Erna Solberg (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)
Erna Solberg (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)

Erna drømmer om å bli størst

– Fantasier om at vi slår Arbeiderpartiet kan jeg jo ha, sier Høyre-leder Erna Solberg.

Ved inngangen til sommeren ligger Høyre på 32,0 på tv2.nos gjennomsnitt av målingene, mens Arbeiderpartiet har 30,4 prosent.

– Jeg må kunne drømme om at vi blir størst, men summen av oppslutningen til de borgerlige partiene er viktigere enn hvilket parti som blir størst ved valget neste høst, sier Høyre-lederen til tv2.no.

LES OGSÅ: Ny TV 2-gallup: Beste tall for Høyre på 88 år

– Blir krevende

Med rekordoppslutning på meningsmålingene kaller Erna Solberg året som ligger bak henne for fantastisk. Hun mener Høyre sammen med resten av opposisjonen har lagt et svært godt grunnlag for å vinne regjeringsmakten i 2013.

– Det er et potensial for å gjøre et veldig godt valg, men det er klart det blir krevende å holde oppslutningen på dette nivået, sier Solberg.

For nøyaktig fire år siden viste gjennomsnittet av meningsmålingene at 17,7 prosent av velgerne ville stemme Høyre. Stortingsvalget i 2009 endte på 17,2 prosent.

– Innimellom der var det noen dype daler, skyter Høyre-lederen inn.

– Men tror du at dere kan holde samme formkurve fra i dag frem til valget i 2013?

– Da ender vi i så fall på 31,5. Vi har en mulighet, jeg må i alle fall kunne drømme om at vi blir størst, sier Solberg.

LES OGSÅ: Klart flertall tror Erna blir statsminister

Vil starte samtaler

Forholdet mellom de borgerlige partiene er helt annet nå enn for kort tid siden. Nestleder Jan Tore Sanner (H) skyter inn at klimaforhandlingene har bidratt til å sveise partiene

BEDRE BORGERLIG SAMARBEID: Jan Tore Sanner (H) mener klimaforhandlingene har bidratt til å sveise partiene tettere sammen. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)
BEDRE BORGERLIG SAMARBEID: Jan Tore Sanner (H) mener klimaforhandlingene har bidratt til å sveise partiene tettere sammen. (Foto: Christofer Kjos Gabrielsen/TV 2)
tettere sammen.

– Klimapolitikken har vært brukt som et argument for at KrF og Venstre ikke kunne samarbeide med Frp. Men her så vi at alle de fire partiene kunne sitte rundt samme bord og diskutere klimatiltak. Når Trine Skei Grande gir honnør til Frp, da har det skjedd noe i norsk politikk, forteller han.

LES OGSÅ: Frp får ikke være med på klimasamtaler

Erna Solberg mener de fire partiene har kommet stadig nærmere hverandre på flere politikkområder, og er glad for at Venstre åpner for samarbeid, mens KrF-leder Knut Arild Hareide signaliserer at han ønsker det samme.

– Jeg har respekt for at KrF har sagt at det skal komme en klar beslutning fra landsstyret i september. Jeg er veldig glad for at Knut Arild har gitt de signalene han har gitt. Vi må forankre prosessene i partiorganisasjonene. Når KrF har avklart hva de ønsker, så vil jeg ta initiativ til at vi skal snakke sammen, men det kommer ikke til å bli noen pressekonferanse om det, sier Høyre-lederen.

LES OGSÅ: Hareide vraker Stoltenberg

Gleder seg til dueller med Jens

Mens Høyre-lederen havnet i skyggen av Siv Jensen i 2009, ser hun frem til å møte Jens Stoltenberg til statsministerdueller foran valget.

– Det kan bli spennende, hvordan duellene blir kommer an på hvordan meningsmålingene utvikler seg. For mitt vedkommende er tilbakemeldingene fra folk at de synes det er greit at jeg er rolig og saklig. Jeg tror ikke du får de hissigste debattene. Men jeg tror du får reelle debatter, sier Solberg.

LES OGSÅ: Erna gleder seg til dueller med Jens