cristiano ronaldo mål 2
cristiano ronaldo mål 2

Ronaldo herjet med hjelpeløse Tsjekkia

Cristiano Ronaldo sendte Portugal videre i EM, men lenge så det ut til å bli en frustrerende dag for stjernespissen.

Tsjekkia-Portugal 0-1

Vi fulgte kampen minutt for minutt i vårt livesenter.

Før EM-kvartfinalen sa Tsjekkia-kaptein Tomas Rosicky at han var usikker på om Cristiano Ronaldo (27) var verdig tittelen verdens beste spiller, på grunn av hans manglende defensive bidrag.

Tsjekkiske fans ropte i tillegg «Messi» for å tirre Ronaldo, med klar henvisning til debatten rundt hvem som er verdens beste spiller.

Den portugisiske stjernen svarte på best mulig måte - med å rundspille Tsjekkia nærmest alene. Portugal trengte han slett ikke i forsvar, fordi Tsjekkia hadde mer enn nok med å holde Portugal unna.

To stolpeskudd, et brassespark utenfor og flere andre muligheter i tillegg til at han spilte opp sine lagkamerater ble fasiten før han med ti minutter igjen av ordinær tid endelig fikk den forløsende scoringen.

Fotball-EM i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Ronaldo løp seg fri og kom upresset på innlegget fra Portugals nest beste spiller Joao Moutinho. Ronaldo headet knallhardt i bakken, og Petr Cech fikk noen fingre på ballen uten at han klarte å stoppe ballen på vei inn i nettet.

cristiano ronaldo (Foto: GABRIEL BOUYS, © euro)
cristiano ronaldo (Foto: GABRIEL BOUYS, © euro)

– Blir ikke sliten
Dermed fikk Ronaldo den avgjørende scoringen, som han utvilsomt fortjente. Nå er Ronaldo blant toppscorerne i EM med tre mål i turneringen.

– Han er en verdensstjerne og leverer hele kampen. Han gjør noe få andre gjør her i verden, sa Henning Berg i TV 2s EM-kveld etter kampen.

– Han blir ikke sliten. Han er like god etter 2 som etter 80 minutter, da de andre er begynt å slite, stemte Erik Thorstvedt i.

Les også: Zlatans drømmevolley var gruppespillets vakreste

Ronaldo selv var fornøyd etter kampen.

– Jeg mener det var en fantastisk kamp av Portugal. Vi var ikke så gode de første 20 minuttene, men så forbedret vi oss mye. Det var en perfekt kamp for oss, og vi hadde mange muligheter. Jeg tror ikke Tsjekkia hadde én mulighet til å score, sa målscoreren som også takket laget etter kampen på sin twitterkonto.

– Takk til laget - takk, Portugal!

Stadig flere tror Portugal kan ha muligheten til å vinne denne turneringen. Selv om de bare vant med et mål mot Tsjekkia burde seieren ha vært større, og laget virker både solid bakover i tillegg til at man har x-faktoren som heter Cristiano Ronaldo.

Les også: Fem nederlendere på Alsakers flopplag

I semifinalen venter vinneren av Spania-Frankrike, det er av mindre betydning for Real Madrid-angriperen.

– Målet er å komme til finalen. Vi har et glimrende lag og en glimrende tropp. Nå vil jeg si muligheten er 50/50. Vi må bare ha troen, sa Cristiano Ronaldo.

syca9d77 (Foto: Armando Franca, © FP KAJ)
syca9d77 (Foto: Armando Franca, © FP KAJ)

Ronaldos lagkamerater var opptatt av å fremheve at de ikke er avhengig av Ronaldo, Ronaldo er avhengig av dem.

– Cristiano Ronaldo stod for det avgjørende målet, men han er ikke alene. Han har et sterkt lag i ryggen, og det er derfor han kommer til så mange sjanser, påpekte Nani.

Skuffede tsjekkere
Tsjekkias landslagssjef Michal Bilek var en slagen mann etter kampen.

– Vi visste at det kom til å bli veldig vanskelig. Portugal har et stort angrep. I annen omgang tok kreftene og energien slutt, og en situasjon var nok til å avgjøre kampen, sa han.

