Disse statsrådene har forlatt den rødgrønne regjeringen i perioden 2005 - juni 2012 (Foto: Montasje: SCANPIX)
Disse statsrådene har forlatt den rødgrønne regjeringen i perioden 2005 - juni 2012 (Foto: Montasje: SCANPIX)

Her er eksene til Jens

Jens Stoltenberg (Ap) har skiftet ut en hel regjering mens han har styrt landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En opptelling tv2.no har gjort, viser at bare seks av de 19 som var med da den rødgrønne regjeringen kom ut på slottsplassen i 2005, fortsatt er en del av Jens Stoltenbergs mannskap.

Bare statsministeren selv og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) har beholdt samme posisjon under hele regjeringstiden.

Hele 20 statsråder har forsvunnet ut av den rødgrønne regjeringen. En av dem, Bård Vegar Solhjell (SV) har gjort comeback, mens flere av de «nye» statsrådene Jens Stoltenberg har hentet inn var sentrale i norsk politikk på 90-tallet.

LES OGSÅ: Kristiansen & Strands terningkast til regjeringen

Førstemann ut

Odd Eriksen (Ap) ble den første statsråden som forsvant etter at de rødgrønne tok makten i 2005. Eriksen var Nærings- og handelsminister til 29. september 2006, før han reiste hjem til Nordland. Han ble erstattet av Dag Terje Andersen (Ap) og er i dag leder av fylkesrådet i Nordland.

Odd Roger Enoksen (Sp) var Olje- og energiminister til han forsvant ut av regjeringen etter kommunevalget i 2007. Han ble erstattet av Åslaug Haga (Sp).

Noen uker senere forsvant også miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) og Kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV). De to ble erstattet av Erik Solheim (SV) som overtok ansvaret både for miljø- og utviklingssaker, mens Bård Vegar Solhjell (SV) ble Kunnskapsminister og Tora Aasland statsråd for høyere utdanning.

Osmundsen måtte gå

Samtidig ble Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) vraket mot sin vilje, til fordel for Manuela Ramin Osmundsen (Ap).

Manuelan Ramin Osmundsen var statsråd i regjeringen til Jens Stoltenberg fra 18. oktober 2007 - 15. februar 2008. (Foto: SCANPIX)

– Det var på tide at den norske regjering fikk en statsråd med innvandrerbakgrunn, sa statsminister Jens Stoltenberg etter utnevnelsen 18. oktober 2007.

Hun var statsråd i knapt fire måneder før hun ble tvunget til å trekke seg 14. februar 2008.

Trond Giske (Ap) ble først konstituert, før Anniken Huitfeldt (Ap) ble utnevnt 29. februar 2008.

Haga-saken

Våren 2008 varslet Åslaug Haga at hun ikke ville ta gjenvalg som leder i Senterpartiet.

Åslaug Haga varslet i 2008 at hun trakk seg som leder i Senterpartiet. (Foto: SCANPIX)
Haga havnet samtidig i hardt vær i forbindelse med en ulovlig brygge på hytta i Nordfjord, og utleie av et stabbur på gården i Ås.

Hun måtte trekke seg som statsråd i juni 2008.

– Punkt en, jeg går av som statsråd. Punkt to, jeg går av som partileder. Dette er ikke en politisk beslutning, men en personlig beslutning styrt av hensynet til min egen helse, sa Haga på pressekonferanse der hun meddelte sin avgang.

Haga hadde de siste ukene før avgangen vært sykmeldt.

–Min helse tillater ikke at jeg står han av. Jeg er sykmeldt for fire uker. Det kan bli flere. Jeg ønsker ikke å utsette helsa mi for fare, den tåler ikke lenger dette livet, sa Haga, da hun trakk seg.

Daværende Venstre-leder Lars Sponheim slo fast at regjeringen ville bli svært svekket av Hagas avgang.

LES OGSÅ: Er Jens komiske Ali?

SE VIDEO FRA ÅSLAUG HAGAS LIV I POLITIKKEN:

Stortingsvalg ga rokade

Etter at de rødgrønne vant stortingsvalget i 2009 gikk fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) og arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen av.

De to returnerte til Stortinget der de ble henholdsvis parlamentarisk leder og stortingspresident. Sylvia Brustad (Ap) og Bjarne Håkon Hanssen (Ap) overtok de to departementene.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) (Foto: SCANPIX)

Knappe tre uker senere var det duket for en større endring av regjeringen. Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell (SV) gikk av og ble erstattet av Kristin Halvorsen (SV), mens Sigbjørn Johnsen (Ap) gjorde comeback i Finansdepartementet, 13 år etter at han forlot kontoret.

LES OGSÅ: Karita refser Jens

Regjeringen utvidet

Helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) gikk overraskende ut av regjeringen og ble erstattet av Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) som hadde vært forsvarsminister. Det åpnet for comeback for Grete Faremo (Ap) i regjeringen, 15 år etter at hun måtte gå fra regjeringen til Thorbjørn Jagland (Ap).

Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) gikk ut av regjeringen og ble erstattet av Trond Giske (Ap) som overlot sin tidligere post som kulturminister til Anniken Huitfeldt (Ap).

LES OGSÅ: Tolv nøkkelkort vekslet hender

Lisbeth Berg Hanssen (Ap) ble ny fiskeriminister, Audun Lysbakken (SV) ny barne- og likestillingsminister, mens Heidi Grande Røys (SV) overlot Fornyings- og administrasjonsdepartementet til Rigmor Aasrud (Ap).

I tillegg ble Karl Eirik Schjøtt-Pedersen statsråd ved Statsministerens kontor. 20. desember var også Hanne Bjurstrøm (Ap) på plass som arbeids- og inkluderingsminister, etter å ha ledet klimaforhandlinger. Dermed var det 20 medlemmer i den rødgrønne regjeringen.

LES OGSÅ: Hva gjør denne statsråden?

(artikkelen fortsetter under bildet)

Regjeringen Stoltenberg 2 etter endringene som skjedde etter valget 2009. (Foto: SCANPIX)

Ryddet plass for Borten Moe

I mars 2011 gikk Terje Riis-Johansen (Sp) av som olje- og energiminister, og ryddet dermed plass for ham mange så på som kronprinsen i Senterpartiet, Ola Borten Moe.

Riis-Johansen dukket kort tid etter opp som listetopp for Senterpartiet foran fylkestingsvalget i Telemark, der han forhandlet seg frem til posisjonen som fylkesordfører etter valget .

LES OGSÅ: Ola Borten Moe går i bestefars fotspor

Gikk etter 22. juli

Justisminister Knut Storberget (Ap) varslet sin avgang 11. november, dagen etter at han holdt en redegjørelse om 22. juli i Stortinget.

Knut Storberget (Ap) trakk seg som justisminister i november 2011. (Foto: SCANPIX)

– Knut Storberget er blant de justisministrene som har sittet lengst i Norgeshistorien, sa statsministeren da han kunngjorde avgangen.

Grete Faremo (Ap) byttet dermed departement, mens statssekretær Espen Barth Eide (Ap) rykket helt til topps i Forsvarsdepartementet.

LES OGSÅ: Knut Storberget går av som justisminister

Lysbakken-saken

Avsløringen av at organisasjonen «Jenteforsvaret», med tette både til Sosialistisk Ungdom hadde fått pengestøtte, førte til opprullingen av en annen pengestøtte-sak der statsråd Audun Lysbakken var inhabil.

– Jeg står ansvarlig for feil som har medført brudd på regler som jeg mener det har stor betydning at politiske ledere overholder. Som statsråd står jeg ansvarlig for de feilene som er begått. Jeg er tilhenger av at feil må få konsekvenser, sa Lysbakken da han måtte gå av statsråd 5. mars 2012, En knapp uke senere ble han valgt til partileder i SV. etter Kristin Halvorsen som gikk av etter 15 år på topp.

LES OGSÅ: Lysbakken trekker seg som statsråd

SE VIDEO FRA AVGANGEN TIL AUDUN LYSBAKKEN:

SV bytter mannskap

23. mars 2012 gjorde SV flere endringer i regjeringskabalen. Tora Aasland gikk av som statsråd for høyere utdanning og Kristin Halvorsen tok over ansvaret for hele Kunnskapsdepartementet.

Erik Solheim (SV) fikk sparken som miljø- og utviklingsminister og ble erstattet av Bård Vegar Solhjell (SV) som miljøvernminister og Heikki Holmås (SV) som utviklingsminister.

I tillegg ble Inga Marte Thorkildsen (SV) ny likestillings- og integreringsminister etter Audun Lysbakken.

LES OGSÅ: Kristin Halvorsen: – En ny epoke i norsk politisk historie

Sp topper laget

I juni toppet Senterpartiet laget foran neste års stortingsvalg, da Marit Arnstad og Trygve Magnus Slagsvold Vedum ble utnevnt til samferdselsminister og landbruksminister.

Marit Arnstad (Sp) er Samferdselsminister (Foto: TV 2)

– Med Slagsvold Vedum og Arnstad i regjering får vi ny kraft og nye ideer inn i departementene. Meltveit Kleppa og Brekk vil samtidig styrke arbeidet i Stortinget. Med denne totalkabalen får vi gjennomført enda mer Senterpartipolitikk i det viktige året som gjenstår før valget, sa partileder Liv Signe Navarsete (Sp).

Det første til at Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) og Lars Peder Brekk (Sp) måtte forlate regjeringen og vende tilbake til Stortinget.

LES OGSÅ: Navarsete vil ha flere lederkandidater