. Flere brukbare muligheter for blant andre Reus og Klose kunne resultert i mål med litt bedre presisjon i pasninger og avleveringer.

Etter 38 minutter tok Tysklands kaptein Philipp Lahm ansvar og dundret til med utsiden av vrista fra 20 meter. Ballen fikk en vakker skru, som målvakt Sfikakis ikke klarte å redde, selv om han fikk fingrene på ballen. Det spørs om ikke en bedre målvakt kunne reddet skuddet, men alt i alt en meget fortjent ledelse.

Phillipp Lahm Jerome Boateng (Foto: ARIS MESSINIS/Afp)
Phillipp Lahm Jerome Boateng (Foto: ARIS MESSINIS/Afp)

En i første omgang svært positiv André Schürrle holdt på å øke ledelsen på overtid, med et skudd som gikk knallhardt i nettveggen.

Grekerne måtte frem på banen i andre omgang, og de var langt mer positive i spillet sitt, men de var også klar over at Tyskland var farlige om de fikk rom.

Kontret inn utligning
Derfor brukte Hellas kontringene godt. Etter 55 minutter fant en perfekt pasning Salpingidis, som stormet nedover høyresiden. Målscorer Philipp Lahm klarte ikke å hente inn Hellas sin fotrappe angriper, og innlegget var like bra som forarbeidet. Foran mål slo Gergios Samaras Jerome Boateng til ballen og sklei inn utligningen.

TV 2 Play: Se utligningen her

Det var på ingen måte fortjent, og det tok bare fem minutter før orden var opprettet. Et innlegg fra Jerome Boateng, mannen som ikke klarte å følge Samaras, gjør det godt igjen ved å slå et innlegg som Sami Khedira banker i nettaket på hel volley.

– Det er bra vi spiller i 2012 og at det er nett i målet, for ellers kunne det blitt stygt for de som sitter bak der, sa TV 2-ekspert Petter Myhre om kanonen.

TV 2 Play: Se kanonen her

Spillet bølget frem og tilbake nå. Gekas fikk en god mulighet for grekerne, mens Reus sov bort en mulighet for Tyskland og Hellas stjal ballen fra han før han fikk avsluttet.

Enveiskjøring
Men det var Tyskland som fikk det neste målet. Miroslav Klose satt inn 3-1 etter å ha fått hodet på et innlegg fra Özil. Sifakis gjorde en grov feilvurdering og Klose kunne enkelt heade ballen i mål.

Tyskland Hellas Khedira (Foto: John Walton/Pa Photos)
Tyskland Hellas Khedira (Foto: John Walton/Pa Photos)

Med tomålsledelse i boks fortsatte Tyskland å kjøre kampen mot grekere som måtte ofre stadig mer fremover, uten at de hadde helt evnene til å legge press på de hvite og svarte.

TV 2 Play: Se Klose heade inn 3-1 her
TV 2 Play: Se Reus smelle inn 4-1


Isteden ble det åpent bakover. Sifakis måtte gi retur på en Klose-avslutning et kvarter før slutt, og der var Marco Reus som fyrte løs via tverligger og inn. 4-1.

Etter dette var det tydelig at mye av luften var gått ut av Hellas som slapp litt av i presset.

To minutter før slutt fikk Hellas straffe da et innlegg traff Jerome Boatengs hånd. Dermed fikk Salpingidis sjansen fra straffemerket, en mulighet han tok med begge beina og skjøt sikkert i hjørnet.

TV 2 Play: Se trøstemålet her

Det var likevel for sent for grekerne som ikke klarte å skape noe etter dette.

Lagene:
Tyskland (4-2-3-1): Neuer - Boateng, Hummels, Badstuber, Lahm - Khedira, Schweinsteiger - Reus, Özil, Schürrle - Klose
Hellas (4-2-3-1): Sifakis - Torossidis, Papastathopoulos, Papadopoulos, Tzavellas - Maniatis, Makos - Ninis, Katsouranis, Samaras - Salpingidis