– Det var en stor suksess at vi greide å ta oss til kvartfinale. Vi reiste oss etter den skuffende åpningskampen mot Russland (1-4) og kan reise hjem med hevede hoder.

Jevnspilt åpning
Kampen åpnet jevnspilt og uten at noen tilegnet seg et stort initativ i kampen innledningsvis.

Etter seks minutter viste Ronaldo at han var tent til kampen. En ball som ble litt for lang for han fikk stjernespissen til å reagere med sinne.

Les også: Petter Myhre: – Disse går til semifinale

Etter 11 minutter fikk Portugal kampens første skudd på mål, uten at Moutinhos avslutning var noe som helst slags problem for Tsjekkias målmann Petr Cech.

I de påfølgende minuttene tok Tsjekkia over kampen, uten at de klarte å skape de helt store sjansene.

Det første som minnet om en sjanse var det Cristiano Ronaldo som fikk. Han ble lekkert frispilt, vant kroppsduellen med Tsjekkia-forsvareren, og kom alene med Petr Cech. Chelsea-målvakten reddet mesterlig, men det viste seg at spillet var avblåst.

Cristiano Ronaldo (Foto: Gero Breloer/Ap)
Cristiano Ronaldo (Foto: Gero Breloer/Ap)

Brassespark
Etter 33 minutter fikk Ronaldo sjansen igjen. Han fikk stå umarkert på et innlegg og forsøkte seg på et godt gammeldags brassespark, men uten å treffe mål.

TV 2 Play: Se brassesparket her

Ronaldo stod bak alt som skaptes av sjanser i kampen. Etter 34 minutter prøvde han seg på et Ronaldo spesialfrispark fra 30 meter men skuddet gikk utenfor.

Det ble mye Portugal utover i omgangen, og kort tid før pause ville Nani ha straffespark, men det ville nok ha vært av det billige slaget.

På overtid i den første omgangen viste Ronaldo klasse igjen. Han trikset et innlegg videre forbi Tsjekkias Kadlec og skjøt knallhardt i stolpen.

– Selv for Ronaldo-standard var det ganske eksepsjonelt. En kroppskontroll og teknikk som er helt strålende, sa Erik Thorstvedt om situasjonen.

TV 2 Play: Se kunststykket her

Stjernespissen så i alle fall ut til å være kampklar til denne kampen, men til pause manglet han fremdeles den forløsende scoringen.

Kort tid ut i andre omgang traff Ronaldo stolpen igjen da han på et frispark nok en gang prøvde seg med sin helt spesielle skuddteknikk.

Avblåst for offside
Raul Meireles serverte så en glimrende gjennombruddspasning til Ronaldo, men under hardt press skjøt spissen over.

Nani ville også være med på showet, og sendte et skudd avgårde som testet Petr Cech.

Med en halvtime igjen å spille serverte Nani til en offsideplassert Hugo Almeida. Han headet ballen i mål, men linjemannen gjorde jobben sin og vinket korrekt av for offside.

Portugal fortsatte å skape sjanser, men den siste forløsende pasningen uteble, eller så manglet avslutningene den nødvendige kvaliteten.

Etter 79 minutter fikk Cristiano Ronaldo endelig ballen i mål. På bakerste stolpe løper han seg fri og får hodet på et innlegg fra Joao Moutinho. Portugiseren stanget ballen i bakken og forbi Petr Cech, som fikk en hånd på ballen, men ikke kunne stoppe den.

TV 2 Play: Se seiersmålet her

cristiano ronaldo mål 2
cristiano ronaldo mål 2

Tsjekkia klarte verken før målet eller etter målet å true Portugal nevneverdig.

Det hjalp ikke engang å sende Petr Cech i angrep tre minutter på overtid.

Lagene:
Tsjekkia (4-2-3-1): Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Plasil, Hübschman - Pilar, Darida, Jiracek, Baros
Portugal (4-3-3): Rui Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao - Raul Meireles, Miguel Veloso, Joao Moutinho - Nani, Helder Postiga, Cristiano Ronaldo