Marcel Kittel (Foto: MARWAN NAAMANI/Afp)
Marcel Kittel (Foto: MARWAN NAAMANI/Afp)

Dette stortalentet vil vippe Cavendish av spurttronen

Marcel Kittel. Det er bare å lære deg navnet med en gang.

Se Tour de France direkte på TV 2 og TV 2 Sumo fra 30 juni!

21. august 2010. Den unge og ukjente tyskeren Marcel Kittel vinner 2. etappe av Festningsrittet på Kongsvinger. Han er semiproff for det vesle laget Thüringer Energie Team.

26. august 2011. Samme mann har lagt bak seg sine åtte første måneder som proff og vinner den 7. etappen av Vuelta a España - hans første Grand Tour i karrieren.

Et karrieresprang helt utenom det vanlige, med andre ord.

Men triumfen i Spania var imidlertid ikke den første den sesongen. Det hele startet med seirer i ritt som Tour de Langkawi og Firedagers i Dunkerque tidlig på året, før det ble fire imponerende etappetriumfer i Polen rundt i begynnelsen av august.

Kittel endte til slutt sesongen med hele 18 seirer - en av tidenes beste sesonger av en førsteårsproff.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Tour-manager her!

Spurtslo Cavendish - to ganger
Og det har ikke stoppet opp der for 24-åringen.

Årets sesong har i grunn bare fortsatt i samme spor. Han står foreløpig med sju seirer i 2012, og spurtslo blant annet Mark Cavendish to ganger i forrige ukes Ster Elektrotoer. I tillegg vant han semiklassikeren Scheldeprijs tidligere i vår.

Les også: Boasson Hagen blir hovedopptrekkeren til Cavendish

Kanskje ikke så rart da at forventningene er i taket foran Argos-Shimano-rytterens første Tour de France-start neste uke.

Tyskeren selv, med kallenavnet «Dolph Lundgren», har i hvert fall satt seg selv et hårete mål.

– Jeg reiser til Frankrike for å utfordre Cavendish. Jeg ser frem til å kjempe mot han. Han er for øyeblikket den beste spurteren i verden, sier Kittel.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater
Full oversikt: Slik ser du årets Tour de France

– Utrolig karriereutvikling
TV 2s sykkelkommentator, Ole Kristian Stoltenberg, tror Kittel fint kan spurtslå den britiske verdensmesteren både en og to ganger i årets Tour.

– Ja, Kittel er absolutt blant de tøffeste utfordrerne til Cavendish i år. Han er en utrolig god spurter, er utrolig rask og sterk og kan vinne flere etapper, sier Stoltenberg til tv2.no.

– Kittel har hatt en utrolig rask karriereutvikling. Men det er noen talenter som er så rå at de tar nivået med en gang. Han er en av dem. Samtidig har det ikke vært helt overraskende, heller. Han har tross alt en bronsemedalje på tempo fra U23-VM i 2010. Så han kom ikke ut av intet, forklarer Stoltenberg.

Lagkameratene til Kittel sammenligner han ofte med den svenske Hollywood-skuespilleren og muskelbunten, Dolph Lundgren. Årsaken er åpenbart likheten i ansiktet og det blonde håret. Men også Kittels muskuløse kropp, i hvert fall til sykkelrytter å være, spiller en stor rolle.

– Han er råsterk. Rett og slett. Mange mener han vil overta spurttronen hjemme i Tyskland, som landsmannen André Greipel innehar. Det tror jeg også. Og ikke annet så har i hvert fall Tyskland mye muskler blant sine beste spurtere. Greipel kalles jo tross alt «Hulken» og «Gorillaen», sier Stoltenberg med et smil.

Les også: Disse rytterne kjører årets Tour de France

– Han er frisk og freidig
Foruten sitt åpenbare talent har også Kittel gitt sykkelsporten et nytt karismatisk fjes. Han kommer ofte med sitatvennlige uttalelser, snakker godt engelsk og har ingen problemer med å hausse seg selv opp til pressen.

Det har Stoltenberg sansen for.

– Jeg synes det er herlig at han er litt frisk og freidig i uttalelsene sine. Han tør å si at han skal utfordre Cavendish. Slike typer trenger sykkelsporten, sier han.

Ble anklaget for bloddoping
Tonen mellom Kittel og mediene var imidlertid alt annet enn vennlig i februar i år, da tyskeren ble beskyldt for bloddoping av den tv-kanalen ARD.

Anklagene viste seg seinere å være uriktige, men Kittel var langt nede over dopingryktene.

– Det var helt uvirkelig. Et mareritt. Det var helt utrolig vanskelig, og jeg er bare glad jeg har solide folk rundt meg, sa Kittel i etterkant.

Han irriterte seg også stort over at de fleste tyskere nå forbinder navnet hans med en dopingsak, og ikke alle den sportslige suksessen han har hatt.

– Det gjør meg skikkelig sint. Spesielt ettersom det nesten ikke var en eneste sak i tyske medier om meg i fjor, sa han.

TV 2 PLAY: Se flere Tour de France-videoer!

Mark Cavendish (Foto: Pete Goding/Pa Photos)
Mark Cavendish (Foto: Pete Goding/Pa Photos)

Se nye TV 2 SPORT gratis her (åpent tilgjengelig i to måneder)